Regionalni centar za informisanje i obrazovanje iz održivog razvoja za Jugoistočnu Evropu (REIC) realizuje projekat ECO-SPORT čiji je partner i FK Željezničar, a finansira se sredstvima Općine Novo Sarajevo.

Projekat je započeo početkom septembra, a početkom novembra u Plavom salonu je održana edukacija za polaznike omladinske škole u okviru kojih su se polaznici omladinske škole mogli upoznati sa pravilima i značajem zaštite okoliša i upravljanja otpadom.

Cilj projekta ECO-SPORT je povećati nivo posvećenosti i znanja o problematici energijske efikasnosti i zaštite okoliša u FK Željezničar. U okviru projekta će istovremeno s edukativnim aktivnostima, biti uspostavljen sistem selektivnog odvajanja otpada na stadionu Grbavica, te postavljena odgovarajuća komunalna infrastruktura, tj. kante za odvojeno sakupljanje otpada. Kante za odvojeno odlaganje otpada će biti postavljeni na mjestima koja će biti lako dostupna posjetiocima stadiona Grbavica, uvažavajući maksimalno sigurnosne aspekte za sve posjetioce stadiona. Jedna od aktivnosti projekta je i izrada Politike okolinskog upravljanja, čime će FK Željezničar postati prvi klub u regiji koji se obavezuje na održivo očuvanje resursa (energije, vode, otpada i dr.).

Direktor FK Željezničar, Mirsad Šiljak, naglasio je da Klub nastoji da prati sve savremene trendove poslovanja, te da je sa zadovoljstvom prihvaćena ponuda REIC-a za realizaciju ovog projekta, kroz koji će Klub nastojati da prihvati i primjeni sve mjere koje mogu uticati na zaštitu okoiša, te energetsku efikasnost.

Direktor REIC-a Vedad Suljić je izjavio kako će REIC i u budućnosti sarađivati sa FK Željezničar na sličnim aktivnostima i pomoći Klubu da postane prepoznatljiv i u ovom segmentu. Naglasio je da je u startu inicijative REIC naišao na odobravanje projektne ideje što potvrđuje da Klub nastoji uvažiti sve moderne aspekte upravljanja.
Regionalni centar za informisanje i obrazovanje iz održivog razvoja za Jugoistočnu Evropu (REIC) je organizacija osnovana 2005. godine i od tada aktivno radi na implementaciji domaćih i međunarodnih projekata iz oblasti održivog razvoja, sa fokusom na energijsku efikasnost, obnovljive izvore energije, upravljanje otpadom, te klimatske promjene.

POGLEDAJ GALERIJU