Haris Alihodžić je već dvije godine direktor Omladinske škole, a sa bivšim kapitenom smo razgovarali o rezultatima, prelaznom roku i o planovima Omladinske škole.

– Kratak rezultatski rezime selekcija koje se takmiče u Premijer ligi BiH. Jeste li zadovoljni rezultatima?

– Prije svega treba napomenuti da su juniori prošle godine postigli najveći uspjeh u historiji, a to je ulazak među 22 najbolje ekipe u Evropi. Što se tiče Premijer lige u sezoni 201/19 možemo biti zadovoljni kako rezultatima tako kompletnom organizacijom. Postigli smo najbolje rezultate u državi, odnosno osvojili najviše bodova u sve tri selekcije, pioniri, kadeti, juniori. Ispred drugoplasirane ekipe imali smo deset, a ispred trećeplasiranog 57 više bodova. Juniori su završili na drugom mjestu, kadeti su osvojili titulu prvaka, pioniri su zauzeli drugu poziciju, dok su pretpioniri također osvojili titulu.

– Željo ima najviše reprezentativaca u omladinskim selekcija BiH, je li to pokazatelj dobrog rada?

– Što se tiče reprezentativnih selekcija, na posljednjem okupljanju kvalifikacionih utakmica juniora iz našeg Kluba pozvano je pet igrača, a to su  Kršić, Osmanović, Zilić, Šehić i Zubanović, a iz svih ostalih klubova iz BiH ukupno četiri, po jedan iz Sarajeva, Zrinjskog, Borca i Zvijezde 09. U kadetskoj selekciji koja je sezonu završila na prvom mjestu imali smo četiri igrača na popisu selektora.

– Željo je u prethodna dva prelazna roka bio aktivan, možemo li i u ovom prelaznom periodu očekivati dolazak fudbalera koji bi pojačali konkurenciju?

– Upravo tako, iako mi imamo najmanje igrača koji nisu iz Sarajeva, prelazni rok za omladinske selekcije tek počinje. Vodimo računa da ne dovodimo igrače iz drugih sredina ako neće igrati jer su troškovi kad dovedete igrače ogromni. Najmanje novca trošimo oko dovođenja igrača, tu mislim na smještaj, hranu, školovanje, stipendiju, a ponovo smo postigli najbolje rezultate što govori kako je FK Željezničar trenutno najveći brend u državi i svi imaju želju da igraju u najtrofejnijem klubu. Sama činjenica da je reprezentacija BiH protiv Italije počela u sastavu sa pet bivših igrala Želje govori o kakvom se klubu radi. 

– Znamo da su ograničeni uslovi za rad najveći problem Omladinske škole, je li korištenje travnatog terena pomoglo u radu?

– Svakako da je jedan od najvećih segmenata u razvoju mladih igrača uslovi u kojima rade. U prošloj sezoni juniori su igrali prvenstvene utakmice na pomoćnom terenu sa prirodnom travom, a kadeti većinu utakmica proljetnog dijela što je od velikog značaja kako za Omladinsku školu tako za same igrače.

– Za kraj, zašto Omladinska škola FK Željezničar?

– Upravo iz nabrojanih prethodnih činjenica. Svima onima koji žele da se upišu u Omladinsku školu FK Željezničar vrata su otvorena, a upis traje od 10. jula kada počinjemo s radom.