Redovna sjednica Skupštine Fudbalskog kluba Željezničar održana je danas u hotelu Bristol. Ovom prilikom, usvojen je zapisnik sa prethodne sjednice, podnesen izvještaj Upravnog odbora i Nadzornog odbora, te je izglasano povjerenje upravljačkoj strukturi FK Željezničar.

Uvodnu riječ imao je predsjednik Skupštine FK Željezničar, Ermin Pešto. Nakon usvajanja dnevnog reda, članovi Skupštine su jednoglasno usvojili i zapisnik sa prošle redovne sjednice koja je održana u januaru ove godine.

Poštujući odredbe statua FK Željezničar, Upravni odbor u okviru treće tačke dnevnog reda članovima Skupštine podnio izvještaj o svom radu za period 31.01. – 31.05. Izvještaj je prezentovao predsjednik Upravnog odbora, Vedran Vukotić koji je naglasio da je u navedenom periodu UO imao četiri sjednice. Paralelno sa sjednicama, svaki član UO dobio je zaduženje za određeni resor Kluba. Kao pozitivnu stvar, Vukotić je istakao penzionisanje starijih zaposlenika te primanje u administraciju Kluba dvije nove pripravnice, a posebno je naglašeno da je Klub u prvih pet mjeseci ove godine poslovalo pozitivno što je rezultat rasta u svim segmentima, marketingu, prihodu od ulaznica i rentanju prostora.

Klub je u periodu od 01.12.2015. do 09.06.2016. godine na ime poreza uplatio iznos od 575.283,41 KM, dok je u 2016. godini za infrastrukturne projkte izdvojeno 563.858,57 KM.

Kada je u pitanju sportski segment poslovanje Kluba, Vukotić je kazao da je ekipa pojačana po željama šefa stručnog štaba. Usvojena je nova praksa polaganja dokumenata i prepiski za sve koji su učestvovali u transferu fudbalera te je na taj način za svaki transfer obezbjeđen pisani trag kako bi se otklonile sve eventualne špekulacije. Stručni štab je imao autonomiju u svim poljima, mogao je sam krojiti sportski dio, imao je logističku podršku. Pred svaku utakmicu je organizovan karantin, a Klub je za tu namjenu potrošio više od 40000 KM.

U segmentu Omladinske škole naglašeno je Škola ima više od 500 polaznika, 15 trenera i 5 ljudi koji su podrška trenerima. S ciljem unaprijeđenja funkcionisanja Omladinskog pogona, usvojeni su određeni dokumenti koji su dobra smjernica za ponašanja roditelja, trenera i menadžera, a uvedeni su i redovni roditeljski sastanci. Na kraju svog izlaganja, predsjednik UO je naglasio da Omladinska škola može i mora postizati bolje rezultate i da će Klub uraditi sve da se napravi iskorak.

Bivši predsjednik FK Željezničar, Hajrudin Čengić, dao je svoj komentar na rad Upravnog odbora te istakao ogroman značaj rada na infrastrukturi Kluba. Čengić je kazao da Stadion Grbavicu još od 1948. godine gradi isključivo FK Željezničar i njegovi navijači. Uslijedilo je nekoliko pitanja članova Skupštine koji su se odnosili na Omladinsku školu i na rad sportskog segmenta. Nakon odgovora predsjednika UO, Vedrana Vukotića, odgovore na pitanja je dao i predsjednik Nadzornog odbora, Senad Misimović.

Misimović je istakao da je FK Željezničar jedini klub u regiji koji na sve svoje transakcije plaća pripadajuće poreze, što uključuje i plate svih fudbalera i radnika u administraciji. Kada je u pitanju sportski segment, Misimović je istakao da je stručni štab imao fenomenalne uslove i podršku, što nije bio slučaj u periodu od prije nekoliko godina kada je Klub ipak osvajao titule. U pogledu Omladinske škole, stav Nadzornog odbora je da je potrebna kompletna rekonstrukcija, a početak tog procesa je krenuo sa imenovanjm šefa Omladinskog pogona te definisanjem procedura evidentiranja prihoda i rashoda što do sada nije bio slučaj. Sa novim šefom stručnog štaba, Milošem Kostićem, iskomuniciran je stav Kluba o fudbalerima iz Omladinske škole.

Kada je u pitanju projekat evropske Grbavice, naglašeno je da se radi o ogromnom i veoma zahtjevnom projektu. Iako je ova struktura rukovodstva Kluba novac mogla uložiti u igrački kadar i napraviti uspjeh, krenulo se udrugom pravcu jer bez infrastrukture i poslovnog dijela Klub ne bi mogao funkcionisati. Ljestvica na svim segmentima Kluba je visoko postavljena. Dok je na čelu Kluba ovo rukovodstvo ni hipotetički nisu moguće nikakve malverzacije.

Nakon navedenog, uslijedilo je glasanje o izvještaju Upravnog odbora, a on je jednoglasno usvojen, čime su članovi Skupštine podržali rad Upravnog i Nadzornog odbora. Potom su članovi Skupštine jednoglasno podržali projekat rekonstrukcije i izgradnje Stadiona Grbavica.

Uslijedio je izvještaj o radu Nadzornog odbora FK Željezničar koji je prezentovao član NO, Marko Dmitrović. Naglašeno je da je NO odabrao korektivni i preventivni pristup svakodnevnom djelovanju Kluba. Kao osnovni cilj određeno je praćenje novčanih tokova kako bi se onemogućile sve eventualne malverzacije. To je postignuto na odličnom nivou, a Klub posluje prema svim zakonima Bosne i Hercegovine te su svi fudbaleri i uposlenici uredno prijavljeni i za njih se plaća porez.

U procesu rekonstrukcije stadiona, NO je aktivno učestvovao u aktivnostima te je imao nadzornu ulogu sa posebnim fokusom na izbor i provođenje radova. Objašnjavajući proces pozajmica o kojima se govorilo u javnosti, Dmitrović je naveo da je novca u Klubu u jednom periodu nedostajalo te da je slijedom toga zaključeno nekoliko ugovora o pozajmicama. Dmitrović je nakon toga objasnio zakonske akte i kroz primjere pozajmica obrazložio kako se taj proces vodio u proteklom periodu.

Izvještaj o radu Nadzornog odbora je jednoglasno usvojen i time ja završena redovna sjednica Skupštine FK Željezničar.