U Plavom salonu Stadiona Grbavica održana je konferencija za medije rukovodstva FK Željezničar, a povodom svih aktuelnih tema u Klubu. Prisutnim su se obratili predsjednik Kluba, Edis Kovačević, direktorica, Amira Uzunović, direktor FK Željezničar d.o.o., Elmir Čajo, te Samir Bekrić koji je prezentovao sportski segment.

– Mi smo po isteku polusezone organizovali pres konferenciju da upoznamo članove i naše navijače o poslovanju kluba u prethodnoj godini. Dali smo popis tema koje smo mislili obraditi, vi ste upoznati, nećemo puno gubiti vrijeme. Prva tema kojoj smo htjeli posvetiti vrijeme i pažnju jeste sportski segment zbog čega mi postojimo kao klub. Upoznati ste sa rezultatima našeg kluba u prethodnoj polusezonu, u ime UO mogu reći da smo zadovoljni rezultatom ekipe uzimajući u obzir rezultate u kojima poslujemo i radimo. Vidljivo je da smo ostvarili značajan napredak u igračkom smislu i da smo vratili navijače na stadion zbog čega im se zahvaljujem, mi smo drugi ili treći klub u regiji po posjeti što nas čini ponosnim. Ono što vas interesuje jeste da smo imali sjednicu UO, razmatrali smo izvještaj šefa stručnog štaba, bilo je razmjene mišljenja baš kao što dolikuje pravoj porodici kakva je FK Željezničar. Imali smo vrlo korisne i otvorene razgovore i UO je usvojio izvještaj Edisa Mulalića, te mu dao povjerenje da vodi klub i na proljeće, kazao je u uvodu predsjednik FK Željezničar, Edis Kovačević.

Samir Bekrić: Napredovali smo u svim segmentima

– Osvrnuću se na našu sezonu, uporediću je sa posljednjom godinom gdje smo napredovali u svim segmentima, počevši od priprema, pa do igračkog kadra. Na Zlatiboru smo imali sve što smo poželjeli, momci su to na najbolji način iskoristiti, zasluge idu predsjedniku kluba i ljudima na Zlatiboru koji su nam izlazili u susret. Postavili smo ciljeve, ali nismo željeli stvarati pritisak na našu mladu ekipu. Imali smo dobru polusezonu iako ostaje žal gdje smo neke utakmice trebali pobijediti poput Leotara, Širokog Brijega i Posušja. Imali bismo bolji plasman da smo to pobijedili, ali treba razumjeti te mlade momke koji se prvi put suočavaju sa pritiskom takve vrste. Zadovoljni smo našom polusezonom. Imamo novu strategiju, potpisujemo sa igračima koje mi procijenimo da su kvalitetni, dugoročne ugovore što nije bio slučaj u prošlosti. Dali smo dugoročne ugovore Drini, Beći, Amoahu, a blizu dogovora smo i sa Santosom, te Hodžićem sa kojim smo dogovorili produženje. Želimo zadržati ekipu i pojačati se u narednom periodu kako bi bili bolji nego sada. Hvala agentima Santosa, Amoaha, Drine, Beće i Hodžića, te ostalih koji su bili prekorektni. Imali su tri-četiri puta bolje ponude, ali su vjerovali u nas i naš projekat, što se ispostavilo dobrim i tačnim. Moram da kažem da smo izbacili dosta mladih igrača što nije bio slučaj u prošlosti, pokazali su da mogu biti dio porodice FK Željezničar i po prvi put imamo mlade igrače koji su spremni za veće domete i koji su zanimljivi inostranim klubovima. Strategija kluba je da te momke zadržimo i da pokušamo napraviti što bolji rezultat kako bi ti momci za pola godine vrijedili mnogo više i kako bi klub profitirao. Ciljevi kluba u narednom periodu moraju biti kao i dosad – najviši. Susretali smo se sa mnogim poteškoćama, ali na čelu sa predsjednikom kluba iz takvih situacija smo izlazili jači. Želimo da se pojačamo sa dva-tri kvalitetna igrača, šef nam je rekao šta je najpotrebnije, radićemo na tome da dovedemo pojačanja koji će nam pomoći u ostvarivanju ciljeva. Ja se nadam da ćemo biti još bolji i da ćemo ispuniti naše ciljeve, rekao je Bekrić, te dodao:

