Bivši fudbaler Željezničara, Edin Višća, s velikim uspjehom već devetu godinu igra u Istanbul Basaksehiru. Reprezentativac naše zemlje nije zaboravio svoje nastupe u dresu Želje, a s Edinom smo razgovarali o tim danima.

Edin Višća rođen je 17. februara 1990. godine u Olovu. Na Grbavicu je stigao 2009. godine, ali je prvi nastup ubilježio 27. februara 2010. godine na susretu protiv Čelika (4:2). Uslijedile su sjajne partije u našem dresu, a potom i transfer u Istanbul Basaksehir.

– Naravno da pratim dešavanja u Želji uvijek. Ove godine igraju dobro i ja se nadam trofeju na kraju sezone, rekao je Višća na početku razgovora, a potom odgovorio s kojim igračima je i dalje u kontaktu.

– Najviše sam u kontaktu sa Šehićem koji je tu u Turskoj. Sa Stanićem razmijenim ponekad poruke poslije nekih utakmica. Od “stare” ekipe s nekima sam i dalje u kontaktu, strašna je to ekipa na čelu sa Bešlijom, Mešanovićem i mnogim drugim.

Amar Osim je u nedavnom intervjuu za 1921TV govorio o Višći u superlativima. Pitali smo Edina šta misli o njegovom bivšem treneru.

– Amar Osim mi je dao priliku sa 18 godina i hvala Bogu iskoristio sam je. Sa šefom sam naučio dosta toga o životu, ne samo o fudbalu. Dvije godine u Želji uz Amara Osima, Bešliju, Mešanovića, Šehića, Šimića, Bučana, majstora fudbala Zebu, naučio sam toliko koliko ljudi možda nauče za deset godina. Takva ekipa i iskustvo mi je pomoglo da opstanem u Turskoj sve ove godine. Osim ima svoj način vođenja ekipe, odnosa s medijima i igračima, mislim da je onakav kakav treba našem mentalitetu, rekao je Višća, a potom dodao da mu je Mirsad Bešlija bio kao stariji brat i da mu je veoma zahvalan na tome.

Zeljeznicar - Siroki Brijeg

Foto: Feđa Krvavac

Višća je za Želju odigrao 54 utakmice i postigao 13 golova. Istakao je dvije utakmice na kojima je bila fenomenalna atmosfera.

– Izdvojio bih možda gol u Banjaluci u finalu Kupa kao jedan od najdražih. Mislili smo da je Kup naš, ali nakon sedam dana najteža utakmica na Grbavici. Nikada neću zaboraviti prepunu Grbavicu i rezultat od 0:2 nakon pola sata. Na kraju je 2:2 završilo, sjajna utakmica. Četiri dana kasnije protiv Laktaša smo slavili titulu i to je ono što ostaje za sva vremena, riječi su Višće koji je za A reprezentaciju BiH odigrao 50 utakmica i postigao deset golova.

Bivši junior banovićke Budućnosti je nekoliko puta finansijski pomogao Omladinsku školu našeg Kluba, a mladim fudbalerima je poručio da budu uporni i iskreni prema sebi.

– Mi, bivši fudbaleri Želje, koji igramo vani uvijek smo tu za klub. Kad smo u reprezentaciji, a hvala Bogu ima nas šest, sedam uvijek, neizbježna je tema sa Džekom, Šehićem o Želji. Moja poruka mladim igračima je da imaju cilj u životu, fudbalu i da budu iskreni prema sebi i treningu, a rezultat će doći sigurno, rekao je Višća za zvaničnu stranicu FK Željezničar, a potom je poslao poruku svim navijačima.

– Manijaci, spremite se za plavo proljeće. Vi ste pokretači svega.

Edin Višća danas s velikim uspjehom nosi dres Istanbul Basaksehira za koji je odigrao čak 339 utakmica. Postigao je 95 golova i ubilježio 97 asistencija.

Celik - Zeljeznicar

Foto: Feđa Krvavac