FK Željezničar i sportsko-tehnološka kompanija, Blocksport iz Švicarske, potpisali su ugovor o saradnji. FK Željezničar će tako postati prvi klub u regionu sa svojim klupskim tokenom, tzv. digitalnim assetom poput bitcoina, kao i inovativnom mobilnom aplikacijom za navijače.

FK Željezničar se na ovaj način želi kretati u smjeru digitalne transformacije, usvajajući inovativan način razmišljanja kako već rade mnogi uspješni fudbalski klubovi.

– FK Željezničar nije samo najtrofejniji bh. fudbalski klub i jedan od najstarijih klubova sa prostora bivše Jugoslavije, to je institucija i način života. Naša baza vatrenih navijača koja premašuje milionsku cifru daje klubu globalnu sliku i zaslužuje inovacije u najboljem izdanju. Biti na čelu takvog kluba, koji ima toliko historije i nasljeđa, nije samo privilegija već i velika odgovornost i zato je jedna od mojih glavnih ambicija kao dijela moje vizije za klub je uvođenje najnovijih i najsavremenijih tehnologija u sportskoj industriji, tzv. “sportstech” koji će FK Željezničar dati prednost nad ostalim u regiji Balkana i svrstati ga u regionalne lidere po tom pitanju. Budući da smo prvi pokrenuli sveobuhvatno sportsko tehnološko rješenje i vlastiti token kluba, Željinu verziju “bitcoina”, stavljamo se u snažnu poziciju da globaliziramo i komercijaliziramo imidž Kluba širom svijeta i pružimo našim navijačima više, jer to zaslužuju, kao i našim sponzorima i partnerima. Na ovaj način Željo ide u pravcu kreiranja svoje vlastite digitalne valute. Jedna od mojih ambicija bila je i pozitivno i konkretno “iskoristiti” našu jaku i uspješnu dijasporu širom svijeta i ova platforma će nam to omogućiti da pokrenemo klupske “Plave noći” na globalnom kao i lokalnom nivou, te omogućimo našoj dijaspori da se više angažuje po pitanju našeg kluba na način koji je njima itekako poznat u sredinama u kojima danas žive. Ne samo da želimo biti najbolji fudbalski klub po rezultatima i titulama, mi želimo to biti i van terena i ovo je samo početak nove ere za Želju, rekao je Samir Cerić, predsjednik Kluba.

U drugom kvartalu 2021. godine FK Željezničar i Blocksport pokrenuće projekat tokenizacije – prvi takve vrste ne samo u bosanskohercegovačkom, već i balkanskom fudbalu, gdje će navijači imati priliku kupiti navijačke tokene u zamjenu za razne vrste ekskluziviteta po pitanju FK Željezničar.

Vladimir Liulka, suosnivač i izvršni direktor Blocksporta, kaže:

– Kad sam prvi put razgovarao sa predsjednikom Cerićem, brzo sam shvatio da razgovaram s vizionarom koji razumije tehnologiju 21. vijeka u sportskoj industriji i želi je ispravno i kvalitetno iskoristiti za dobrobit Kluba na čijem je čelu i pozicionirati ga kao regionalnog lidera po pitanju inovacija i tehnologija u fudbalskoj industriji. Iza Cerića i FK Željezničar stoji sjajna ekipa i vrlo smo ponosni što smo dio njihove nove vizije. Ova saradnja sa najtrofejnijim bh. fudbalskim klubom i jednim od najstarijih na Balkanu predstavlja važnu prekretnicu za Blocksport da poveća svoje prisustvo u onom dijelu svijeta u kojem je nogomet više od sporta, to je način život gdje su navijači veoma strastveni, jedni od najstrastvenijih u Evropi, ako ne i u svijetu.

U narednom periodu očekuje se izrada aplikacije i njena prezentacija navijačima.