Na današnjem žrijebu 1/16 finala Kupa BiH, Željezničar je za protivnika dobio člana Prve lige RS, Slobodu iz Mrkonjić Grada.

Zanimljivo da je najveći uspjeh u historiji našeg protivnika četvrtfinale Kupa BiH iz 1966. godine, gdje ih je zaustavio upravo naš Klub.

Sloboda Mrkonjić Grad je nastala 1945. godine i najveće poslijeratno dostignuće joj je plasman u Prvu Ligu RS, u kojoj se takmiči od pretprošle sezone, nakon što je od rata do 2000. godine nastupala u Trećoj ligi Banja Luke.

Od tada pa do plasmana u Prvu ligu, Sloboda se takmičila u Drugoj, uz jednogodišnji povratak u Treću ligu, koju je osvojila u sezoni 2006/2007.

Da se ovaj klub nalazi u uzlaznoj putanji, govori i podatak da su lani igrali i finale Kupa RS, gdje su poraženi od banjalučkog Borca nakon izvođenja jedanaesteraca, a svakako da na oprez poziva i to što je Sloboda tek za četiri boda ostala kratka u odnosu na bijeljinski Radnik, u borbi za plasman u Premijer ligu BiH.

Susret sa trenutno četvrtoplasiranom ekipom Prve lige RS (osam bodova iz četiri utakmice), je na programu 19.9. na stadionu Luke u Mrkonjić Gradu, kapaciteta 2000 mijesta, sa početkom u 16 sati.