Željezničar u okviru 21. kola m:tel Premijer lige BiH dočekuje Sarajevo, a tim povodom održana je konferencija za medije na kojoj su se obratili šef struke, Edis Mulalić i prvotimac, Edin Cocalić.

Edis Mulalić:

– Nemamo toliki širok igrački kadar da možemo u svakom momentu odgovoriti datoj situaciji. Pripremali smo se, pokušat ćemo izaći s nekim planom da igramo protiv Sarajeva. Mislim i da će Sarajevo imati plan, vidjećemo ko će na kraju uspjeti da dobije. Imamo jednu obavezu i to non stop govorim igračima, da ovaj klub protiv bilo koga da igra, pogotovo Sarajevo je dobar klub, da ne budemo kukavice. Kada na ispravan način uđeš u utakmicu, sa pravom glavom, nebitno je ko je protiv tebe. Još ako imaš neki plan i dobro si spreman i radiš ono što treba, onda je rezultat neminovan i mora doći, ističe Mulalić.

– Mislim da na ovu utakmicu dosta utiče publika, pritisak ovakav ili onakav, e sad ko se bolje snađe u tim uslovima, mislim da će napraviti dobar rezultat. Opet se na kraju vraćam na stvar koju maloprije rekoh, bitni su srce i glava. Bez obzira koliko vrući izađemo na teren, bez pameti to neće izaći na dobro i mislim da je to ključ svega.

– Dođem na svaki trening kao da mi je zadnji. Pokušavam da njima to donesem, jer samo u fudbalu možeš tako napredovati. Fudbal je živa materija, konstantno se mijenja, situacije se mijenjaju  i šta je bitno? Analizirajmo uvijek protivnika narednog, pa onda kad se završi ta utakmica da analiziramo ono što smo dosad radili da bi ispravili te date greške. Šta je tu bitno? Bitna je glava, način razmišljanja, da namjeste glavu. Mentalna priprema je vrlo bitna. Čak u nekim fazama protivnik može biti puno jači i bolji, ali ja pokušavam svojim igračima da kažem da bez obzira protiv koga igramo, igramo bez respekta. Jedanaest je nas, jedanaest je njih, i oni su od krvi i mesa, oni treniraju, mi treniramo, zašto bi mi bili lošiji od nekoga drugog bez obzira kojeg igrača imaju? Nikada nećemo igrati sa kalkulacijom, nikada nikada nikada. I nešto se sakrivati tu, poručuje Mulalić i dodaje:

– Hoću da igramo bez ikakve kalkulacije, bez ikakvog respekta, naravno treba poštovati protivničku ekipu, ali bez respekta u smislu igre i nekih stvari što sama igra nalaže. Nema tu puno kalkulacija. Kad imaš plan i kad si spreman, tu ne postoje kalukacije i neću da budemo u tom smislu ni ja ni moji igrači, da se bojimo i nešto sakrivamo. Izađi hrabro, glavom u glavu, pa šta Bog da.

Edin Cocalić:

– Očekujemo pobjedu. Nijednu utakmicu ne kalkulišemo i sigurno ćemo svaku utakmicu ići na pobjedu, nebitno radi li se o derbiju ili nekom drugom protivniku. Nadam se da ćemo odigrati sutra dobru utakmicu i ispuniti naš cilj. Draž gradskog derbija se osjeća od pionira. Kad se igra gradski derbi, uvijek je isti osjećaj, ta pozitivna trema. Ta utakmica nosi tri boda isto kao i svaka druga, ali bez obzira na to ona je posebna i za nas i za sve navijače u gradu. Koliko god pokušavaš da budeš skoncentrisan i da se pripremaš za nju kao da je neka obična utakmica koja nosi tri boda kao i druge, ipak je ona nešto više od toga. Sigurno se osjeti u svlačionici doza veće odgovornosti, bez obzira koliko mi ne željeli da se opterećujemo time, istakao je Cocalić.

Utakmica se igra u subotu od 17 sati. Prodaja ulaznica danas se vrši do 18 sati, a sutra počinje od 9 sati.

POGLEDAJ GALERIJU