– Prioritet su nam naša djeca ili igrači iz BiH. Planiramo smo da imamo u svakom gradu skaute, bitno je da to budu bivši igrači našeg kluba koji će pratiti njihov razvoj. Igrače preko 30 godina ćemo dovoditi samo u slučaju da su bivši igrači Želje i koji su profesionalci, te od koga će mladi igrači da uče. Trudićemo se da bude što više naše djece. Ako vidimo da nam fali igrač na nekoj poziciji, popunićemo ga strancem poput Amoaha i Santosa. Igrao sam sa dosta igrača vani koji su sada na poziciji trenera u nekim drugim klubovima tako da to sigurno pomaže.

– Mi bismo mogli dovesti šest-sedam igrača, ali valja to uigrati. Sada nam je prioritet dva-tri, ali ako se ukaže prilika za nešto više, iskoristićemo je. Ova dva-tri igrača su dovoljna da ispunimo naše ciljeve. Dugo godina sam ovdje, ali nisam osjetio da su svi zajedno. Ljudi svi koji su tu i oko kluba daju maksimalnu podršku ekipi i ona to vraća na najbolji mogući način, rekao je Samir Bekrić.

Edis Kovačević: Vrijedno se radilo, imamo više nego duplo prihoda od prošle godine

– Vrlo brzo smo se suočili sa blokadom računa, tada je klub bio na ivici ponora da praktički prestane sa radom, bili smo u teškoj situaciji što kažu u našem narodu ne ponovilo se više nikad. Napravili smo iskorak i hoćemo članovima kluba kojih imamo 13.000 da pokažemo da smo za deset mjeseci prošle godine imali 1.4 miliona, a ove godine 3.3 miliona KM što je više nego duplo, vrijedno se radilo, navijači su dali doprinos, oni su naša najveća snaga, mi to znamo i mi smo sami navijači, borimo se sa njima. Cifru smo uduplali na reklamama i sponzorstvu, sponzori nam se vraćaju, to će vam direktorica kluba objasniti, vidi se pozitivna energija. Ove godine imamo 593 hiljade KM od karata što je triput veće nego prethodne sezone. Navijači Želje dolaze i kad se igra dobro i slabije, mi smo najposjećeniji stadion, to je ono što gura Želju naprijed i što je nama svima ponos. Imamo 120.000 KM donacija, a vlast je povećala svoje davanje klubu na 750.000 KM. Vratilo se povjerenje koje se teško stiče, ali se lako gubi u ovom poslu. Pokazatelji ove godine su najbolji znak da to povjerenje vraćamo. Mi smo zadovoljni. Trudimo se da ovaj klub ostane u životu, bili smo u teškoj situaciji, vama i meni kao ekonomisti, imate samo mogućnost da povećate prihode ili da smanjite rashode. Povećali smo prihode dramatično, a rashode smo praktički zadržali na istom nivou. Napravili smo reviziju platnog spiska, igrača i uposlenika, tu smo ostvarili uštede od 460.000 KM i nakon toga smo ostvarili napredak u drugim poljima. Mi na konsolidovanom nivou imamo cirka 460.000 profita na nivou od deset mjeseci. Zaustavljeno je krvavljenje, pacijent je na putu ozdravljenja, ide ka pozitivnom ishodu, mi smo svjesni prošlosti naše i onoga što je bilo prije nas i određenih dugova koji su ostali, a o čemu smo transparentno izvještavali u toku godine. Borili smo se da klub ostane u životu, suočavali smo se sa suspenzijama, prijetnjama, neko nije imao razumijevanja, neko jeste, to je tako, to je nešto sa čim živimo, nije nešto što je fino, ali to je tako. Džaba je. Mi u jednoj finansijskoj godini ne možemo napraviti tolike prihode da bismo riješili sve od ranije. Ono što smo dokazali je da klub može u jednoj godini ostvariti prihode i da može pozitivno funkcionisati. Klub može raditi pozitivno i nastaviće. Ostaje problem servisiranja dugova, molimo za razumijevanje povjerioce jer ne možemo to sve odjednom servisirati. Radimo to koliko je moguće, nekome na rate isplaćujemo, neko hoće odmah, jednostavno se snalazimo, gledamo da ispoštujemo svakoga i da ga zamolimo za strpljenje, to je jednostavno tako, kazao je Edis Kovačević.

