Juniori Željezničara su u posljednje četiri godine osvojili tri titule prvaka BiH, a u ovoj sezoni su to uradili superiorno. Jedan najzaslužnijih za ovaj uspjeh je trener juniora, Admir Adžem.

Admir Adžem je u svoju trenersku karijeru dodao još jedan trofej. Talentovanu generaciju juniora, od kojih je čak njih devet potpisalo ugovore, predvodio je do impresivnog osvajanja prvog mjesta. Admir istiće da su svi radili kvalitetno, te da je uspjeh došao zasluženo.

– Mi smo ove godine na zaista impresivan način osvojili titulu prvaka naše države. U 33 odigrana kola pretrpili smo samo dva poraza na samom startu prvenstva, da bi nakon toga napravili fenomenalan niz od 30 utakmica bez poraza. Imali smo savršen balans u ekipi sa velikim brojem kvalitetnih igrača koji su zaista vrijedno radili tokom cijele godine, kazao je Adžem za zvaničnu stranicu FK Željezničar.

Foto: Damir Hajdarbašić, fkzeljeznicar.ba

Već pomenutih devet juniora je potpisalo ugovore sa prvim timom, a njihov dojučerašnji trener je kazao da je jako sretan zbog toga i da vjeruje da će izboriti svoje mjesto u seniorskoj konkurenciji.

– Sretni smo što je veliki broj igrača iz Omladinske škole potpisalo ugovore sa prvim timom. Pred njima je zadatak da se svojim igrama i zalaganjem nametnu šefu stručnog štaba, gospodinu Petroviću, a mi smo ubjeđeni da će neki od njih to učiniti vrlo brzo. Svi oni su jako karakterne osobe, tehničko-taktički obučeni igrači i što je jako bitno posjeduju pobjednički mentalitet.

O narednoj sezoni Adžem istiće da će cilj biti isti, te da istinski svi u Klubu jedva čekaju Omladinsku Ligu prvaka. Podsjetimo, osvajanjem titule prvaka BiH, Željo je izborio učešće u najkvalitetnijem juniorskom takmičenju u Evropi.

– Za iduću sezonu se nadamo da ćemo takođe imati dobru juniorsku ekipu. Ponovo ćemo napraviti spoj dva godišta i naporno raditi, a na kraju ćemo vidjeti da li će se ta ekipa rezultatski moći približiti prethodnoj generaciji. Što se tiče Omladinske Lige prvaka, to je veliki izazov za sve nas. Imamo iskustvo igranja u tom takmičenju, znamo šta nas čeka i potrudit ćemo se da dostojno predstavimo naš Klub i našu državu na tom takmičenju.

U posljednjem periodu Omladinska škola je doživjela nekoliko reformi i promjena. Trener juniora je zadovoljan pomakom, te najavljuje da će svi u Omladinskoj školi učiniti sve kako bi se škola približila najboljim u regionu.

– Svi u Omladinskoj školi na čelu sa direktorom, gospodinom Ticom, se trudimo kako bi našim dječacima pružili što bolje uslove potrebne za njihov razvoj. Pokušavamo im stvoriti što bolji ambijent i uslove za rad. Pomaci su evidentni. Naravno da ima jos mnogo prostora za napredak i trudit ćemo se da naša škola i dalje bude najbolja u našoj državi i da se što više približimo velikim klubovima iz našeg regiona. Znamo da finansije i infrastruktura igraju bitnu ulogu i da u tom segmentu još uvijek zaostajemo za evropskim klubovima, Međutim, mi pokazujemo da se i u ovim skromnim uslovima mogu stvoriti dobri igrači koji mogu biti konkurentni i na evropskom nivou. Broj igrača iz naše škole koji igraju u svim reprezentativnim selekcijama naše države kao i veliki broj igrača u evropskim klubovima su najbolji dokaz toj tvrdnji, kazao je Admir Adžem.

Podsjetimo, Admir Adžem je rođen 1973. godine u Sarajevu. Još kao junior je počeo igrati u prvom timu Želje u sezoni 1991/1992. Za Željezničar je nastupao i u teškim ratnim godinama, a sa prekidima je bio u Klubu do 2005. godine. Odigrao je 145 utakmica i postigao 10 golova. Od 2008. godine radi u Omladinskoj školi kao trener, a u sezoni 2014/2015 vodio je prvi tim na ukupno 22 utakmice. Ostvario je 11 pobjeda, sedam remija i četiri poraza.