Utisci od prethodne sezone se još nisu ni slegli, a naš tim već sada započinje novu. Druga pozicija na tabeli nam je donijela nastup u Evropa ligi, a žrijeb za prvo pretkolo putovanje na Maltu, lijepo ostrvo u Sredozemnom Moru. Protivnik je Balzan FC, ne pretjerano poznat klub ni u malteškim okvirima.

Balzan je osnovan u istoimenom mjestu 1937. godine i do nedavno je nosio naziv Balzan Youth FC. Većim dijelom historije su nastupali u nižim rangovima takmičenja na Malti, a prvi plasman u najviši stepen su ostvarili poslije sezone 2002/2003. Na njihovu žalost, tu su se zadržali samo jednu sezonu. Ipak, u sezoni 2010/2011 su se ponovo plasirali u maltešku Premijer ligu, a u prošloj su osvojili četvrto mjesto. To je do sada najveći uspjeh ovog kluba, a zahvaljujući tom rezultatu su prvi put stekli pravo nastupa u evropskim kupovima.

Ako ih posmatramo po godinama starosti igrala, u poređenju s nama se radi o iskusnijoj ekipi. Međutim, nema sumnje da je kvalitet samih igrača na našoj strani. Zanimljivo je da nekoliko igrača istovremeno nastupa i za futsal ekipu ovog kluba koja je prije nekoliko sezona bila šampion ove države. Također, treba istaći da pored domaćih igrača u timu Balzana nastupa i nekoliko stranaca, od kojih su ponajbolji italijanski internacionalac Gianmarco Piccioni, te Kolumbijci Elkin Serrano i Óscar Guerrero. Najbolji strijelac tima u prošloj sezoni je bio Crnogorac Bojan Kaljević. Trener tima Oliver Spitteri (44) koji je prije Balzana vodio još nekoliko klubova sa Malte, dok je kao igrač najduže igrao za Birkirkaru.

Naš tim je pretrpio određene promjene u odnosu na finiš protekle sezone. Od igrača koji su redovno nastupali u proljetnom dijelu sezone, članovi tima više nisu Eldar Hasanović, Benjamin Čolić i Mladen Zeljković. Osim toga, tu nisu ni Srđan Stanić, Sead Bučan, Juan Manuel Varea i Anes Nuspahić. U suprotnom smjeru su došli Jovan Blagojević, Ivan Livaja, Secouba Diatta, kao i nekoliko izdanaka omladinskog pogona. Do početka takmičenja u Premijer ligi će vjerovatno biti još promjena, ali to je to što se tiče prvog kola kvalifikacija zu Evropa ligu. U svakom slučaju, okosnicu tima u predstojećem dvomeču će činiti igrači koji su dobro odigrali kraj prošle sezone. Jedine povrede su one Nede Turkovića i Kerima Memije, s tim da prvi sigurno neće biti u kombinacijama za ove utakmice. S druge strane, Memija bi mogao propustiti samo prvi susret, budući da se ne radi o težoj povredi.

Inače, ovom utakmicom se otvara nova sezona evropskih kupova. Još dvije utakmice se igraju kasnije tog dana. Utakmica će se igrati u mjestu Paola, na stadionu Hiberniansa, aktuelnog šampiona Malte. Iako je u početku bilo najavljivano, domaćin neće biti “Ta Qali”, najveći stadion na kojem je dva puta u prošlosti nastupala naša reprezentacija, a na kojem Balzan obično igra svoje utakmice. Hibernians Stadium je znatno manji i ima svega 2.968 stolica. Jedno je sigurno, poseban ugođaj će dati naši navijači koji će učiniti da se te večeri osjeti fudbalska atmosfera.

Početak utakmice je zakazan za 17.45.