Danas je prije sahrane Ivice Osima održana komemoracija u Narodnom pozorištu u Sarajevu koja je okupila veliki broj sportskih i javnih ličnosti iz regiona.

Yasaharu Sorimachi

– Gospodine Osim, jako mi je žao što Vas ne mogu ponovo vidjeti i duboko žalim što Vam lično ne mogu iskazati svoju zahvalnost. U ime japanske fudbalske porodice, dozvolite mi da iskoristim ovu priliku danas, da Vam iskažem izraze naše najdublje zahvalnosti. Hvala Vam puno, gospodine Osim. Za nas je bilo čudo da ste Vi, čuveni „svjetski poznat general“, došli u Japan. Igrači, treneri, sudije i brojni članovi fudbalske porodice su imali priliku da Vas upoznaju i nauče mnogo od Vas. Ja sam naučio puno od Vas. Za japanski fudbal i cijelu japansku sportsku zajednicu, bilo je veliko bogatstvo imati Vas. Mora da je bilo izuzetno žalosno što ste morali napustiti reprezentaciju usred svoje karijere. Željeli smo da Vas vidimo kako vodite reprezentaciju na najvećoj svjetskoj pozornici, na FIFA Svjetskom prvenstvu. Siguran sam da se ovako istinski osjećam, ne samo ja, nego i svi mi u japanskoj fudbalskoj porodici. Imao sam privilegiju da Vas upoznam kao trenera japanske fudbalske reprezentacije. Vi ste  izniman vođa, sa znanjem, humorom i strogošću, mnogi igrači Vas vole i obožavaju, ponekad se plaše i uvijek Vas poštuju. Trening nikad nije prošao kao što je planirano. Neuobičajni i spontani treninzi su omogućavali da igrači razmišljaju i razvijaju se, ali da budem iskren, čak i kao treneru mi je bilo teško da Vas slijedim, gospodine Osim. Vi biste mi objasnili kombinacije igrača na treningu i ja bih pomislio: „ Zar stvarno tako?“ Ali na kraju, uvijek je bilo baš onako kako ste Vi to opisali. Bili ste jako inteligentni, oštrog uma i znali ste s brojevima, a to me uvijek oduševljavalo. Ovo se nije vidjelo samo u fudbalu, nego ste pokazivali tu snagu čak i kad ste igrali remi. Japanski igrači i treneri su naučili mnogo od Vas. Vi ste japanski fudbal doveli na potpuno novi nivo.  Omogućili ste nam da uvidimo snagu japanskog naroda. Nemam dovoljno riječi kojima bih na pravi način mogao opisati našu zahvalnost. Uvijek ste nalazili vremena da pratite fudbalske utakmice iz cijelog svijeta. Siguran sam da ćete nastaviti pratiti fudbal odozgo i da ćete i dalje paziti na japanski fudbal, kao što ste to uvijek i činili. Sa riječima koje su ponekad grube, ponekad vrlo iskrene, ali često s puno humora. Hvala Vam puno, gospodine Osim. Počivajte u miru, rekao je Yasaharu Sorimachi, tehnički direktor Fudbalskog saveza Japana.

Mehmed Baždarević

– Imam veliku tremu jer je ovo moj prvi govor, a moram ga reći čovjeku sa kojim sam živio 40 godina. Obraćam se u moje ime, moje porodice, moje generacije i svih generacija. On je obilježio naše živote, karijere, Želju, ovaj grad, ovaj prostor i sve sredine u kojima je radio. Bio je velik itrener, otac, učitelj, znao da da, znao da nam pomogne, da pravi od nas prave fudbalere i dobre ljude. Znao da je gradi, stvori, pobjeđuje, gubi, ali uvijek sa dostojanstvom. Bio je trener iznad svih, vizionar ispred svog vremena, jednostavno imao je klasu. Želio je da napreduje, učio je, slušao je, dijelio iskustva, bio je veliki stručnjak, bio je čovjek, veliki otac, suprug. Znao je da voli, najviše je volio svoju ASimu, svoju porodicu, saradnike, igrače. Fudbalu je bio odan i vjeran. Radovao se najobičnijim stvarima. Volio je život, druženja. Na kraju života često mi je govorio da žali za našim vremenom, za izgubljenim godinama, tragedijom koja se dogodila na ovim prostorima. Uvijek je govorio da smo mogli više dati Želji, našem gradu, našoj djeci. Dragi prijatelji, na kraju ću vam reći još jednom veliko hvala u svoje ime, i ime svih nas, što smo došli, što ste došli, da ga zajedno ispratimo na vječni odlazak, da mu se naklonimo još jednom i pokažemo veliko prijateljstvo i poštovanje. Šef bi sigurno bio ponosan na sve vas.Nedostajaćeš sigurnog svima nama i svojoj familiji. Počivaj u miru i hvala za sve, kazao je Mehmed Baždarević.

