Upravni odbor FK Željezničar donio je odluku o novom šefu stručnog štaba, a riječ je o hrvatskom stručnjaku, Tomislavu Ivkoviću.

Tomislav Ivković rođen je 11. augusta 1960. godine u Zagrebu. Svoj fudbalski put počinje u zagrebačkom Dinamu s kojim je osvajao prvenstvo i kup Jugoslavije. Potom je branio za vinkovački Dinamo, te za Crvenu zvezdu s kojom također osvaja prvenstvo bivše države. U igračkoj karijeri još je nosio dresove Tirola, Wienera, Genka, Sportinga, Estorila, Belenensesa, Salamance i Estrele. Za reprezentaciju Jugoslavije branio je 38 utakmica.

Trenersku karijeru počinje kao pomoćnik Zlatku Kranjčaru u Lourinhanenseu, reprezentaciji Hrvatske i Al-Shaabu. Samostalno počinje raditi u Međimurju, a od 2011. do 2016. godine sa uspjesima bio je trener zagrebačke Lokomotive. Nakon Lokomotive odlazi u Saudijsku Arabiju gdje je vodio Faisaly. Nakon povratka u Hrvatsku vodio je Slaven Belupo i Rudeš, te je posljednji angažman imao u Interu iz Zaprešića.

– Prvo želim da se zahvalim ljudima iz kluba i novoj upravi, iznenadilo me prvo to što je na sastanku prisustvovalo četvero ljudi iz Upravnog odbora. Primijetio sam da su itekako zainteresovani i motivirani da naprave zajedno sa mnom puno boljeg Želju nego što je bio prošlu sezonu. Poenta priče bila je da moramo krenuti od nule, da klub dovedemo u normalno stanje. Klub ima problem, a to su finansije koje se moraju brzo riješiti. Radimo ozbiljan projekat i u taj projekat ulazi Omladinska škola jer danas nema kluba u regiji da može živjeti bez svojih igrača. Niko kao domaći igrači ne mogu motivirati i zadovoljiti publiku. Moramo što prije stabilizirati ekipu, napraviti dobru selekciju igrača, da vidimo ko od domaćih igrača i juniora ima kvalitet da se priključi. Vidjet ćemo kako se radi u Omladinskoj školi, šta možemo poboljšat i šta možemo napraviti da rad bude još bolji. Dakle, radi se o dogovoru koji obuhvaća jedan ozbiljan posao, kazao je Ivković dodavši:

– Došao sam i iz razloga jer ipak imponira poziv Želje. Željo je institucija i Božiji putevi su čudni i idu preko svih mogućih dolina, rijeka, brda jer moj trenerski idol i čovjek s kojim sa povezan prijateljski godinama je Ivica Osim. Sjećam se da je i on došao u Želju 1978. godine i da je iz ničega napravio čudo gdje je stavio domaće talentovane igrače, Baždarevića, Čapljića, Bahtića i mnoge druge. Razmišljam kao on, nisam čovjek koji trči za titulama, trener sam koji voli stvarati igru i igrače, toga sam puno napravio u Hrvatskoj, lista igrača koji su radili sa mnom i koji su dobili šansu da debitiju je dugačka. Uvjerenje Uprave me potaknulo i da probamo zajedničkim snagama napraviti projekta. Neće to biti preko noći, apeliram na navijače da ono što je bilo pokušaju zaboraviti, moraju podržati ekipu u teškim vremenima. Lako je kad se pobjeđuje, treba imati suport kada su loši rezultati. Stvaranje ekipe je proces koji traje, Uprava kluba je rekla da nema rezultatskog pritiska i da ćemo tako napraviti dobar posao, ako se svi budemo tako ponašali i razmišljali onda ćemo napraviti dobre stvari, a ako dođu druga razmišljanja pokvarit ćemo posao.

Ivković će u narednim danima stići u Sarajevo, a prozivka fudbalera i prvi trening na rasporedu su u ponedjeljak u 9 sati. Sa Tomislavom stiže i njegov pomoćnik, Armando Marenzi.

Marenzi je rođen 16. marta 1966. godine u Šibeniku. U igračkoj karijeri igrao je za Šibenik, Spartak Suboticu, Avignon, Panariakos, Panaserriakos i mostarski Zrinjski. Bivši mladi reprezentativac Jugoslavije trenersku karijeru počeo je u nekoliko hrvatskih niželigaša, potom je radio kao trener kadeta i juniora u Hajduku, a od 2017. do 2020. godine bio je trener Splita.