Edis Kovačević: Očekujem razumijevanje države i PU, platili smo 900.000 KM u 2022. godini

– Što se tiče poreznog duga, taj dug je nastao u ranijem periodu, od 2009. do 2015. godine, otplaćivao se po sporazumu sa PU redovno do 2018. godine, a onda 2019. i 2020. godini počinje koronavirus, pa je bilo problema u otplati, te se akumulirao dug na 2.4 miliona glavnice. Ono što je stvar poreznog duga, klub nije u ovom svemu nevin, ranije strukture nisu poštovale dogovor sa PU, nisu se servisirale obaveze prema PU. Mi smo za godinu dana prema državi platili oko 900.000 KM, mi to redovno plaćamo. Mi prvo izmirimo dug prema državi, pa onda plate pustimo. Ranije se radilo obrnuto, neko je mislio da niko neće zakucati na vrata, ali zakucao je. Mi smo imali zaključak Vlade FBiH iz marta kojim je produžen moratorij do kraja ove godine, iako smo imali zaključak Vlade FBiH, mi smo redovno plaćali naše obaveze jer smo željeli pokazati totalnu ozbiljnost i zakonske obaveze kluba. Prvo ćemo doprinose isplatiti, pa onda plate. Nije bilo problema, znamo da se neke stvari iz prošlosti ne mogu ponavljati tako da što se tiče toga mi smo pozvali medije da istraže poslovanje ostalih klubova. Mi smo jedan od najvećih javnih platiša u ovoj državi. Na svaku platu se plaća do posljednjeg feninga doprinos. Pozivamo da se istraži kako to funkcioniše u drugim klubovima. Mi smo sada podnijeli incijativu prema Vladi FBiH jer i dalje imamo situaciju koja nije laka za poslovanje klubova, mi smo pandemijom i mjerama vlasti bili najviše pogođeni. Stadioni su nam bili zatvoreni, nismo mogli imati prihode i kad je vlast tražila mogućnost da pomogne u tom periodu, niko se nije sjetio sportskih klubova i da kaže, zatvorili smo stadione, hajde da pomognemo sportskim klubovima. I normalno da se u tom periodu 2019. i 2020. godine desi da prihodi opadnu i da ne možete servisivati obaveze. Igrači su i dalje igrali, te je došlo do kulminacije duga, hoćemo da radimo po zakonu, tako i radimo. Podnijeli smo inicijativu da dođemo do zraka, da možemo normalno funkcionisati i da preživimo ovaj period. Svjesni smo duga i to želimo otplatiti. Nismo mi jedini koji dugujemo tako da mi ćemo uskoro podnijeti novi zahtjev za sklapanje ugovora sa PU, naš je očekivani scenarij da će oni imati razumijevanja za sportske kolektive, te da nastavimo našu dobru praksu. Krenućemo sa našim aktivnostima kako plaćanjem redovnih doprinosa tako i otplaćivanjem starog duga. Mi to ne osporavamo, želimo otplatiti, ali ne možemo to odjednom, 2.4 miliona KM donijeti, uz sav trud i rad, u našim okolnostima ne možemo zaraditi te pare. Željeli smo to da kažemo našim navijačima i javnosti generalno. Svjesni smo obaveza. Želimo to da poštujemo, očekujemo da ćemo dobiti dodatno vrijeme za rješavanje poreznog duga.

