Sarajevo i Doboj prvi su gradovi koji su ugostili ekipu Životnih šampiona na regionalnoj turi predstavljanja koncepta i aktivnosti za 2023. i 2024. godinu.

Tom prilikom, preko 200 mališana, roditelja i trenera detaljno se upoznalo sa planovima za budućnost – novim besplatnim kampovima za mališane, obukama i studijskim posjetama za trenere mlađih kategorija i skupovima različitog formata za roditelje. FK Željezničar iz Sarajeva i FK Sloga iz Doboja, partneri na projektu “Stvaramo životne šampione” prvi su ugostili predstavnike konzorcijuma, a u nastavku info dani održaće se i u drugim zemljama-učesnicama – Srbiji, Makedoniji, Hrvatskoj, kao i u Crnoj Gori čije se priključivanje projektu očekuje u narednoj fazi.

Prisutnima je predstavljen kalendar aktivnosti, ali i ideje za dalje širenje koncepta, prije svega kroz uvođenje ženskih sekcija uključenih fudbalskih klubova, ali i širenje na nove sportske discipline – rukomet i boks, što je posebno od značaja onim klubovima koji su dio sportskih društava, kao što su u ovom slučaju i Željezničar i Sloga. – Koncept Životnih šampiona koji u prvi plan stavlja socijalnu i obrazovnu ulogu sporta i ističe značaj trenera kao edukatora i pedagoga počeo je da se razvija 2018. godine, upravo uz učešće fudbalskih klubova iz Bosne i Hercegovine.

Danas, pet godina kasnije, kada partnerstvo obuhvata 16 različitih aktera iz sportskog, omladinskog i obrazovnog sektora iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske, Bugarske, Portugala, Grčke i Turske, željeli smo da se podsjetimo početaka i zato smo simbolično regionalni karavan inicirali upravo u Bosni i Hercegovini.

Osim što ćemo sa svima onima koji će biti deo aktivnosti – trenerima, djecom i roditeljima pričati o aktivnostima u naredne dvije godine, smatramo da su info dani idealna prilika da se pošalju jasne poruke o želji regiona da sarađuje, povezuje se dalje i napreduje zajedno. Ponosni smo ne samo na obrazovnu ulogu projekta, već i na činjenicu da su upravo zahvaljujući njemu neki mališani po prvi put prešli granicu svoje zemlje, i to je ono na čemu ćemo insistirati svo vrijeme – stvaranju jednakih prilika za sve, izjavili su po okončanju prva dva info dana Aleksandra Knežević, koordinatorka koncepta Životnih šampiona i Nikola Sovrlić, predsjednik Razvojnog centra za mlade – koordinatora konzorcijuma.

Da su regionu potrebne poruke solidarnosti, zajedništva i mira istakli su i članovi konzorcijuma i ekspertske grupe projekta Božo Marić i Siniša Ćerketa, čiji su entuzijazam i energija učinili da se djeca i mladi iz Bosne i Hercegovine nađu u ovom izuzetnom obrazovno-sportskom iskustvu. Regionalni info dani, kojih će u periodu od marta do maja ukupno biti šest, dio su projekta “Stvaramo životne šampione” podržanog od strane UEFA Fondacije za decu.

Info danu prisustvovali su Ilijas Kovačević, član Upravnog odbora, Edin Ćurić, direktor Omladinske škole i Sanjin Mešić trener i član konzorcijuma projekta “Stvaramo životne šampione”.

POGLEDAJ GALERIJU