Benjamina Karić

– Danas se u našem gradu Sarajevu opraštamo, od jednog od najboljih među nama, opraštamo se i odajemo počast velikom Ivici Osimu, simbolu našeg grada i države. Rastući u svome gradu, u svom plemenitom biću i razvijao je i nosio najbolje vrijednosti naše Zemlje Bosne. Njegovi sportski talenti, posebno fudbalski prerastaće u ode životne radosti, svoj Željezničar će, sa svojom sabraćom, sa Grbavice, vinuti u plave oblake barcelonske. Svugdje, Od Austrije do Japana, svugdje će biti najbolji i najčasniji u svemu. Bio si najbolji građanin svijeta u Sarajevu, i najbolji Sarajlija diljem Planete. Sve gradove svijeta Osim je volio, ali svoje Sarajevo najviše, sve dobre ljude planete je grlio, ali svoje Sarajlije najsrdačnije. Njegov stoicizam ostat će vječno upamćen, kada hrabro i planetarno časno podnosi ostavku u Beogradu, poručujući da to čini zato, što se, na pravdi boga napada njegov grad, njegovo Sarajevo. Taj čin, mora ući u naše udžbenike, da naša djeca uče kako se u ovom prkosnom gradu izrasta u velike ljude. Uz Osimovu bogatu sportsku karijeru, vežu se brojna priznanja: bio je zamjenik gradonačelnika Sarajeva, dobitnik je Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, kao i brojnih nagrada koje su mu dodijeljene diljem svijeta. Dragi, veliki bosanski čovječe, ostajemo u tuzi, ali ćemo te vječno pamtiti, po tvom svjedočenju dobrote i ljubavi prema svakom čovjeku. Ostaješ u vrhu ljudskih gromada, čiji su životni stavovi i odnos prema svakom čovjeku, bili svim ljudima, bez obzira na njihovu svjetonazorsku pripadnost, poticaj i potpora za život. Sve što si činio bilo je osmišljeno pravdom, napretkom i za dobrobit našeg Zajedništva. Neka ti je laka tvoja draga bosanska zemlja, koju samo ljudske gromade tvojih moralnih visina mogu vratiti i povesti u društva najprosvjećenijih naroda, kazala je Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva.

Nenad Bjeković

– Neko je jednom rekao, sve će proći osim dobra koje si učinio. Obišao si svijet i gdje god da si bio i radio ostavio si ogroman trag, harizmom, znanjem i energijom. Učinio si stvari koje su ostale zapisane za sva vremena. Hvala Sarajevu i BiH što su te stvorili, svojim djelima i rezultatima ušao si u red besmrtnih. Legende ne umiru nikada. Na terenu i van njega činio si čuda, svima nama ko živi fudbal donio si mnoge radosti, rekao je Nenad Bjeković, zamjenik FS Srbije i nekadašnji saradnik Ivice Osima.

Zvonimir Boban

– Prenosim posebne pozdrave od Aleksandra Čeferina koji iznimno cijeni Ivicu Osima. Osim je bio veliki trener i veliki igrač, ali prije svega veliki čovjek. Bez obzira na sve što je postigao, ostao je čovjek raje u svojoj domovini. Ostao je tako ponizan i smiren, vjerujem da niko nije siguran da ćemo se sresti negdje gore, ali trebamo znati da njegova poruka i njegova nauka žive i dalje. osim je bio moj prvi trener u reprezentaciji. Zvali smo ga šef, davao je snagu i primjer. Kao trener je tražio puno, poštovanje za tim. Sve nas je naučio više i pametnije trčati, respektirati druge, odredio mnoge karijere na svijetu, izgradio je bolje ljude i veće profesionalnce, rekao je Zvonimir Boban, predstavnik UEFA-e.

