FK Željezničar je danas potpisao ugovor o potpunoj rekonstrukciji glavnog travnjaka na Stadionu Grbavica sa kompanijom Hellasod/Greentech.

Postojeći teren Stadiona Grbavica postavljen je davne 1976. godine i dotrajalost glavnog terena posebno je došla do izražaja u 2017. godini. Tako je jedan od klupskih prioriteta postao potpuna rekonstrukcija legendarnog travnjaka koji je zubu vremena odlijevao pune 42 godine i na kojem je odigran veliki broj nezaboravnih utakmica.

U skladu sa principom transparentnosti, klub je proveo javni poziv za prikupljanje ponuda i na adresu FK Željezničar stiglo je ukupno osam ponuda. Klub se nakon pregovora sa ponuđačima opredijelio za ponudu grčko-bugarske kompanije Hellasod/Greentech.

POGLEDAJ GALERIJU

Projekat zamjene travnjaka koštat će 1.096.149 KM sa uključenim PDV-om, dok će sa ugradnjom  vještačke trave plave boje prema FIFA/UEFA standardima u prostoru oko terena ukupna vrijednost projekta biti cca 1.216.000 KM.

Medijima su se obratili predsjednik FK Željezničar, Senad Mismović, te predstavnici kompanije, Giannis Athanasiou i Panagiotis Arabanos.

– Klub ima priliku podijeliti pozitivne informacije. Kao što vidite, kao što je naš moderator rekao u najavi, klub je odlučio da pokrene izgradnju terena koji će biti završen u roku 60 dana. 21. maja počinje gradnja, a naš izvođač će se potruditi da teren bude spreman do prve utakmice u Evropi. Ovo je jako važna poruka za sport u Bosni i Hercegovini jer je ovo projekat BiH, pa tek onda Željezničara. Ovaj projekat će raditi grčko-bugarska kompanija i bit će na princip Ludogorets Arene. On će zadovoljiti sve uslove da se održavaju i odigravaju utakmice na najvišem nivou. Taj teren nema niko u regiji i mi smo u BiH pioniri sa tako kvalitetnom infrastrukturom. Da bi se ovo dogodilo, klub ne može sam finansirati projekat, kazao je predsjednik Senad Misimović i nastavio:

– Klub ima operativni i investicioni budžet i to sponzori moraju znati. Neizmjerno smo zahvalni svim sponzorima. Zadovoljstvo mi je konstatovati da izgradnju pomažu i Kanton i Grad i Općina i Klub i NFSBiH. To je jedinstvena prilika da vidimo da imamo sinergijski pristup. Ukupna izgradnja iznosi 1.096.149 KM. Sve ono što nije operativni dio projekta, a to je plava vještačka trava, cijena biti malo veća. U drugoj fazi NFSBiH će uraditi dodatnu stvar, hibrid. To je investicija od 200 hiljada eura i time ćemo dobiti teren koji je u rangu Wembleyja i u BiH će postojati teren koji je u rangu terena u Engleskoj. Ovom prilikom još jednom želim istaći da je inicijalni novac koji je došao bio pokretačka snaga da se upustimo u ovaj projekat. Abdulah Skaka je također ponudio pomoć i bit će realizirana. Gospodin Koldžo je rekao da će u slučaju da projekat podrže vijećnici, da će uručiti novac za teren. Time je finansijska koncepcija zatvorena.

– Veoma smo sretni što smo tu u Sarajevu. Mi već 20 godina radimo ovu vrstu projekata i imamo mnogo iskustva da napravimo nešto najbolje za klub i državu. Radimo u Bugarskoj, Srbiji, Albaniji i Makedoniji, a sada smo prvi put u Bosni i Hercegovini i nadamo se da ćemo napraviti sve do završnog dana kako bi klub igrao utakmice u Evropi. Drago nam je što ćemo sarađivati sa Željezničarom jer smo mi navijači Panathinaikosa, a Ivica Osim je legenda ovog kluba, rekao je Giannis Athanasiou.

– Veoma sam sretan što ćemo napraviti ovu rekonstrukciju za klub. Mi želimo završiti sve u roku kako bi igrali utakmice u Evropi. Sretan sam što mogu pomoći klubu i novom stadionu. Napravio sam više od 200 stadiona na Balkanu i u Gruziji. Zaboravio sam reći da imamo 20 stadiona u Gruziji. Iskustvo je veoma bitno i zbog izgradnje i za sve nas kako bi napravili to što je prije moguće. Želimo završiti do krajnjeg roka i nadamo se da će biti sretan i uspješan za kvalifikacije u Evropi. Želimo se zahvaliti predsjedniku i svima u klubu za ovu investiciju za bolje klubu i za dobre uslove za mlade i nove igrače, istakao je Panagiotis Arabanos.

Hellasod/Greentech je jedna od najrespektabilnijih kompanija u ovom dijelu Evrope.

Stadion Grbavica će  po završetku radova imati najmodernije sisteme drenaže, grijanja, navodnjavanja i vrhunski prirodni travnjak. Da je riječ o travnjaku najviše kvalitete mogli smo se uvjeriti u duelu Bugarska – BiH, koji je na Ludogorets Areni odigran bez ikakvih problema uprkos polarnim uvjetima koji su vladali tih dana u Razgradu.

Planirani početak radova je 21. maj 2018. godine, a maksimalan rok završetka je 60 dana.  Izvođač radova se obavezao i da će biti uloženi maksimalni napori kako bi travnjak bio spreman za utakmice u evropskim takmičenjima.

FK Željezničar želi se zahvaliti Vladi Kantona Sarajevo, Gradu Sarajevo, kao i Općini Novo Sarajevo koji pružaju podršku klubu u ovom, ali i ostalim značajnim infrastrukturnim projektima. U toku procesa izbora izvođača radova značajnu pomoć je dao NS/FS BiH i ekspert za infrastrukturu, gospodin Nihad Hodžić kojima se klub želi zahvaliti na svesrdnom doprinosu.

Pozivamo sve navijače da svojom podrškom i dolaskom na utakmice učestvuju u još jednom historijskom projektu,  obzirom da značajan iznos finansiranja Klub vrši vlastitim sredstvima.

Kompletnu konferenciju za medije pogledajte u nastavku.

Mi smo Željini, Željo je naš!