Fudbaleri Željezničara su u okviru 1. kola Lige za prvaka savladali Slobodu sa 4:2.

Željo je počeo u sastavu: Kjosevski – S. Stevanović, Bogičević, Kerla, Stanić – Marković, Blagojević – M. Stevanović, Zeba, Zakarić – Lendrić. Za goste su igrali: Hadžić – Efendić, Škahić, Mehmedagić, Lazevski – Stjepanović, Ordagić – Kalezić, Zec, Todorović – Tandir.

U trećoj minuti Lendrić iskosa šutira, ali Škahić blokira u korner. U sedmoj minuti nakon indirekta, sa sedam metara su Zeba i Blagojević pokušali, ali živi zid na liniji gola Slobode je odradio svoj zadatak. Zakarić u 12. minuti iskosa snažno šutira, ali i ovaj put se gosti uspjevaju odbraniti. Sa gol-linije je loptu izbacio Efendić.

Stjepanović je u 14. minuti zaradio žuti karton. Minutu poslije iz petog kornera po redu Lendrić je glavom šutirao, a lopta je otišla samo nekoliko centimetara iznad prečke. U 22. minuti Tandirov lucidni pokušaj odlazi pored našeg gola. U 35. minuti Željo je izveo sedmi korner, a nakon ubačaja Zebe Kerla šutira preko gola. Pet minuta poslije Blagojević ubacuje, a Zakarić glavom šutira pored gola. Željo je u posljednjoj minuti prvog dijela poveo. M. Stevanović je ubacio sa strane, a Ivan Lendrić postigao 14 gol u ovoj sezoni. Na poluvrijeme se otišlo vodstvom Plavih.

O prve minute drugog dijela Subić i Grahovac su igrali umjesto Stjepanovića i Efendića. Zakarić je u 51. minuti prebacio glavom do Zebe koji se riješio dva igrača, namjestio se za udarac, ali pokušaj sa vrha kaznenog prostora odlazi preko gola. U 57. minuti je Grbavica ponovo proključala. Zeba i Lendrić su duplim pasom izigrali odbranu, a Ivan Lendrić je rutinski plasirao loptu u mrežu Tuzlaka.

U 62. minuti gosti su smanjili prednost Plavih. Asim Zec je izašao pred naš gol nakon što je oduzeo loptu Kerli i matirao Kjosevskog. Bogičević je zaradio žuti karton. Ipak, samo tri minute poslije Željo vraća dva gola prednosti. Zeba je sjajno asistirao Ivanu Lendriću koji trese mrežu Slobode i postiže hat-trick. U 68. minuti sjajna akcija Želje, a ubačaj S. Stevanovića ne pronalazi saigrače.

Zakarića je u 70. minuti zamijenio Musa. Dvije minute poslije Blagojević je ubacio sa strane iz prekida, na drugoj stativi je šutirao M. Stevanović, ali je Hadžić bio na mjestu i uhvatio loptu. Gosti iz Tuzle se nisu predavali. U 75. minuti Zec je sjajno prošao po strani, ubacio u sredinu do Aleksandra Subića koji sa deset metara snažno pogađa našu mrežu. U istoj minuti je Ziljkić zamijenio Lazevskog. U 77. minuti Musa dobro prolazi po strani, ubacuje do Lendrića čiji udarac glavom brani Hadžić, a potom brani i udarac Muse.

Marković je u 83. minuti ubacio, M. Stevanović šutirao glavom pored gola. Uz velike ovacije igru je u 84. minuti napustio dvostruki asistent Zajko Zeba, a umjesto njega u igru je ušao Radinović. Tri minute poslije je Radinović dobio žuti karton. U 90. minuti 13.000 navijača na Grbavici je vidjelo najbolji trenutak susreta. Srđan Stanić  je sa 25 metara snažno šutirao i pogodio samo rašlje gola Slobode za konačan rezultat od 4:2.

Narednu utakmicu Željezničar igra u srijedu protiv Zrinjskog. Utakmica na Stadionu pod Bijelim Brijegom počinje u 18:30.

POGLEDAJ GALERIJU