Jasmin Badžak, potpredsjednik Upravnog odbora FK Željezničar, uspješno je oporavljen od virusa COVID-19, a s njim smo razgovarali o zdravstvenom stanju, situaciji s privredom, budućnosti sporta, te je Badžak poslao poruku svim navijačima Kluba.

– Moje zdravstveno stanje je odlično. Tokom izolacije nisam imao poteškoća u vidu visoke temperature, kašlja i slično. Vjerovatno znači da se organizam uspješno borio s virusom i formiranjem antitijela. Slušao sam upute liječnika i unosio mnogo vitamina u organizam. Izolaciju sam shvatio krajnje ozbiljno i molim sve da se tako ponašaju, kazao je Badžak u uvodu razgovora, a potom se osvrnuo na stanje u privredi.

– Kada je riječ o privredi, ovo će sigurno ostaviti traga i neće biti jednostavno. Moje aktivnosti će biti na udruživanju subjekata kako bi zajednički rješavali probleme u kojima ćemo biti. Pojačati povjerenje u domaće dobavljače i posao maksimalno lokalizirati. Prepoznati zajedničke probleme i kao grupe, industrijske zone obraćati se institucijama, bez čije pomoći neće biti moguće riješiti novonastalu situaciju. Raditi na svijesti radnika jer bez pomoći samih radnika također neće biti moguće spasiti ovu i sljedeću godinu, rekao je potpredsjednik Kluba.

Badžak smatra da će sportski kolektivi u budućem periodu imati određenih problema, ali da vjeruje da će sponzori i dalje naći način da podrže sport.

– Uz turizam, mislim da će i sport najviše trpjeti u narednom periodu. Sigurno će prvi koraci biti spašavanje vlastitih subjekata, ali sam uvjeren da će sponzori naći načina da u kratkom roku reaktiviraju svoj angažman u sportu. Vjerovatno iznosi neće biti kao prije, ali uz razumijevanje institucija, kao i samih igrača i uposlenih koji će morati naći energije za dodatni angažman, mislim da će se ovo prebroditi. Najteži je prvi period, mjesec ili dva. Optimistično se nadam da će se pojaviti sponzori ili donatori kojih do sada nismo imali i da ćemo uspješno izaći iz ovoga, istakao je Jasmin Badžak, te je poslao poruku svim građanima BiH.

– Poruka građanima je prije svega da slijede upute liječnika i poštuju izolaciju, tako da će pomoći što bržem rješavanju situacije s virusom. Nakon toga da maksimalno vjeruju u svoje institucije, poslodavce i prijatelje. Da poštuju domaću privredu, svoja radna mjesta i nađu u samim sebi dodatnu energiju i pomognu poboljšanju situacije. Niko drugi nam neće riješiti probleme ako mi sjedimo i komentarišemo ponašanje drugih.