U januaru ove godine, dotadašnji glavni skaut FK Željezničar, Aldin Čenan, imenovan je za sportskog diretkora Kluba. O prošloj sezoni, transferima, navijačima i očekivanjima razgovarali smo sa Aldinom Čenanom, a u nastavku pročitajte intervju.

Navijači nisu zadovoljni nakon što je FK Željezničar na kraju prošle sezone ispustio naslov prvaka BiH. Koje je vaše objašnjenje svega što se desilo?

– Dolaskom na poziciju sportskog direktora prvi zadatak mi je bio sagledati stanje u ekipi. Uočene slabosti pokušali smo otkloniti kroz rad na mentalnoj i psihološkoj pripremi igrača. Angažovanjem gospodina Slavka Petrovića i nekoliko iskusnih igrača ekipa je dobila na stabilnosti i bilo je moguće razmišljati o tome da je realno izboriti plasman u evropska takmičenja. Jedan od tih igrača je Zajko Zeba koji je već u pregovorima pokazao da shvata kojim putem Klub treba ići. Trebao nam je igrač i čovjek koji će biti autoritet u svlačionici i na terenu i kojeg će igrači prihvatiti. Ekipa se nakon toga rezultatski podigla i to je bio početak procesa koji će se zaokružiti u naredna tri prelazna roka. U međuvremenu ukazala se prilika i za osvajanje titule prvaka koja nije iskorištena. Stručni štab je imao maksimalnu i korektnu podršku u svakom segmentu i realno je bilo očekivati da se ide do kraja. Međutim bilo je očigledno da ekipa nije imala svježine u Ligi za prvaka, da nisu podnijeli pshiloški pritisak i da je bilo određenih taktičkih propusta. Na kraju smo razočarali prije svega sami sebe, a onda i naše navijače, kazao je Aldin Čenan za fkzeljeznicar.ba.

U teškim trenucima, kao što je to bio slučaj na kraju prošle sezone, navijači vam spočitavaju da ste “pitar”?

– Navijači pa i pojedinci među njima imaju pravo komentarisati ekipu i Klub. Zbog navijača igramo i kada ste dio Kluba to morate prihvatiti. Tačno je da sam igrao za Sarajevo i bio kapiten tog tima. Ali davne 1998. godine donio sam odluku da dođem na Grbavicu i već tada sam znao kako želim nastaviti. Oni koji se sjećaju tih dana znaju kako sam bio primljen od strane navijača i znaju kako sam se odužio na terenu. Tada sam prihvatio taj dres i to je bila trajna stvar za mene.

Dok Klub postoji uvijek će biti pojedinaca koji žive u prošlosti i koji u ovom trenutku nemaju bilo šta ponuditi. Ovaj posao radim časno i pošteno u skladu sa procedurama koje je postavio Klub. Meni je čast biti dio ove grupe časnih ljudi koji se ozbiljno bave Klubom. Volim ovaj posao i vjerujem u Klub koji sada ima gospodina Misimovića, Vukotića, Hadžiosmanovica, Bajramovića, Spahića, Kapetanovića, Duvnjaka i ostale časne ljude iz uprave i administracije koji rade za Klub, a ne za sebe.

U vremenima u kojim živimo sasvim je moguće i da se mnogi vide na ovoj odgovornoj i izazovnoj poziciji i sasvim je logično da pokušavaju sve ovo što radimo prikazati kao negativno nadajući se da će se ponoviti neki način rada iz prošlosti. Na to se ne obazirem jer sam vojnik Kluba i jer radim za Želju, navijam za Želju i volim Želju.

Isto tako još danas sam spreman, ako Klub odluči, otići i sjesti na istok na svoju stolicu. Međutim ja sam spreman nositi se sa pritiskom koji pozicija koju obavljam nosi. Ali isto tako nisam spreman biti sagovornik ljudima koji se konstantno interesuju za igrače, koji bi mijenjali formaciju, koji bi delegirali igrače koji trebaju doći ili otići ili koji bi silno željeli da pricaju o „talovima“. Za takve Klub i ja kao sportski direktor nismo sagovornici jer nismo na istim frekvencijama.

Te stvari smetaju, ali nas u isto vrijeme motivišu iskreni navijači Želje koji znaju napraviti balans između razuma i srca i koji vide da je ovo dugoročan put. To su najorganizovaniji i najbrojniji navijači u BiH zbog kojih je većini igrača FK Željezničar prva opcija. Od takvih navijača kritika se prima bez pogovora. Mislim da je ovo bilo dovoljno na temu „pitar“.

Generalno da li ste zadovoljni kako ste odradili svoj posao na funkciji sportskog direktora u posljednjih pola godine?

– Kao sportski direktor pokušavam raditi u okviru budžeta koji imam na raspolaganju, kako bismo popunili šupljine na igračkim pozicijama i uklopili to sa onim kako razmišlja stručni štab. Ako su to kriteriji zadovoljan sam obavljenim poslom, ali nisam zadovoljan krajnjim sportskim rezultatom. Takav epilog je bio signal da su se neke stvari mogle bolje uraditi i to je značilo da pauze u prvenstvu nema i da se moralo ciljano raditi i još uvijek se radi na jačanju ekipe. Kao što smo u prošlom prelaznom roku angažovali iskusnije igrace da bi izborili Evropu koji su usput budi rečeno svi došli uz saglasnost stručnog štaba tako smo u ovom prelaznom roku planirali angazovati mlađe i dokazane igrače koji bi mogli biti značajan izvor prihoda za Klub u narednom periodu.

