Iz rubrike “Da li ste znali” danas se prisjećamo utakmice iz 1974. godine kada je Željezničar na kultnoj Maracani odmjerio snage sa Flamengom.

U svojoj bogatoj historiji Željezničar se može pohvaliti mnogim prijateljskim i takmičarskim utakmicama, a jedna od takvih je sigurno ona iz januara 1974. godine. Željo je po drugi put boravio na turneji u Brazilu gdje je odigrao osam utakmica.

Prvi susret igran je 18. januara 1974. godine na legendarnom stadionu Maracana. Flamengo je savladao Plave sa 3:1, a jednu od anegdota sa susreta ispričao je nekadašnji direktor i generalni sekretar Kluba, Zdenko Jelić.

– Utakmica Flamengo – Željeznicar na slavnoj Maracani 1974. godine. Na tribinama Maracane su navijači čekali dodatnih 15 minuta početak utakmice, a razlog je bio potpis našeg kluba na četiri semafora na stadionu. Natpis Flamengo – Sarajevo iz našeg tabora nisu prihvatili tražeći da se napiše Željezničar. Domaćin se pravdao kako nemaju nekih slova iz našeg pisma, a onda se neko dosjetio da nastupimo pod portugalskim nazivom Ferroviario što bukvalno prevedeno na bosanski jezik znači željeznica, kazao je Jelić, a potom dodao:

– Mislim da je na toj utakmici svoj debi imao legendarni fudbaler Brazila, Zico, koji je poslije napravio sjajnu karijeru. Još jedan kuriozitet te utakmice je da je direktno prenošena na devet TV kuća, što je u to vrijeme zaista neobično. Tokom turneje smo Brazil obišli uzduž i poprijeko, a imao sam sjajnu saradnju sa Eliasom Zacurom, menadžerom preko kojeg smo organizovali turneje, prisjetio se Zdenko Jelić.

Plavi su te godine na turneji igrali još protiv ekipa Dom Bosco, Vila Nova, CEUB, države Alagoas, SC do Recife, Colorado, Santa Cruz, a na povratku iz Brazila naš tim je u Kinšasi odigrao prijateljski susret sa reprezentacijom Zaira (današnji DR Kongo).

Flamengo je najpopularniji i jedan od najuspješnijih brazilskih klubova. Osnovan je 1895. godine kao veslački klub, a svoju prvu utakmicu odigrali su 1912. godine. Najjače takmičenje u brazilu, Seria A, osvajali su šest puta po ćemu su treći klub u Brazilu. Trofej Kupa Brazila podizali su dva puta, a aktuelni su prvaci Copa Libertadoresa.

Maracana je jedan od najkultnijih stadiona na svijetu. Sagrađen je za Svjetsko prvenstvo koje se igralo 1950. godine u Brazilu. Na finalu prvenstva u meču Brazila i Urugvaja zvanično je bilo 199.884 gledalaca, ali neslužbeni podaci govore da je bilo oko 210 hiljada gledalaca. Nakon nekoliko rekonstrukcija, kapacitet stadiona danas je 78.000 sjedećih mjesta.