• 17.09.1921. RADNIČKI KLUB, LJUDSKIH VRIJEDNOSTI!

  Sa idejom da se popularna “lopta“ prenese u Sarajevo, radnici željeznica su zajedničkim snagama počeli raditi na osnivanju radničkog kluba koji bi predstavljao vrijednosti i ideale svih čestitih ljudi. Nakon nekoliko zajedničkih okupljanja, druženja i neformalnih treninga, naš Željo je odigrao prvu utakmicu protiv nekog zvanično registrovanog kluba, što je bio uslov za prihvatanje u Sarajevski podsavez. Utakmica je odigrana protiv SAŠK-a, tada najboljeg bh. kluba, na njihovom igralištu koje se nalazilo u naselju Kovačići. Iako je zabilježen poraz od 4:1, ova utakmica je označila početak zvaničnog postojanja FK Željezničar.

 • 22.05.1941. ANTIFAŠISTIČKA BORBA!

  Nakon njemačke okupacije Jugoslavije, Bosna i Hercegovina je ušla u sastav marionetske NDH. Povjerenik za šport NDH je uputio poziv postojećim klubovima da se učlane u Hrvatski nogometni savez. Međutim, rukovodstvo Željezničara je to odbilo te je rad kluba zbog toga zabranjen.

 • 08.05.1947. BORBA PROTIV SAMOVOLJE VLASTI!

  Nakon rata, Fiskulturni savez BiH je odlučio da Željezničar novoosnovanom klubu koji je predstavljao vlast, mora ustupiti svojih šest najboljih igrača. Na tada održanoj sjednici Upravnog odbora kluba izraženo je nezadovoljstvo ponašanjem sportske vlasti u BiH koja je formiranjem novog kluba nekoliko postojećih dovela gotovo do propasti, a Josip “Joško” Domorocki je izričito odbio da pređe u novi klub. Ipak, Željo je opstao i ustrajao, i u kasnijih godinama postao najuspješniji bosanskohercegovački klub.

 • 01.05.1949. BORBA ZA SVOJE MJESTO POD SUNCEM!

  U sarajevskom naselju Grbavica članovi Radničkog sportskog društva Željezničar započeli izgradnju Stadiona Grbavica. Radnici željeznice, vojnici i brojni dobrovoljci stanovnici Sarajeva su učestvovali u pripremi terena, a sa Marijin Dvora je prebačena drvena zapadna tribina. Svoje kapije Grbavica je otvorila 13. septembra 1953. godine, kada je u okviru Druge lige zapad Željo savladao Šibenik rezultatom 4:1. Iz tog vremena, navijačima su posebno ostali upečatljivi momenti kada bi naišao “ćiro” koji bi se oglašavao sirenom u znak pozdrava i želje za uspjehom.

 • 29.05.1963. VOZ(I)OM(O) U EVROPU!

  FK Željezničar odigrao prvu utakmicu u nekom zvaničnom međunarodnom takmičenju. U okviru tadašnjeg Srednjoevropskog kupa, Željezničar je ugostio bečku Austriju i ubjedljivo slavio sa 4:1. U revanšu smo poraženi sa 2:0 tako da smo ostvarili plasman u naredni krug. Kasnije smo u četvrt nalu ispali od mađarske ekipe MTK.

 • 11.06.1972. ŠAMPIONSKA PLAVA PRUGA!

  Nakon veličanstvene pobjede od 4:0 nad Partizanom u Beogradu, Željezničar je osvojio svoju prvu šampionsku titulu, i to sa dva boda prednosti u odnosu na Crvenu zvezdu. U ovom uspjehu su učestvovali: Slobodan Janjuš, Dragan Kojović, Velija Bećirspahić, Blagoje Bratić, Josip Katalinski, Enver Hadžiabdić, Branimir Jelušić, Božidar Janković, Josip Bukal, Edin Sprečo, Avdija Deraković, Slobodan Kojović, Fahrija Hrvat, Đemal Šerbo, Nusret Kadrić, Hajrudin Saračević, Miloš Radović i Željko Rodić. Tim je sa klupe vodio Milar Ribar.

 • 24.04.1985. ŽELJO JE EVROPSKI HIT!

