Predstavnici konzorcijuma projekta “Stvaramo životne šampione” u sklopu svoje regionalne ture danas su posjetili Sarajevo i održali niz konstruktivnih sastanaka sa čelnicima Fudbalskog kluba Željezničar. Cilj sastanaka bio je ispitivanje modaliteta za dalje jačanje i podizanje saradnje na viši nivo, imajući u vidu da je ovaj fudbalski klub stabilan partner od samog lansiranja koncepta Životnih šampiona.

Sastanku je prisustvovao i načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović sa saradnicima, pružajući svojim učešćem jasnu podršku uvođenju evropskih standarda i principa u rad sa mlađim kategorijama uključenih sportskih aktera, za šta se, između ostalog, projekat zalaže.

Prisutni su upoznati sa planovima konzorcijuma za naredni period, koji se odnose kako na studijsku posjetu trenera Strumici, tako i na organizovanje novih aktivnosti za mališane i trenere u 2024. godini, a poseban fokus stavljen je na uključivanja djevojčica, te proširenje koncepta i na Životne šampionke. Kao i do sada, sve aktivnosti biće besplatne upravo u cilju stvaranja uslova za razvoj sporta dostupnog svima.

U nastavku, jedna generacija Omladinske škole dobila je dragocjenu donaciju u opremi, a sve u cilju daljeg razvoja Omladinske škole FK Željezničar. Opremu je Razvojni centar za mlade, kao koordinator koncepta dobio od UEFA fondacije za djecu u sklopu podrške daljem razvoju ideje Životnih šampiona, a u narednom periodu kroz veći broj manjih donacija istom će obradovati neke od klubova koji su u prethodnom periodu pokazali posebno interesovanje za rad na ideji Životnih šampiona.

Konzorcijum su predvodile Aleksandra Knežević, koordinatorka projekta i Emira Mešanović, koordinatorka ekspertskog tima za izradu publikacije za trenere za dalje uvođenje ideje Životnih šampiona u svakodnevne trening aktivnosti, dok su ispred FK Željezničar aktivnostima prisustvovali, pored Sanjina Mešića, inače predstavnika Želje u konzorcijumu, i Edin Ćurić, direktor Omladinske škole, Ilijas Kovačević, član Upravnog odbora Kluba ispred Omladinske škole i Jasmin Krajina, koordinator za mlađe selekcije Omladinske škole.

– Ideja stvaranja Životnih šampiona vraća u fokus istinske vrijednosti sporta – druženje, povezivanje, sportski duh, fer plej i solidarnost, zdrave stilove života, skrećući pažnju sa njegove isključivo takmičarske strane. Uloga sporta, i tu prije svega mislimo na trenere koji rade sa mlađim kategorijama je da od svakog djeteta napravi životnog šampiona, a posebno talentovani će nesumnjivo pronaći svoj put i do sportskih odličja. Ipak, svako dijete treba na sport da krene da bi uživalo i učilo se lijepim vrijednostima, i to su oni davno zaboravljeni principi sporta na čijoj revitalizaciji radimo sa uključenim klubovima. Interesovanje za priključenje konceptu je veliko i mi kao tim nećemo stati dok ova ideja ne bude predstavljena u svakom klubu, ali je za sada važno da postavimo stabilne temelje, i zato u narednom periodu nastavljamo sa jačanjem postojećih saradnji. Raduje nas što je ovog puta i Općina Novo Sarajevo prepoznala značaj i potencijal ideje, te se nadamo da će to rezultirati različitim zajedničkim aktivnostima u budućnosti, izjavila je nakon sastanka Aleksandra Knežević.

Projekat “Stvaramo životne šampione” trenutno iz sportskog sektora okuplja devet klubova iz sedam zemalja – Srbije, Hrvatske, Turske, Bugarske, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a u narednom periodu uključenim trenerima i dječacima priključiće se i djevojčice, čime će se nastaviti sa daljim jačanjem linije Životnih šampionki, te promocijom rodne ravnopravnosti u sportu i kroz sport. Realizuje se uz podršku ERASMUS+ programa u oblasti sporta i UEFA fondacije za djecu.