U ovom momentu imamo posloženu ekipu koja se treba i mora boriti za trofeje. Sada je na šefu stručnog štaba da uradi svoj posao da posloži ekipu i da kroz taktiku, tehniku, treninge iz svakog pojedinca izvuče maksimum. Taj proces će biti pažljivo nadgledan sa krajnjim ciljem da se ostvari takmičarski rezultat. Sljedeći koraci su skautiranje igrača u BiH i van zemlje, trenera i razvoj Želje B, ali sve to zahtjeva budžet i vrijeme.

Kako ste zadovoljni prelaznim rokom do sada? Da li su igrači koji su dovedeni želja Slavka Petrovića?

– Na ova pitanja je već djelomično odgovoreno. Prije svega, zahvalio bih se upravi koja je obezbijedila budžet da se angažiraju igrači koje je šef struke delegirao.

Dženan Zajmović je igrač koji je bio naš junior, a koji je drugačiji tip igrača od napadača koje trenutno imamo. Odlučili smo da nam je potreban taj tip igrača sa kojim po potrebi možemo promijeniti način igre, visok je, dobro se gradi, mlad je i bio ja član najbolje generacije naših juniora sa Hodžićem, Bajićem, Kjosevskim. Tog igrača nakon što izbori minutažu i dokaže se želimo u razumnom roku prodati.

Daniel Graovac je jedan od najboljih stopera u ligi, a u prošloj sezoni najviše smo problema imali upravo na toj poziciji. Provjereno je ime i iako je mlad ima puno jakih utakmica u nogama. Već na treninzima se vidi da će se odlično uklopiti u ekipu.

Asim Zec je još jedan mlad i brz igrač koji je bio jedna od želja gospodina Slavka Petrovića. Odlaskom Miroslava Stevanovića dobili smo igrača koji će biti u konkurenciji za tu poziciju sa Zakarićem i Crnovom.

Sinan Ramović je po meni najbolji igrač Mladosti u prošloj sezoni. Ima odličan pregled igre. Igrač je koji se sa pozicije polušpica odlično transforimiše i jako je opasan u igri jedan na jedan. Zanimljivo je da je navijač Želje je od malih nogu.

Kakav je status gospodina Petrovića uoči prvih utkamica u novoj sezoni? Da li se u radu stručnog štaba išta mjenja u odnosu na prošlu sezonu?

– Nakon lošeg završetak sezone, uprava je dala podršku Slavku Petroviću jer je imao više pozitivnih nego negativnih stvari u svom poslu. U odnosu na prošlu sezonu, članovi stručnog štaba dobili su zaduženja i preuzeli ozbiljnu odgovornost prilikom rada sa ekipom, ali i sve odluke kao i do sada samostalno donosi gospodin Petrović.

Kakva su očekivanja za narednu sezonu, koji je cilj?

– Željezničar je klub koji uvijek mora da se bori za trofeje. Da igra napadački, agresivno sa puno želje na terenu i da se posebno obrati pažnja na Omladinsku školu i rad sa mlađim kategorijama.

Navijače žele vidjeti Željinu djecu u sastavu, kakav je plan sa mladim igračima koji su prošli Omladinsku školu našeg kluba, da li će dobiti pravu priliku?

Zbog zacrtanih koraka u viziji Kluba kada se radi o Omladinskoj školi imperativ je da se sa saradnicima više posvetim B timu ili drugoj ekipi Želje kako bi za godinu, dvije imali jaku bazu iz koje bi se igrači preljevali u prvi tim. To je priča koja bi mogla mnogo donijeti Klubu, a igrači koji su tu su naša djeca koja moraju imati godinu dobrog rada sa dobrim trenerima. Uslove ćemo obezbijediti, a kvalitetne trenere imamo.

Tako bi stvorili priliku da istrpimo našu djecu i pružimo im šansu da kroz dobre treninge i utakmice izbore minutažu i u prvoj ekipi. Planiram da pratim sa svojim saradnicima što više utakmica manjih liga i da na vrijeme dovodimo najtalentovanije u B tim ili na probne utakmice.

Ovo je baš opširna tema, ali htio sam ukratko da kažem da je veliki potencijal u tome i da su zadaci podijeljeni. U planu je i posjeta klubovima iz regije s kojima sam u kontaktu i koji su ovom segmentu puno ispred nas kako bi moguće napravili održiva partnerstva.

Poruka navijačima?

– Poruka navijačima se provlači kroz cijeli tekst. Zajedno smo napravili stvari o kojima priča region. Obzirom da se fudbal igra između ostalog i zbog trofeja učinit ćemo sve da se takav scenario i dogodi. Želio bih im se u ime svih struktura Kluba i u svoje lično ime zahvaliti na konstantnoj podršci i da zajedno nastavimo graditi ovaj Klub i stadion, jer klub kakav je Željezničar to zaslužuje.