  Sa igračima iz vlastitog omladinskog pogona, Željo je napravio najveći uspjeh bosanskohercegovačkog fudbala. U takmičenju Kup UEFA redom su padali bugarski Sliven (0:1, 5:1), švicarski Sion (2:1, 1:1), rumunska Universitatea Craiova (0:2, 4:0) i sovjetski Dinamo Minsk (2:0, 1:1). Plasirali smo se u polufinale! Nakon poraza od 3:1 u prvoj utakmici u Székesfehérváru, Videoton je dočekan u paklenoj atmosferi Grbavice. Iako smo do posljednje minute vodili 2:0, primili smo gol, a najglasniji muk u historiji Stadiona Grbavica je zavladao tribinama. Ostaje za pamćenje veliki rezultat!

 • 16.07.1994. BORBA ZA DOMOVINU!

  Odigrana prva zvanična utakmica nakon osamostaljenja BiH i obnove rada Kluba koji je prekinut zbog rata. Bilo je to u okviru prvog kola sarajevske grupe ratnog prvenstva BiH. Na stadionu Koševo smo se sastali sa Usorom, a slavili smo sa 2:1. Mnogi igrači koji su tog dana nastupili za Klub su aktivno učestvovali u odbrani grada i države.

 • 05.06.1998. IZDIZANJE IZ PEPELA!

  U okviru prvog play-offa za prvaka Bosne i Hercegovine koji je bio priznat od UEFA-e, vođeni pozitivnom atmosferom i ohrabreni odličnim rezultatima, Plavi su savladali Bosnu iz Visokog i Zrinjski iz Mostara i plasirali se u finale u kojem nas je čekao gradski rival. Bila je to sezona u kojoj je sve bilo kako smo mi to željeli! Minute su odmicale i činilo se da će utakmica završiti bez golova. Uslijedilo je nešto što će se trajno urezati u pamćenja skorijih generacija navijača. U jeku napada Sarajeva, Pehlivanović je na lijevoj strani stigao jednu loptu koja je išla u aut. Izbijena lopta je stigla do Šopovića koji je izvrsno proslijedio u prazan prostor za inače desnokrilnog ofanzivca Hadisa Zubanovića. Zubanović je zaobišao protivničkog golmana i pogodio za neopisivu radost Željinih navijača. Te večeri je ispisana jedna od najljepših stranica klupske historije. Željo je osvojio prvu titulu šampiona Bosne i Hercegovine!

 • 04.03.2015. NE MODERNOM FUDBALU!

  Na vanrednoj sjednici Skupštine FK Željezničar, usvojen je novi statut Kluba kojim je jasno poručeno da klub ostaje dosljedan svojoj devedesetogodišnjoj tradiciji, filozofiji i sloganu: Mi smo Željini, Željo je naš. Svetinje nisu na prodaju!

header

clanstvo-dČlanom FK Željezničar možete postati popunjavanjem prijavnice na Stadionu Grbavica radnim danima od 9 do 17 sati. Subotom se u Klub možete učlaniti popunjavanjem prijavnice u Fan shopu, člansku karticu ćete dobiti na kućna vrata, a troškove poštarine će snositi Klub.

Članarina iznosi 20 KM.

Članska kartica vrijedi 365 dana. Dakle, od dana učlanjenja. FK Željezničar će imati sistem aktivnih i pasivnih članova, a članarina se po isteku može produžiti lično na Stadionu Grbavica, žiralno ili putem Paypala.

Prijavnicu za članstvo možete preuzeti ovdje. Postojeći članovi Kluba ne moraju ispunjavati prijavnicu.

Kroz našu historiju, navijači su uvijek bili pokretačka snaga Kluba, te nam je stoga uspostavljanje dobrog odnosa i razumijevanja sa Vama najvažnija obaveza.

Kao vlasnik članske kartice Fudbalskog kluba Željezničar, stičete pravo na benefite koje ne mogu koristiti drugi simpatizeri Kluba

Benefiti uključuju:

– Popust na sezonske ulaznice
– Najmanje 10% popusta na sve artikle u klupskom Fan Shopu neovisno od količine
– Pravo kandidovanja i predlaganja kandidata za Skupštinu kao najviši organ Kluba
– Pristup limitiranim promotivnim akcijama

Članom FK Željezničar možete postati i uplatom članarine na račun Kluba. Za više informacija kliknite ovdje.

Uplatu članarine možete izvršiti i putem PayPal servisa. Za više informacija kliknite ovdje.

Fudbalski klub Željezničar Vam se zahvaljuje na podršci koju pružate kupovinom članske kartice.

Hvala Vam što ste dio Plave priče!

clanska(1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zvornička 27, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Telefon: + 387 (0)33 660 133; + 387 (0)33 660 134
Telefax: + 387 (0)33 715-201
E-mail: clanstvo@fkzeljeznicar.ba