Pioniri Željezničara ove sezone igraju na visokom nivou, a trener selekcije do 15 godine je bivši fudbaler Plavih, Edim Hadžialagić. O selekciji pioniri, trenizima, ličnoj karijeri, Omladinskoj školi razgovarali smo sa Hadžialagićem.

Pioniri, dječaci do 15 godina, Želje u dosadašnjem dijelu sezone su odigrali 14 utakmica. Ostvarili su 13 pobjeda, jedan poraz uz gol-razliku od 62 postignuta pogotka i samo osam primljenih. Na drugom mjestu su na tabeli sa šest bodova zaostatka u odnosu na Sarajevo, ali i utakmicom manje od gradskog rivala sa Koševa. Ovu selekciju sa klupe predvodi bivši fudbaler našeg tima, Edim Hadžialagić. U uvodu razgovora, Edim je predstavio svoju dosadašnju igračku i trenersku karijeru.

– Godine 1980. sam potpisao prvi profesionalni ugovor sa FK Sarajevo gdje sam igrao do 1985. godine, i iste godine sam osvajač šampionske titule Jugoslavije. U mladoj reprezentaciji Jugoslavije imao sam 14 nastupa. Dvije sezone sa Sarajevom sam igrao u tadašnjem Kupu UEFA. Od jula 1985. do decembra 1987. godine igrao za zenički Čelik. U januaru 1988. godine sam stigao na Grbavicu i ostao do jula 1991. godine. U periodu od 1980. do 1991. godine, u bivšoj ligi, za Sarajevo, Čelik i Željezničar odigrao sam oko 300 prvenstvenih, evropskih i kup utakmica. Od jula 1991. do jula 1992. godine igrao sam za Maribor gdje sam proglašen za najboljeg igrača prvenstva Slovenije i gdje je NK Maribor mojim golom osvojio prvi Kup Slovenije. Nakon Maribora odlazim u Olimpiju sa kojom sam osvojio Kup i tri puta prvenstvo Slovenije. Sa NK Olimpija sam tri puta igrao u tadašnjem Kupu šampiona, a kruna moje nogometne karijere su bile utakmice Kupa šampiona protiv AC Milan, za koji su tada igrali Van Basten, Gullit, Rijkaard, Baresi, Maldini i druge nogometne zvijezde, koji su te godine bili klupski prvaci svijeta. Moja trenerska karijera je započela u FK Olimpic gdje sam bio koordinator Kluba i trener selekcije U-19. Nakon toga slijedi FK Radnik Hadžići gdje sam bio koordinator Kluba i trener selekcije U-17, a potom sam u FK Sporta Sarajevo obnašao funkciju koordinatora Kluba i trenera seniorske ekipe. Od jula 2016. godine sam trener u Omladinskoj školi FK Željezničar, istakao je Edim Hadžialagić za zvaničnu stranicu FK Željezničar.

Sastav Željezničara 1989. godine: Škrba, Simić, Gavrilović, Hadžialagić, Vidović, Bogdanović, Pavlović, Katana, Slišković, Ilić, Nikić.

Od ove sezone se igra zajedničko državno prvenstvo za selekcije pionira, a Hadžialagić smatra da je to pozitivan iskorak u omladinskom bh. fudbalu. Zadovoljan je dosadašnjim rezultatima, a pioniri Plavih treniraju četiri puta sedmično.

– Selekciju 2003 sam preuzeo nekoliko dana prije početka Premijer lige BiH, i zadovoljan sam sa postignutim rezultatima u dosadašnjem dijelu prvenstva. Mislim da je zajednička liga veliki iskorak naprijed, jer je formiranjem ovakve lige napravljen veliki korak ka unaprijeđenju i razvoju mladih fudbalera. Pioniri FK Željezničar treniraju četiri puta sedmično, a vikendom igraju prvenstvenu utakmicu Premijer lige BiH. Svi treninzi, kondicioni, tehničko-taktički, su zasnovani na radu sa loptom i poboljšanju tehničkih unaprijeđenja i taktičkih usavršavanja, kazao je Edim dodavši komentar na trenutno stanje omladinskog fudbala u BiH:

– Bosanskohercegovački fudbal treba raditi na poboljšanju infrastrukture, uslova za rad omladinskih selekcija, kao i dati više prilika našim mladim fudbalerima da igraju za seniorske ekipe.

Hadžialagić je bio zvijezda jednog skeča popularnih Nadrealista, a toga se prisjeća sa osmijehom.

– Vjerovatno da sam im ja bio zanimljiv jer sam igrao za vječite rivale, i Želju i Sarajevo.

Edim Hadžialagić je rođen 8. februara 1962. godine u Sarajevu. Za Željezničar je odigrao 81 utakmicu, a postigao je šest golova. Nastupao je na poziciji centralnog defanzivca.