FK Željezničar obavještava svoje navijače i bh. javnost da je u „slučaju Bogičević“ ispoštovao sve zakonom predviđene procedure i spremni smo pred svakim sudom braniti zakonitost naše odluke.

Klupska administracija je u proteklom periodu u nekoliko navrata pokušala pronaći rješenje za Jadranka Bogičevića, koji nije bio u planovima novog šefa stručnog štaba Miloša Kostića. U skladu sa zaštitom klupskih interesa, Bogičeviću je prije svega ponuđeno mjesto u stručnom štabu, a zatim i posudbe u nekoliko premijerligaških klubova, računajući da bi po završetku igračke karijere Bogičević nastavio raditi u omladinskom pogonu kao trener. Međutim, sve te ponude su od strane igrača odbijene uz tvrdoglava insistiranja na uslovima koji u datom trenutku nisu bili razumni i prihvatljivi za klub, a uz sve to Bogičević nije poštovao sve obaveze iz ugovora.

Napominjemo da Bogičević nije bio jedini igrač u takvoj situaciji te da su svi ostali uz pomoć kluba uspjeli da pronađu angažman.

Odluka da se na ovaj način raskine ugovor sa fudbalerom je bila jedna od težih u posljednje vrijeme, ali donijeta je u najboljem interesu Kluba i ako se ponovi sa bilo kojim igračem nećemo se libiti da ponovo uradimo isto.

FK Željezničar cijeni i pokušaje Sindikata profesionalnih fudbalera BiH da unaprijede položaj fudbalera u državi, međutim, na samom početku svog rada upali su u zamku populističkog djelovanja, bez ulaska u suštinu problema. Sindikatu je bio potreban „slučaj“ protiv jednog velikog kluba kao što je Željezničar, a sve kako bi izašli iz anonimnosti i dobili na značaju. Ovaj „slučaj“ se izdvaja u masi drugih, a sa druge strane prelazi se preko istinskih problema koje ima većina fudbalera u BiH, između ostalog da pojedini igrači ne mogu ovjeriti svoje zdravstvene knjižice ili da ima onih koji nemaju nijedan dan radnog staža iako igraju ko zna koju sezonu u Premijer ligi BiH. To su neki od suštinskih problema na koje bi Sindikat mogao usmjeriti svoje djelovanje i svoje press konferencije. Naravno, sve u cilju zaštite „radničke klase“, a ne zbog samopromocije.