U ponedjeljak je naš Klub saznao da će u okviru prvog pretkola Evropa lige igrati protiv crnogorskog Lovćena. U nastavku pročitajte informacije o ekipi iz Cetinja.

FK Lovćen je osnovan davne 1913. godine i najstariji je klub u Crnoj Gori. Ime kluba je odabrano po planini koja se nalazi blizu Cetinja. Najveći uspjeh kluba je zabilježen u protekloj sezoni kada je Lovćen osvojio Kup Crne Gore te zauzeo drugo mjesto u prvenstvu. Cetinjskom Lovćenu će ovo biti prvi nastup u evropskim takmičenjima.

Svoje domaće utakmice Lovćen igra na Stadionu Obilića Poljana koji ima kapacitet od 2.000 mjesta, a izgrađen je 1957. godine.

Ekipa Lovćena prema portalu tranfermarkt.de vrijedi 1.650.000 eura, a najskuplji fudbaler je Nenad Stojanović koji vrijedi 300.000 eura. Stojanović je jedno vrijeme sa mnogo uspjeha nastupao u našem prvenstvu igrajući za trebinjski Leotar.

Pedesetih godina prošlog stoljeća, Željo i Lovćen su odigrali četiri utakmice. U sezoni 1953/1954 odigrana su dva susreta, u jednom je naš Klub slavio sa 3:2, a u drugoj utakmici ovi rivali su remizirali rezultatom 2:2. Tri godine kasnije Plavi su se sastali sa Lovćenom u okviru baraža za Prvu ligu. Na Grbavici Željo je slavio sa 2:0, dok je u Cetinju bilo 0:0.

Jedan fudbaler veže ova dva kluba. Riječ je o jednom od najboljih golmana našeg Kluba svih vremena, Vasilija Radovića Čiku. Radović je ponikao u Lovćenu, a potom je prešao u naš Željezničar za kojeg je sakupio 209 nastupa.

Prema UEFA poretku Željezničar je na 244. mjestu, dok Lovćen nije među prvih 500 klubova.