Željko Komšić

– Njegovim odlaskom izgubili smo mnogo. BiH je izgubila mnogo, velika legenda i ljudska veličina. Ivicu Osima nećemo samo pamtiti kao sportsku legendu nego i kao dobro čovjeka koji je dao nesebičan i iskren doprinos za svoju zemlju. Ovaj grad i ovu zemlju i svoje sugrađane nikada nije zaboravio, nije nikada izdao. Ne smijemo ni mi to zaboraviti. Ono što je stekao, karakterom i osobnošću dovoljno nam govori kakav je i ko je Ivica Osim. Imao sam čast i priliku upoznati ga i razgovarati s njim. Hvala mu još jednom za sve što je učinio ne samo za nogomet nego i za BiH, rekao je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

Faruk Hadžibegić

– Nije teško govoriti o Osimu, to je čovjek velikih vrijednosti i kapaciteta. Razgovarao je sa bilo kim da bi ga saslušao i razumio. Meni je drago što ste svi ovdje. Osim da se digne sada i vidi sastav, rekao bi ‘To je to’. Napravio je kvalitetne ljude, dobre sportske radnike na koje je ponosan. Bili smo veliki rivali. Niko se nije požalio što je potrošio neko vrijeme s njim. Ima ovdje momaka koji će nastaviti njegovo djelo, Piksi, Katanac, Pape. U najtežim trenucima naše zemlje bio sam na sastancima sa njim. U tim trenucima nije zaboravio gdje su naši, šta rade, gdje su mu Asima, Irma, Amar. Imao je snagu, volio se družiti, kazao je Faruk Hadžibegić, bivši reprezentativac Jugoslavije i BiH.

– Danas je težak dan za sve nas okupljene na ovom mjestu. Posebno za fudbalsku familiju koja se oprašta od svoga člana. Mi se opraštamo od našeg počasnog predsjednika, gosp. Ivice Osima. Jednostavnije rečeno, našega Šefa. Učitelja od kojeg smo naučili lekciju života, kako raditi, kako postupati, kako razmišljati. Jednog, jedinog i neponovljivog. Uvijek je nudio prijedlog dobrog rješenja u teškim situacijama. Jedno tako je ponudio prije jedanaest godina. Ponudio je trajno rješenje za budućnost BH fudbala. I uspio. On je u ključnim trenucima za fudbal u BiH rukovodio radom Komiteta za normalizaciju NS/FS BiH. Učestvovao u donošenju svih bitnih odluka. Sve ostalo je istorija. Dva događaja su zauvijek obilježila period rada Ivice Osima na čelu Komiteta, a to su otvaranje Trening centar u Zenici i naše prvo učešće na Svjetskom prvenstvu u fudbalu. Ogromno i neponovljivo. I na tome smo mu posebno zahvalni. Njegovo ime ostaje vječno uklesano na zidu velikana, rijetkih ljudi koji su imali posebnu harizmu, bogato znanje i čvrst karakter. Mi ćemo sa sjetom spominjati njegove opservacije, govore i riječi koje su mnogima bile putokaz kako ići dalje. I mi moramo nastaviti koračati dalje. Živjeti i raditi sa trajnom uspomenom na našeg uvaženog i dragog počasnog predsjednika. Jedinstvenog i neponovljivog Švabu. Slava mu!, rekao je Vico Zeljković, predsjednik NS/FS BiH.

Oro Ibrišimović

– Želim da vam se u ime FK Željezničar zahvalim što ste došli da na ovaj način odamo počast našem legendarnom Ivici Osimu. Naš Ivica Osim, Strauss sa Grbavice, Švabo iz Sarajeva, jedno je od najvećih imena u stogodišnjoj historiji FK Željezničar. Dokazao je to dominirajući kao fudbaler na zelenom terenu, kao trener u svakom klubu i nacionalnoj selekciji koje je vodio, kao sportski radnik kad je trebalo pomoći Nogometnom savezu BiH. Siguran sam da će svi koji su, na bilo koji način, tokom njegovog života imali privilegiju i čast da upoznaju Ivicu Osima složiti se sa mnom da je mali broj ljudi koji posjeduju vrline koje je on imao. Bio je od glave do pete Željovac, Sarajlija, Bosanac. Svjetska klasa. Možda Željo i ne bi bio Željo da nije legendarnog Ivice Osima!? Svojim radom i profesionalizmom nam je otvorio vrata u mnogim gradovima širom svijeta. Mi ta vrata ne smijemo zatvoriti i veliki je zadatak pred nama. Svojim ponašanjem, karakterom i životnom filozofijom, smjestio se u naša srca iz kojih nikada neće otići. Pokazao nam je da se za Želju ne samo navija, već da se Željo voli, da se za Želju živi. Naša legenda danas nije sa nama, ali njegov duh, njegova snaga i mudrost zauvijek će biti naša vodilja. Dragi Švabo, tvoji Željovci nikada te neće zaboraviti!, rekao je Oro Ibrišimović, predsjednik FK Željezničar.

POGLEDAJ GALERIJU