Delegacija FK Željezničar, porodica i prijatelji odali su počast legendi Plavih, Ivici Osimu koji nas je napustio prije dvije godine.

Danas se navršavaju dvije godine od smrti istinske legende FK Željezničar i bh. fudbala, Ivice Osima, a tim povodom okupili su se porodica, rodbina, prijatelji, veterani i delegacija FK Željezničar, te su odali počast našem Švabi.

Podsjetimo, Ivica Osim je preminuo 1. maja 2022. godine u Gracu. Sahranjen je u Aleji velikana gradskog groblja Bare 14. maja 2022. godine.

Ivica Osim je rođen u Sarajevu 1941. godine. Kako je odrastao na Grbavici, aktivno je počeo trenirati fudbal u Željezničaru. Po izlasku iz juniora, počeo je igrati za prvi tim u sezoni 1959/1960. Za Klub je nastupao ukupno 11 godina, za koje vrijeme je sakupio 250 zvaničnih nastupa i postigao 75 golova. 1970. godine odlazi u Francusku gdje će igrati za Strasbourg, Sedan i Valenciennes.

Štraus je, kako je još bio poznat zbog plave kose, nastupao i za reprezentaciju bivše Jugoslavije. Sakupio je 16 nastupa, pri tome postigavši osam golova. Bio je jedan od glavnih igrača u osvajanju drugog mjesta na EP 1968. godine. Za to vrijeme nekarakteristično visok igrač, ali karakterističnog dugog koraka. Plijenio je nevjerovatnom tehnikom i lakoćom s kojom je prelazio protivničke igrače. Činilo se kao da igrači padaju oko njega, a kada ne bi asistirao saigračima, sam bi postizao golove. Nerijetko su radio i novinski reporteri sa čuđenjem izvještavali kako sve to uspijeva, uprkos usporenim pokretima. Proglašen je i najboljim igračem Jugoslavije za 1967. godinu.

Igračku karijeru je okončao 1978. godine, nakon čega se vrlo uspješno počeo baviti trenerskim poslom. Sa uspjehom je vodio Željezničar od 1978. do 1986. Bio je još selektor reprezentacije Jugoslavije, trener Partizana, Panathinaikosa, Sturma, JEF Uniteda, da bi posljednji trenerski angažman imao kao selektor Japana.

U julu 2013. godine, Osimu je uručena počasna članska karta FK Željezničar, a Ivica Osim je i proglašen počasnim predsjednikom Kluba.

Slavit ćemo tvoje ime, dok u nama srce bije…