U intervju za Federalni radio Admir Džubur, predsjednik Upravnog odbora FK Željezničar, podržao je mjere koje nadležni organi poduzimaju u cilju sprečavanja širenja zaraze, i ukazao na potrebu da hitnim mjerama pomognu premijerligašima i sportu u cjelini.

Odlukom Vijeća ministara BiH kojom je proglašeno stanje prirodne i druge nesreće u Bosni i Hercegovini, doneseni su brojne akti koji prvenstveno treba da osiguraju zdravlje stanovnika BiH. Stanje prirodne i druge nesreće u Bosni i Hercegovini će se uz sve ostalo možda najnegativnije odraziti na sportske ekipe.

Donesene odluke su u značajnoj mjeri zaustavile djelovanje poslovnih subjekata, posebno onih u privatnom vlasništvu. Istovremeno i one najutjecajnije kompanije, kao i resorna ministarstva u državnom vlasništvu su svoja sredstva preusmjerili za podršku vanrednim aktivnostima u zdravstvu, civilnoj zaštiti i sl.

Nije potrebno posebno naglašavati da je prihoda od ulaznica, tv prava i novac od sponzora, marketinga glavni izvor prihoda gotovo svih klubova u BiH. O svemu ovome, ali prvenstveno o zdravlju svih onih koji su članovi FK Željezničar u intervju za Radio Federacije je govorio Admir Džubur, predsjednik Upravnog odbora FK Željezničar.

– Svi naši fudbaleri, od prvotimaca do Omladinske škole i škole mladih su dobro i zdravo. U skladu sa naredbama sve aktivnosti u klubu koje uključuju okupljanje su obustavljene uključujući i treninge. Administracija radi prema specijalnom rasporedu koji osigurava sigurnost ljudi, istaknuo je na početku razgovora Džubur.

– Međutim ono što sve nas u klubu, ali i sve ostale zabrinjava je šta i kako dalje. Gledajući u cjelini sport u BiH je i inače nedovoljno podržan i finansiran od zvaničnih struktura, tako da ova situacija u potpunosti zaustavlja novčane tokove koji klub održavaju u životu, i tu prvenstveno mislim na novac koji pristiže od donatora, sponzora, marketinga i ulaznica, rekao je Džubur i dodao da ukoliko Fudbalski savez BiH, resorna državna, federalna i posebno kantonalna ministarstva ne pronađu način kako da pomognu sportskim društvima mnoga od njih će dospjeti u značajne financijske probleme i dugove što ih može dodatno onemogućiti da se posvete sportskim aktivnostima zbog kojih i postoje.

Na pitanje  da li će se klubovi u narednom periodu organizirati i poput Udruženja poslodavaca FBiH, i kreirati inicijativu sa prijedlozima hitnih mjera vlastima koje imaju za cilj ublažiti posljedice pandemije korona virusa na sport i sportiste, predsjednik Upravnog odbora FK Željezničar je odgovorio da je on kontaktu sa predsjednicima ostalih premijerligaških klubova i da će se u skorije vrijeme očitovati.

– Život i zdravlje građana su na prvom mjestu, i podržavamo sve mjere koje nadležni organi poduzimaju u cilju sprečavanja širenja zaraze, ali takve mjere moraju biti praćene setom drugih ekonomskih mjera, koje će osigurati održivost i u krajnjem slučaju opstanak klubova. U situaciji kad su izvori financiranja klubova skoro u potpunosti zaustavljeni, krajnje je neprihvatljivo da zbog prekida u prvenstvu, te kasnijeg, produženja klubovi dođu u situaciju da bankrotiraju, zaključio Admir Džubur svoje današnje gostovanje u programu Federalnog radija sa porukom da će stotu godišnjicu kluba Željezničar, u svom gradu i u svojoj državi obilježiti onako kako i dolikuje šampionu i poručio:

Jednom Željezničar, uvijek Željezničar!