FK Željezničar potpisuje partnerstvo s digitalnim strateškim partnerom Borussije Dortmund, kompanijom Result sports, pionirom digitalnih sportskim tehnologija, kako bi se dalje povećao potencijal na digitalnim platformama i stvorili novi tokovi prihoda za Klub.

FK Željezničar je udružio snage sa njemačkim pionirom u digitalnom sportu kompanijom Result Sports, formirajući peto digitalno partnerstvo u prvoj polovini 2021. godine, čineći ga jednim od najrazvijenijih tehnoloških fudbalskih klubova u regionu.

Borussia Dortmund je jedan od prvih klijenata Result sportsa koji rade sa timom Borussije Dortmund po pitanju društvenih medija, marketinga i komunikacija jos od 2009. godine, asistirajući klubu da ostvari maksimalan komunikacijski potencijal, kako u Njemačkoj, tako i međunarodno. Neki od njihovih drugih klijenata su Juventus, AS Roma, Celtic, Benfica, kao i njemački fudbalski savez i UEFA.

Partnerstvo između FK Željezničar i Result Sports ima za zadatak da pomogne Klubu da u potpunosti shvati izazove sa kojima se suočava na prepunom digitalnom tržištu i ostvari puni potencijal svih digitalnih platformi na kojima posluje, stvarajući nove modele prihoda za FK Željezničar i postižući novu povećanu vrijednost prijedlog na tržištu.

Predsjednik FK Željezničar, Samir Cerić, kaže:

– U momentu kada sam stao na čelo Želje, bilo mi je jasno da kroz digitalizaciju i komercijalizaciju Kluba možemo u relativno kratkom vremenskom roku da znatno povećamo vrijednost kao i kreiramo nove izvore prihoda, i kroz te poteze stavim svoj vlastiti pečat na njegovu sadašnjost i budućnost. Od mog prvog razgovora sa osnivačem Result Sportsa, Mariom Leom, bilo mi je jasno da razgovaram sa veoma stručnim i svjetski uticajnim profesionalcem. Njegovo znanje i razumijevanje digitalnog prostora je bez premca i nije ni čudo što su se mnogi veliki fudbalski klubovi, uključujući Borussiju iz Dortmunda, oslanjali na njegovo znanje i njegov profesionalni savjet već dugi niz godina. Drago mi je što ćemo krenuti u realizaciju sljedeće faze koje će FK Željezničar omogučiti dodatnu vrijednost preko integriranja Result Sportsovih standardiziranih digitalnih platformi zasnovanih na njihovom znanju, iskustvu i prikupljanju vrijednih podataka koje uspješno rade više od deset godina. Sa sigurnošću mogu reći da ovo stavlja Želju na sami vrh sportskih kolektiva u cijelom region, ne samo BiH, rekao je Samir Cerić.

Result sports je pionir u digitalnom sportu i radi na izazovima i otključava potencijal digitalnih platformi za sportaše, klubove, lige i saveza u posljednjih 10 godina. Osnovani su u Njemačkoj 2009. godine, sa uredima u Njemačkoj, Turskoj i Južnoj Africi.

Mario Leo, osnivač i izvršni direktor Result sportsa, kaže:

– Apsolutno sam oduševljen našim partnerstvom sa FK Željezničar. Razgovori sa Samirom Cerićem bili su produktivni od samog početka. Njegova vizija za FK Željezničar, kombinirajući tradiciju i razvijajući klub u inovativan i moderan klub, nema premca u regiji i u potpunosti je usklađena s našim iskustvom. Digitalna transformacija širom svijeta zahtijeva stalne inovacije i dinamične procese kako bi se omogućio budući uspjeh na terenu i van njega. Samir Cerić i njegov tim u FK Željezničar vjeruju da će Result Sports podržati ovaj put ka uspjehu. Naš jedinstveni partnerski pristup uključuje transfer znanja u klub. Ulazak na balkansko tržište dolazi kao dio naše brze ekspanzije u globalnom fudbalu, rekao je Mario Leo dodavši:

– Posljednjih 18 mjeseci bilo je nevjerovatno uspješno za Result sports i mene samog. Naša fleksibilna podrška partnerima, klubovima, ligama i savezima vođena partnerstvom pokazala se tokom globalne pandemije prijeko potrebnim izvorom za uspjeh! Ali digitalna transformacija bit će potrebna bilo kako, s pandemijom ili bez nje. I to u potpunosti razumiju Samir Cerić i njegov tim!

Samir Cerić, predsjednik FK Željezničar, također komentariše:

– Uspostavljanje partnerskog odnosa sa Mariom Leoom iz Result Sportsa predstavlja još jedan važan korak na putu potpune digitalizacije i komercijalizacije Želje i kreiranja novih izvora prihoda. Vjerujem da će gospodin Leo i njegova kompanija maksimalno pomoći FK Željezničar da dalje razvija, unapređuje i automatizuje trenutnu šemu digitalnog izvještavanja za sve svoje digitalne aktivnosti na društvenim platformama, u smislu rasta baze navijača, dosega sadržaja, angažmana kluba i mogućih podružnica, uključujući posvećenost benčmarkingu kroz evropske nogometne klubove i određena tržišta. Željo i Željin imidž imaju ogroman potencijal pogotovo na međunarodnom planu putem naše dijaspore i jedan od pokazatelja toga je i uspješnost Taga koji se danas fantastično integrisao među našim navijačima širom svijeta i već kreirao novu vrijednost i izvore prihoda Klubu koji jučer nije bio slučaj. Tag, zajedno sa Blocksportom, Seyu, Homefans i sada Result Sports stavljaju Želju u sami vrh po pitanju digitalizacije na globalnom nivou, i to je ono što po meni može da ostavi dugoročni pozitivan pečat što se tiče nove ere FK Željezničar. A ovi potezi također dolaze na pozitivne ocjene nekih od globalnih sponzora danas zainteresovanih da bude dio Željine priče i Željine budućnosti jer digitalizacija kreira novu vrijednost Kluba.