Razvojni centar za mlade, kao koordinator konzorcijuma sastavljenog od 20 organizacija iz sportskog, obrazovnog i omladinskog sektora iz deset evropskih zemalja peti put zaredom organizovao je edukativno-sportski kamp “Stvaramo životne šampione“, nudeći poseban pristup obrazovanju mladih kroz sport.

Ovogodišnji kamp realizovan je od 19. do 22. septembra na Paliću, na koji je Omladinska škola FK Željezničar povela generaciju 2013. godište zajedno sa trenerom Amarom Bajrovićem i koordinatorom Sanjinom Mešićem, koji je i član konzorcijuma pomenutog projekta.

Imajući u vidu lokaciju kampa, prisutne je na otvaranju pozdravila i Nataša Aleksić, članica Gradskog vijeća zadužena za sport i mlade Grada Subotice.

Osobenost ovogodišnjeg okupljanja leži u tome da su se po prvi put na jednom ovakvom fudbalskom kampu okupili u jednakom broju djevojčice i dječaci, te da je u prvi plan stavio temu rodne ravnopravnosti, koristeći sport (i to prije svega fudbal, percipiran kao klasičnu mušku sportsku disciplinu) za promociju ravnopravnog učešća djevojčica i mladih žena u svim segmentima društvenog života.

S tim u vezi, učesnicima se tokom svečanog otvaranja obratio i Nemanja Radojević, specijalni savjetnik Tatjane Macure, ministarke bez portfelja zadužene za oblast rodne ravnopravnosti, političkog i ekonomskog osnaživanja žena i sprječavanja nasilja nad ženama, u čijem se portfoliju nalaze međunarodna saradnja i omladinska politika.

Konzorcijum Životnih šampiona nastavlja sa pozitivnom praksom spajanja regiona, te su svoje predstavnike na kampu imali klubovi i organizacije iz Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Grčke, uz napomenu da su sve komponente kampa – od prijevoza i smještaja do obrazovno-sportskog programa i ovoga puta za sve učesnike bile besplatne sa ciljem promocije koncepta sporta za sve, odnosno sporta dostupnog svima.

– Osim što je aktivno uključio djevojčice i kroz zajedničke aktivnosti djevojčica i dječaka promovisao ravnopravnost polova, ovaj kamp doprinio je i regionalnom povezivanju i saradnji učeći polaznike od malih nogu pojmovima fer pleja, tolerancije, zajedništva i timskog rada. Osim toga, učinio je i da neki od učesnika po prvi put dobiju priliku da otputuju van granica svoje zemlje, budući da su komercijalne cijene ovakvih skupova visoke i velikoj većini ljudi danas nedostupne. To je ono što smatramo posebnom dodatnom vrijednošću koncepta “Stvaramo životne šampione“, koji u svojoj osnovi insistira na tome da je uloga sporta da stvara vrhunske ljude – životne šampione, prije nego vrhunske sportiste – sportske šampione, izjavila je otvarajući kamp koordinatorka koncepta, Aleksandra Knežević.

Podsjećamo da je u sklopu koncepta životnih šampiona do sada održano preko 20 info dana za mališane, roditelje i trenere širom regiona, te da je samim kampovima prisustvovalo preko 1,000 mališana i trenera. Ideje životnih šampiona zahvaljujući snažnoj društvenoj podršci do sada su doprle do preko sedam miliona ljudi, a sam projekat uspješno se realizuje zahvaljujući višegodišnjoj podršci od strane Evropske unije kroz ERASMUS+ program u oblasti sporta i UEFA fondacije za djecu, kao i uz doprinos društveno odgovornih kompanija iz Srbije.