FK Željezničar i prvotimac Tomislav Tomić nisu uspjeli postići dogovor o potpisivanju novog ugovora kojim bi rođeni Širokobriježanin u Klubu ostao do 01. juna 2016. godine.

Iako je prije odlaska na prvi dio priprema u Međugorje postignut dogovor kojim su definisani svi uslovi nastavka saradnje, Tomić se nakon povratka u Sarajevo nije pojavio na zakazanom sastanku sa predstavnicima Kluba. Time je direktno prekršio klupsku disciplinu i iskazao nepoštovanje prema Klubu.

I pored navedenog, FK Željezničar je želio postići najbolje rješenje u obostranom interesu, ali je Tomislav Tomić odbio prihvatiti inostrane ponude. Također je rezolutno odbacio sve opcije o produženju ugovora i jasno dao do znanja da na kraju sezone planira napustiti Klub kao slobodan igrač, čime će Klub izgubiti pravo na obeštećenje.

Uzimajući u obzir da ovakvo ponašanje nije u skladu sa vrijednostima FK Željezničar, te da nijedan igrač, menadžer i funkcioner nisu iznad Kluba koji postoji 94 godine, Tomislav Tomić u nastavku sezone neće konkurisati za prvi tim, dok će šansa biti pružena igračima iz Omladinskog pogona FK Željezničar. Ne ulazeći u motive menadžera, ali i našeg igrača kojem želimo sve najbolje u nastavku karijere, Klub nije u mogućnosti i dalje pružati prostor igraču koji nije imao sluha da pored sportskih povuče i fer poslovni potez na obostranu korist.

FK Željezničar je učinio sve što je bilo u njegovoj moći da nastavi saradnju sa Tomislavom Tomićem, te izražava žaljenje što igrač koji je 2011. godine stigao iz NK Gošk Gabela i u plavom dresu doživio potpunu igračku afirmaciju nije pokazao više zahvalnosti i poštovanja prema Klubu i navijačima.