– Očekujem razumijevanje države i PU, svjesni smo zakonskih obaveza, platili smo 900.000 KM naših doprinosa prema državi. Normalno da očekujemo pozitivan odgovor jer smo pokazali da smo ozbiljni, nije ni državi cilj da izgubi ovakvog vjernog platišu. Pokazali smo dobru volju i snagu da se izborimo sa tim problemom, u sljedećoj godini pravimo nove ciljeve i želimo iskoristiti ovu zakonsku pogodnost. Nije klub nevin bio u ovim godinama. Isplatili smo do danas sve što smo dužni prema državi, pokazujemo najbolju volju, ne očekujemo ekstreman scenario, takvo nešto da se desi, ali pokazali smo ozbiljnost i svjesni smo da ćemo to morati deset godina sljedećih otplaćivati. Nadamo se da ćemo dobiti novi sporazum. Najcrnji scenario – mi ga ne očekujemo. Ne očekujemo da će PU to uraditi, ali ja nisam tamo, ne radimo tamo, ja ne mogu znati šta će neko odlučiti, mi smo pokazali da smo obveznik koji sve plaća na vrijeme, molimo za dodatno vrijeme. Bilo je nekoliko sporazuma, ono što ste platili se ne može poništiti. Mi bi voljeli moderno zakonsko ovlaštenje koje će smanjiti opterećenje za sportske kolektive, da se rastereti privreda i da se napreduje. To stoji, to se ne donosi. To nam hitno treba, ne samo za sport, nego za sve.

– Ja ne volim govoriti o crnim scenarijima, ali ukoliko bi PU donijela odluku da nema sporazuma, ona ima procedure kako će raditi. Kako će nastaviti i da li će ići u tzv. prinudnu naplatu, ja ne mogu znati šta će odlučiti, mi smatramo da smo radili vrijedno i da smo izmirivali svoje obaveze, te da smo pokazivali ozbiljnost, ako neko smatra da to nije ništa, šta mi tu možemo uraditi? Mi smo uradili ono što smo mogli, plaćali smo doprinose, imamo da platimo određeni dio iz ove godine, to ćemo platiti do kraja ove godine, ne možemo više, šta će oni uraditi, da li će pokrenuti proces prinudne naplate, to bi za nas bio težak udarac. Ja ne vjerujem da će to neko pokrenuti.

– Nije problem govoriti o imenima, ja mogu, ako je to u interesu javnosti, procijeniti kada je klub nastao i kada nije servisiran, te ko je bio u tom momentu u sastavu Uprave. Trudimo se da klub ostane živ, da nemamo suspenzije, ja ću vam reći da mi nemamo vremena da kopamo po prošlosti, da fizički to radimo, trudimo se da klub ostane u životu, idemo naprijed, to nas neće pokolebati. To isto kada vam gori kuća, neko kaže idi kosi oko kuće. Mi moramo ostaviti klub u životu. Nemamo za to vremena fizički jer moramo voditi računa o klubu, da ostane živ, nemojte isplaćivat plate pet mjeseci, pa ko će igrati, ko će raditi. Znamo ko je bio u Želji, nije nepoznanica, imate finansijski izvještaj na stranici, meni nije problem reći ime, ali ko će se sjetiti šta je bilo 2011. godine. Mi aktivno radimo sa Tužilaštvom, sa policijom, dostavljamo dokumentaciju, ne pričamo o tome jer ne želimo ugroziti te postupke. Nije naše da pričamo, ali radi se i po tom pitanju. Imamo redovnu saradnju sa policijom i duboku zainteresiranost da to riješimo. Ima nekoliko postupaka koji su predmet nesavjesnog poslovanja.

– Suočili smo se sa naglim valom blokada računa, ali smo i to uspjeli riješiti. Uspjeli smo deblokirati račun kroz posebne sporazume osim u dva slučaja. Jedan je bio bivši uposlenik koji nam je blokirao račun zbog 60.000 kamate i jedan bivši član UO koji nam je blokirao račun zbog 10.000 KM. Mi smo svjesni da ćemo to morati izmiriti. Ne bih volio da govorimo o iznosima, svaki navijač i naš član kluba može doći i pitati kako klub posluje. Imamo doprinose iz ove godine, to planiramo izmiriti do kraja ove godine, imamo formalno pravno mogućnost da sklopimo sporazum sa PU. Taj iznos planiramo izmiriti do kraja ove godine da steknemo pravo na sporazum sa PU.

