U Hotelu Bristol, održana je redovna sjednica Skupštine FK Željezničar, na kojoj su delegati odabrali novo rukovodstvo najtrofejnijeg bosanskohercegovačkog kluba.

Uvodnu riječ je uzeo predsjednik Skupštine FK Željezničar, Ermin Pešto, predložio dnevni red, a većina je prihvatila pomenuti prijedlog. Potom je Ivica Osim proglašen počasnim predsjednikom FK Željezničar, a Amar Bajramović i Vedran Vukotić su mu uručili prigodan poklon.

Sektretar Komisije za izbor delegata Skupštine, Amar Spahić, prezentovao je izvještaj Komisije, te način na koji su delegati delegirani. Devedeset delegata je predloženo od strane 210 članova, a potom ih je Komisija sortirala po kriterijima koji su definisani Statutom Kluba. Amar Spahić je naglasio da je Željo prvi klub u Bosni i Hercegovini koji je na ovaj način otvoreno i transparentno birao novi saziv Skupštine.

Kandidaturu za predsjednika i potpredsjednika Skupštine su predali Ermin Pešto i Redžad Ćatić. Pešto je istakao da je iznenađen veoma malim brojem kandidatura, a potom je prezentovao smjernice na kojima bi rad Skupštine trebao raditi u budućnosti. Bivši predsjednik Plavih, Redžad Ćatić, naglasio je da se ponosi proteklim periodom u Želji, te da je njega transparentnost i pozitivna promjena u radu motivisala da se kandiduje za potpredsjednika Skupštine.

Ermin Pešto je jednoglasnom odlukom izabran za predsjednika Skupštine FK Željezničar za period od naredne četiri godine. Također, jednoglasnom odlukom delegata, Redžad Ćatić je imenovan potpredsjednikom Skupštine FK Željezničar.

V.d. predsjednika FK Željezničar, Amar Bajramović, delegatima je prezentovao izvještaj o radu Upravnog odbora. Istakao je da je uspostavljen sistem rada i poslovanja, uvedena je kontrola novčanih tokova, identifikovana su i priznata dugovanja, troškovi su racionalizirani, generisali su se novi prihodi, te je obezbjeđena likvidnost Kluba. Bajramović je prezentovao rad i velike promjene u administraciji Kluba, omladinskoj školi, te sportskom segmentu. Finansijski izvještaj Upravnog odbora je iznio potpredsjednik Kluba, Vedran Vukotić.

FK Željezničar je u 2015. godini imao 5.130.000 KM prihoda. Od toga je potrošeno 1.274.000 KM na troškove materijala, usluga i energije, 1.308.000 KM na troškove igrača i primanja zaposlenih, 18.000 KM na troškove amortizacije, te 585.000 KM na ostale troškove. Dakle, FK Željezničar je u 2015. godini imao 3.185.000 KM rashoda.

Prihodi koji su ostvareni su sljedeći: prihodi od transfera 2.441.000 KM, prihodi od UEFA-e, 1.343.000 KM, prihodi od ulaznica 467.000 KM, prihodi od sponzorstva 374.000 KM, prihodi od najma 244.000 KM, prihodi od članarina omladinskog pogona 215.000 KM, prihodi od članstva 46.000 KM. Podsjećamo, u 2014. godini je FK Željezničar imao 2.273.000 KM prihoda, a 1.554.000 KM rashoda.

Navedene cifre su zvanične za 2015. godinu, dok su cifre prezentovane u hotelu Marriot u decembru 2015. godini bile okvirne.

Izvještaj o radu i finansijski izvještaj Upravnog odbora je jednoglasno usvojen.

Naredna tačka dnevnog reda se odnosila na promjenu jedne stavke Statuta FK Željezničar koja je definisala broj članova Upravnog odbora. Novi prijedlog je da Upravni odbor mora imati minimalno sedam članova, a prethodno je po Statutu Upravni odbor morao brojati 20 članova. Izmjena je jednoglasno usvojena.

Potom je uslijedio izbor predsjednika i članova Upravnog odbora. Na Skupštini su delegati predložili Vedrana Vukotića za predsjednika FK Željezničar, koji je nakon toga prihvatio kandidaturu i obratio se prisutnim delegatima, te je predložio kandidate za Upravni odbor.

Jednoglasno je Vedran Vukotić izabran za predsjednika FK Željezničar, a potom su i Amar Bajramović, Kasim Imširović, Almir Hadžiosmanović, Mustafa Duraković, Mirsad Šukalo, prim.dr. Jasmin Kapetanović, Dejan Nikolić i Selim Babić jednoglasno izabrani za članove Upravnog odbora.

Nakon odabira predsjednika i članova Upravnog odbora, uslijedilo je biranje Nadzornog odbora. Ermin Pešto je predložio Senada Misimovića, Amara Spahića i Marka Dmitrovića. Delegati su jednoglasno odabrali pomenuti trojac za članove Nadzornog odbora.

Sjednica je održana u fantastičnom odzivu, a u jednom trenutku je od 54 delegata bio prisutan 51 delegat što je proteklih godina bilo nezamislivo. Svi delegati su aktivno učestvovali, te raspavljali o tačkama dnevnog reda.

POGLEDAJ GALERIJU