Na današnji dan prije 77 godina rođen je legendarni ofanzivac našeg Kluba, Mišo Smajlović.

Mišo Smajlović je rođen je u Sarajevu 1938. godine, a njegov prvi fudbalski klub je bila Sloga iz sarajevskog naselja Buća Potok. Ipak, ubrzo je prešao u juniore Željezničara, kluba u kojem će provesti najveći dio svoje karijere. Za prvi tim je debitovao 1958. godine. Do 1967. godine, kada je napustio Klub, je odigrao 190 zvaničnih utakmica u raznim takmičenjima i pri tome je postigao 97 golova. Po odlasku iz Želje je još nastupao za belgijski Standard, Olimpiju iz Ljubljane, te zenički Čelik, nakon čega je završio igračku karijeru.

miso_smajlovic_3

Nastupao je i za reprezentaciju Jugoslavije. Sakupio je samo četiri nastupa i postigao jedan gol za najbolju selekciju bivše države. Bio je izvanredan strijelac, jedan od najboljih u Jugoslaviji u to vrijeme i jedan od najboljih u historiji Kluba. Činjenica da je nastupao za klub izvan velike četvorke je glavni razlog malog broj nastupa u reprezentaciji, ali je nedvojbeno bio sjajan fudbaler, profinjenog osjećaja za gol i elegantnih driblinga. Zbog karaktera je od strane novinara prozvan “džentlmenom u kopačkama”.

Nakon završetka aktivne igračke karijere, posvetio se trenerskom poslu. Prvo je bio član, a potom i šef stručnog štaba Željezničara. Zanimljivo je da je ovu funkciju obavljao u tri navrata. Bio je i selektor mlade i A reprezentacije BiH, vodeći je u 14 utakmica, te trener još nekih bh. klubova. Osim toga, jedan je od najzaslužnijih za opstanak kluba u vremenu agresije na našu zemlju. Radio je i kao sportski direktor kluba. Živi u Sarajevu.

FK Željezničar ovom prilikom čestita Miši Smajloviću 77. rođendan!