Edis Kovačević: Pregovaranje je još u toku

– Skupština je definirala način ulaska investitora u klub, mi imamo zastarjelo zakonodavstvo što je problem u implementaciji velikih projekata, ali smo uspjeli kreirati model po kojem se može ući u klub što smo javno objavili. Bilo je nekoliko zainteresovanih strana, neki su na prvu htjeli da olako uđu i preuzmu udruženje što za ovu strukturu kluba nije bilo prihvatljivo, te takve stvari nismo ozbiljnije razmatrali. Nakon obavljene strategije imali smo ozbiljne razgovore koji su rezultirali da se za strateškog partnera imenuje Eldin Diglisić. To je javnost dobila iskomunicirano i mi smo tada prihvatili ponudu gospodina Diglisića, Skupština je to podržala, te smo smatral da je to najbolje rješenje za klub. Nakon toga dolazi do problema vezanih za ugovor, mi smo u novembru izrazili nezadovoljstvo dinamikom pregovora i sve strukture kluba su to jasno iskomunicirale. Rok je do kraja godine da se završi priča oko njegovog ulaska u klub, taj postupak pregovaranja sa gospodinom Eldinom nije formalno-pravno prekinut, on je još uvijek u toku, nije donesena odluka unutar kluba, kad se donese odluka, potpisuje se ugovor. Do kraja godine ćemo gledati da se ugovor formalno pravno zaključi, mi smo sve ispoštovali, mi jednostavno smo očekivali i dalje očekujemo da će se to finalizirati kako treba. Svjesni smo da je to krajnji rok, te da ćemo nakon Nove godine javnosti iskomunicirati ishod pregovora, ne samo ishod nego i tok pregovora kakav je bio. Imali smo razgovore sa još jednim ponuđačem iz SAD-a, ali on je prije desetak dana iskomunicirao da nije u stanju da podnese zvaničnu ponudu. Ostali upiti su bili da se vidi kakvi su modaliteti.

– Pregovori nisu formalno-pravno prekinuti, mi smo dali rok, izrazili smo nezadovoljstvo dinamikom, očekujemo povratnu informaciju, uradili smo sve što je do nas bilo, traženu dokumentaciju smo dostavili, tim za pregovore je radio vrijedno da dođemo do realizacije ugovora, ali taj konačan feedback očekujemo od njega, ne možemo do u nedogled pregovarati. Priželjkujemo da se to realizuje i mi ćemo javnost upoznati sa ishodom i tokom pregovora. Sve smo radili i pregovarali kako je trebalo, našli koncept da neko uđe u klub, ja ne mogu i ne želim gatati. Što se tiče kluba, sve smo uradili. Nema toga što klub nije uradio da stvori uslove za ulazak. Uradili bi za svakoga ko bi se uklopio u strategiju dolaska u klub. Imamo strategiju preko koje novac treba da uđe i da se imovina stavi u funkciju i da generiše prihode.

Edis Kovačević: U procesu smo prekida saradnje sa generalnim sponzorom

– U procesu smo prekida saradnje sa generalnim sponzorom jer ljudi ne izvršavaju svoje obaveze. Tražimo novog generalnog sponzora, to je nešto što smo ostavili za kraj, i to je dio problema sa kojim smo se susreli, kolaps kripto tržišta. To nas nije moglo zaobići.

