Danas je na Stadionu Otoka odigrana utakmica prvog kola BH Telecom Premijer lige BiH za sezonu 2014/2015. u kojoj je naš Željezničar savladao ekipu Olimpica rezultatom 0:3. Strijelci za Plave bili su Stanić, Sadiković i Bajić.

Plavi su počeli utakmicu u sastavu Antolović, Čolić, Zeljković, Kosorić, Kvesić, Hasanović, Jamak, Tomić, Bučan, Stanić, Bajić.

Željo je prvi put zaprijetio u 4. minuti preko Kosorića koji nakon kornera šutira glavom, ali je golman Oštraković bio oprezan i sigurno intervenisao. Plavi su ponovo prijetili dvije minute kasnije preko kapitena Stanića, ali je i ovaj put golman domaćih bio na mjestu i otklonio opasnost.

Olimpic je prvi put golu Željezničara zaprijetio u 14. minuti nakon šuta bivšeg igrača našeg Kluba Danijala Brkovića. U narednom napadu domaćih odlično je sa 20-ak metara šutirao brazilac Souza, ali je golman Plavih otklonio opasnost.

POGLEDAJ GALERIJU

U 16. minuti nakon centaršuta Bajića lopta je u ruku pogodila jednog odbrambenog igrača Olimpica, ali je sudija Živković smatrao da nema jedanaesterca. Nakon odlične solo akcije u 20. minuti šutirao je Bučan, ali nije bio dovoljno precizan.

Nakon 23 minute utakmice oglasili su se i „Manijaci“ odajući počast navijaču Harisu Selmanu, koji je tragično preminuo u 23. godini života.

Još jedan bivši igrač našeg Kluba Sulejman Smajić šutirao je u 25. minuti susreta, ali lopta je otišla pored gola. Željo je u 27. minuti imao dobru priliku da dođe do vodstva, ali je Bajić loše izveo slobodan udarac. Olimpic je u 29. minuti izveo prvi korner na utakmici. Prethodno su nakon verbalnog sukoba žute kartone zaradili Bogičević i Kosorić. Šest minuta kasnije požutio je i Tomislav Tomić nakon što je nepropisno zaustavio Smajića. U 40. minuti nakon simuliranja u šesnaestercu domaćih, sudija Živković pokazuje žuti karton i Seadu Bučanu. Minutu prije isteka regularnog dijela prvog poluvremena sa velike udaljenosti dobro je šutirao Zeljković. Lopta odlazi pored lijeve stative golmana domaćih Oštrakovića.

Nakon prvih 45 minuta rezultat je ostao početni 0:0. Željo je bio bolji i opasniji protivnik od Olimpica, ali stvorene šanse se nisu realizovale.

U 52. minutu nakon lijepe akcije Plavih šutirao je Josip Kvesić, ali nedovoljno da se savlada golman „Vukova“. Tri minute kasnije Bučan je odlično prošao, ali je njegov šut završio u rukama dobro postavljenog golmana domaćih. Jamak je dobro šutirao u 59. minuti. Rezultat je ostao nepromijenjen. Stanić je dvije minute kasnije odlično prošao po desnoj strani i centrirao, međutim lopta nakon pokušaja Bajića odlazi u gol aut.

Šef stručnog štaba FK Željezničar je u 65. minuti izvršio prvu izmjenu. Umjesto danas vrlo dobrog i agilnog Bučana u igru je ušao Kerim Memija.

Željo do vodstva dolazi u 67. minuti. Nakon ubačaja sa desne strane strijelac za Plave bio je kapiten Srđan Stanić. Željo je tako nakon 67 minuta krunisao inicijativu koju je imao od prvog sudijskog zvižduka.

Minutu kasnije Admir Adžem je izvršio i drugu izmjenu. Umjesto Nermina Jamaka u igru je ušao još jedan mladi igrač Damir Sadiković. U 80. minuti sa distance je pokušao i Benjamin Čolić, ali lopta odlazi preko gola Olimpica.

Foto: Damir Hajdarbašić, fkzeljeznicar.ba

Foto: Damir Hajdarbašić, fkzeljeznicar.ba

Željo u 82. minuti udvostručuje prednost. Ponovo je po desnoj strani odlično prošao mladi Kerim Memija, nakon čijeg centaršuta Damir Sadiković postiže drugi gol za Plave. Uvođenje mladih Kerima Memije i Damira Sadikovića u igru pokazalo se kao odličan potez šefa stručnog štaba Admira Adžema.

U 86. minuti utakmice umjesto Tomislava Tomića u igru je ušao Amir Hadžiahmetović, velika nada našg Klub,a koji je prije nekoliko dana potpisao ugovor sa Željezničarom.

Konačan rezultat utakmice postavlja Bajić golom u 93. minuti utakmice nakon lijepe akcije.

Željo je sasvim zasluženo uz veliku podršku navijača pobijedio i osvojio tri važna boda na otvaranju nove sezone BHT Premijer lige BiH.

Drugo kolo BH Telecom Premijer lige BiH na rasporedu je narednog vikenda u kojem Željezničar na Stadionu Grbavica dočekuje ekipu Širokog Brijega.