Danas su predstavnici Upravnog odbora i skupštine FK Željezničar posjetili grobno mjesto jednog od osnivača našeg kluba, Ludviga Leplea. Tom prilikom, položili su cvijeće u znak poštovanja i sjećanja na njegov doprinos utemeljenju kluba.

Aktivnost označavanja grobnog mjesta jednog od osnivača FK Željezničar pokrenuli su prošle godine članovi skupštine kluba. Finansijskim doprinosom svih članova prikupljen je novac kojim je označeno grobno mjesto, koje je, nažalost, godinama bilo potpuno zapušteno. Održavanje grobnog mjesta nije bilo plaćeno od 1992. godine, što je dovelo do njegovog propadanja, a ovom aktivnošću napokon je vraćeno dostojanstvo ovom značajnom dijelu historije našeg kluba.

Ovom prilikom, rukovodstvo FK Željezničar se posebno zahvaljuje preduzeću Pokop koje je dalo svoj nesebični doprinos pripremnim radnjama koje su podrazumijevale postavljanje temelja grobnog mjesta.

Ludvig Leple, kao jedan od osnivača FK Željezničar, igrao je ključnu ulogu u stvaranju našeg kluba 1921. godine. Njegova vizija i ljubav prema sportu postavili su temelje za generacije koje su došle nakon njega.

Ludvig Leple je zajedno sa Dimitrijem Dimitrijevićem došao na ideju osnivanja Željezničara 1920. godine. Bio je u Osnivačkom odboru i glavnoj Skupštini Kluba 1921. godine, a u prvoj sezoni 1921/1922 bio je i igrač Plavih. Potom je još obnašao funkcije revizora, blagajnika i sekretara Skupštine Željezničara.

Ludvigu Lepleu.
U ime svih Željovaca na svim meridijanima i paralelama.
Zauvijek zahvalni na ostavljenom naslijeđu.