Amira Uzunović: Korektivne mjere ishodovale finansijski rezultat

– Nadovezaću se na prezentirani finansijski izvještaj i reći koje su to korektivne mjere ishodovale pozitivan finansijski rezultat. Tekuća godina je bila turbulentna, bili smo pod finansijskim pritiscima koji su otežavali poslovanje kluba. Prvi kvartal je obilježilo poduzimanje radnji kako bi se osigurala licenca za sljedeću sezonu. Bilo je to nezahvalno krenuti od samog starta, trebala nam je financijska injekcija koja je osigurana zahvaljujući našim navijačima, oni su naš glavni ponos, uz pomoć njih generisali smo impresivan iznos novca koji nam je pomogao da imamo licencu i daju nam vjetar u leđa da zajedno rastemo i da se razvijamo. Taj generisani prihod od strane navijača je imao afirmativni karakter na ostale izvore prihoda, kad imate takvu masu navijača, to ulijeva povjerenje da se ovdje radi pošteno i transparentno. Prihodi od državnih institucija nisu došli tek onako, ja vjerujem da će efekti naše saradnje u tekućoj godini rezultirati da naredne godine imamo veća sredstva od trenutnih, cirka 757.000 od prihoda iz državnih institucija i lokalne zajednice. Krenuli smo sa sređivanjem administrativnog i pravnog sektora, gdje god smo mogli i vidjeli priliku da maksimiziramo prihode, mi smo to uradili. Mnogo poslovnih prostora na sjeveru nije u funkciji, stavili smo to u funkciju kako bismo obezbijedili dodatne mjesečne prihode novca. Predali smo Općini dokumentaciju za ishodovanje Urbanističke građevinske dozvole i vjerujemo da ćemo na konto dobre saradnje sa gospodinom Tanovićem, te prostore staviti u funkciju i obezbijediti dodatni novac za klub. Predsjednik je rekao da smo duplo povećali prihod od reklama i sponzora, zadržali smo sponzore i reklame tekuće i povećali ih dodatno što je neki znak da se vraća povjerenje i da subjekti žele simbiozu sa FK Željezničar, žele da budu dio ovakvog nečeg poštenog. Neko je vrijedno radio da bi vi bili ovdje gdje jeste. Teg iz prošlosti vučemo što se tiče dugovanja. Ko god bude ovdje sjedio, mora nositi ono što je dio kluba. Klub je u proteklom periodu se intenzivno bavio pravnim segmentom, angažovani su ekstremni profesionalci koji rade na sudskim sporovima i radovima na prilivu obeštećenja. Od ljetnog prelaznog roka smo revidirali sve ugovore igrače, počeli smo da kreiramo širi spisak i da revidiramo gdje su naša djeca, naši polaznici omladinske škole i gdje klub na osnovu UEFA/FIFA pravila ima pravo da traži naknadu za treniranje. Izgubili smo priliku da naplatimo 200.000 eura jer je rok za podnošenje zahtjeva za naplatu istekao, nadam se da ćemo kasnije imati priliku da to ispravimo. Imamo 20 aktivnih predmeta, suočavali smo se sa određenim blokadama, nadam se da ćemo preostale aktivne predmete držati pod kontrolom i da ćemo napredovati i u tom segmentu. Svi traže svoje novce, to je i razumljivo, nemaju ljudi strpljenja, gdje god odemo i otvorimo vrata, prvo se pola sata crvenimo. Teško je imati pregovaračku moć gdje se morate pravdati za nešto što niste uradili. Taj loš imidž nam odmaže, ali hvala svakom povjeriocu koji je imao razumijevanja za stanje kluba, nadam se da nas ništa neće spriječiti, te da ćemo sa našim navijačima minimizirati sve probleme, te da ćemo djelovati i rasti zajedno.

Elmir Čajo: Bolji finansijski rezultati za FK Željezničar d.o.o.

– Imamo znatno bolje finanijske rezultate u odnosu na prethodnu godinu koja je bila izuzetno teška. U ovoj godini je rast prodaje od 74 posto što govori da ono što smo planirali, to smo i ostvarili. Dobili smo što je i direktorica napomenula, povjerenje dobavljača, ne samo lokalnih nego i Macrona koji je naš tehnički partner, te smo našu saradnju digli na veći nivo. Uspjeli smo obezbijediti kompletnu novu opremu za prvi tim i za trenere u OP, uspjeli smo obaveze prema Macronu završiti do septembra ove godine, te su oni tako ispunili svoje obaveze prema nama. U narednih deset dana ćemo završiti vizuale za nove dresove za sljedeću sezonu, te da ćemo do kraja juna imati u svlačionici nove dresove. Takva saradnja je prepoznata od Macrona, jačina brenda je postala i njima vidljiva, te imamo u planu da shop izmjestimo u veći prostor koji je prostor do postojećeg, te da zajedno sa Macronom otvorimo zajednički shop. Sve ove aktivnosti koje su vođene su dovele do toga da očekujemo posjetu Macrona iako nam je validan važeći ugovor do 31. maja 2024. godine iako su nam oni poželjeli da idemo u ekstenziju trenutnog ugovora. Saradnja koja je ostvarena ove godine zahvaljujući radu cjelokupne Uprave je možda među najboljim sa svim klubovima. Želimo biti profesionalni, transparentni i da stvaramo benefite za naš klub. Želimo generisati što je moguće više prihoda za naš klub.

Finansijski izvjestaj

Foto:

Mi smo Željini, Željo je naš!

POGLEDAJ GALERIJU