Bivši fudbaler Željezničara, Senad Žerić, već nekoliko godina radi kao trener u Omladinskoj školi FK Željezničar, a sa Senadom smo razgovarali o igračkoj karijeri, nastupima u reprezentaciji, Omladinskoj školi, juniorima.

Senad Žerić je rođen 4. septembra 1977. godine u Sarajevu. Za Želju je igrao od 1997. do 2006. godine. Odigrao je ukupno 204 utakmice, a postigao je 41 gol. Nakon igračke karijere posvetio se trenerskom poslu, a već četiri godine radi u Omladinskoj školi FK Željezničar.

Razgovor sa Senadom smo započeli sa igračkom karijerom.

– To je jedan lijep period mog života i jako sam ponosan što sam bio član kluba tolike godine, sa kojim sam osvojio sve što se može osvojiti u našoj državi u više navrata. Jedan sam od najtrofejnih igrača FK Željezničar u historiji kluba, što mi je jako drago jer je Željezničar najveći klub u našoj državi. Sve u svemu zadovoljan sam svojom karijerom. Možda sam mogao i više, ali je bilo potrebno malo više sreće i da nije bilo puno povreda sigurno bi napravio veći uspjeh, kazao je Žerić dodavši:

– Nastupao sam za reprezentativne selekcije U-21 i A. Ispunio sam igrački san igrajući za najveći klub u državi Željezničar i nastupao za reprezentaciju, a naravno da je san svakog igrača nastupati za svoju reprezentaciju i ponositi se s tim.

Za period agresije na BiH ističe da je to težak period koji nikad neće zaboraviti, ali isto tako i povratak na Grbavicu koji je bio ispunjen sa mnogo emocija. Istakao je i kakve su uslove imali u prvim sezonama nakon rata.

– Što se tiče uslova bili su loši jer je Grbavica bila potpuno uništena, a mi igrači smo se presvlačili u improviziranim svlačionicama koje su bile napravljene od kontejnera nije bilo ni vode, a ni struje. Danas su puno bolji uslovi zahvaljujući sadašnjoj upravi i gospodinu Misimoviću koji su uložili veliki trud i finansije da bi Grbavica izgledala kao što izgleda danas, i nadam se da neće stati na ovom jer oni imaju viziju za evropsku Grbavicu što će i uraditi u periodu koji slijedi da bi svi ljubitelji Želje mogli uživati i ponositi se Dolinom ćupova.

O kvalitetu fudbala je teško napraviti komparaciju, ali Senad ističe da je bitno da Željo izbacuje svoje igrače.

– Pa malo je nezahvalno pričati o kvalitetu sadašnjem i kada sam ja igrao tako da ne bih komentarisao to, ali jedina činjenica je da je Željo uvijek izbacivao igrače iz svog omladinskog pogona koji su jako kvalitetni i nadam se da će tako da se nastavi, jer nema tima koji to bolje radi od Želje što pokazuje koliko igrača koji su ponikli u klubu igra na visokom nivou i za reprezentaciju.

U nastavku razgovora govorili smo u trenerskom poslu u Omladinskoj školi Plavih sa Grbavice.

– Radim skoro četiri godine u Omladinskom pogonu i velika mi je čast da svoje znanje mogu da prenesem na mlade igrače da bi jednog dana zaigrali za prvi tim i to je jedini cilj kojem težim i biću jako ponosan da gledam nekoga od tih momaka kako igra za našeg Želju. Vodim juniore Federalne lige koji se takmiče sa starijim momcima od sebe i pripremam ih za ekipu Premijer lige koju vodi kolega i prijatelj Omer Joldić. Moram da se zahvalim Joldiću što mi je ukazao veliko povjerenje i smatra me kvalitetnim trenerom i čije savjete uvažava i poštuje.

Foto: Sport1.ba

Žerić je pomoćnik Joldiću u selekciju juniora koji su napravili veliki uspjeh u Omladinskoj Ligi prvaka.

– Jako smo zadovoljni, svi u klubu pa tako i ja, jer igrati među 24 najbolje ekipe evrope sa klubovima koji su mnogo bogatiji od nas i biti ravnopravan pa čak i bolji je velika stvar koju smo mi treneri u Omladinskom pogonu uradili za naš klub i državu. Naravno da bi trebali imati kamp za treniranje. Sigurno ćemo poboljšati kvalitet rada i kvalitet igrača koji je i sada na visokom nivou, ali uvijek može bolje, za to nam trebaju uslovi za treniranje, istakao je Žerić dodavši:

– Ima dosta toga što mladi igrači treba da rade kako bi brže napredovali u svom razvoju. Svakako je tu ishrana, teretana, suplementacija, ali najbitnije je od svega ovoga rad i trud na treninzima, kao i želja da ostvariš ono što si zamislio, ali za to treba puno truda i odricanja jer je to jedini put ka uspjehu koji mi svakodnevno govorimo momcima.

Za kraj smo Žerića upitali prati li inostrani fudbal, te o poruci za navijače.

– Naravno da pratim jer fudbal je moj život bez kojeg ne bih mogao zamisliti dan. Najdraži tim je Barcelona, a igrač Messi. Šta poručiti najboljim navijačima na svijetu nego samo da ostanu onakvi kakvi su. Da bodre svog Želju i u dobru i u zlu, rekao je Senad Žerić u intervjuu za zvaničnu stranicu FK Željezničar.