Tačno prije 50 godina, na pola puta između osnivanja Kluba i stoljeća njegova postojanja, FK Željezničar je ušao u „klub posebnih u bivšoj Jugoslaviji“, osvojivši trofej fubalskog šampiona SFRJ, najbitniju titulu u 100 godina klupske historije. Takozvane „Ribarove bebe“, nazvane tako po legendarnom treneru Milanu Ribaru, su se do posljednjeg prvenstvenog kola nadmetale sa beogradskom Crvenom Zvezdom, da bi tog 11. juna 1972. godine u Beogradu pobijedili FK Partizan sa 4:0 i superiorno, sa do tada najvećim brojem bodova, postali šampioni Jugoslavije.

Rat 90-tih označio je kraj Jugoslavije, pa samim time i Šampionata bivše države. Trofej šampiona SFRJ ostao je u posjedu tadašnjeg prvaka SFRJ – Crvene Zvezde. Nakon rata Trofej nije bio predmetom sukcesije, iako na njega polažu pravo svi oni koji su ga osvojili: FK Crvena Zvezda (18 puta), FK Partizan (11 puta), HNK Hajduk  (7 puta), NK Dinamo (4 puta), FK Vojvodina (2 puta), FK Sarajevo (2 puta), FK Željezničar  (1 put). Danas je Trofej vlasništvo Fudbalskog saveza Srbije, koji ga sada dodjeljuje u prelazno vlasništvo šampionima Srbije.

Trenutni šampion Srbije je FK Crvena Zvezda i trofej se nalazi u njihovom muzeju na Stadionu Marakana u Beogradu. Uz pomoć utjecajnih prijatelja FK Željezničar je stupio u kontakt sa odgovornima u Crvenoj Zvezdi, koji su predstavnicima Želje preporučili Dragana Perovića, vlasnika studija Riznica Srbije, majstora zanata izrade i zaštite metalne galanterije, koji se tim poslom bavi još od 1992. godine i vremena bivše Jugoslavije. Perović je za Crvenu Zvezdu, između ostalog, već načinio replike trofeja Lige šampiona i Svjetskog klupskog prvaka. A sada, po narudžbi FK Željezničar, po prvi put izrađuje vjernu repliku trofeja šampiona SFRJ. Trofej će biti izložen u sklopu posebno osmišljene scenografije u Plavom salonu Stadiona Grbavica u Sarajevu, koju potpisuje akademska dizajnerica i scenografkinja Samina Tanović, koja je, između ostalog, oblikovala Muzej heroja u Sarajevu, kao i stalnu postavku “Koracima onih koji (nis)su prešli” Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari. U budućnosti će upravo Trofej šampiona SFRJ postati okosnica oko koje će biti formiran Muzej FK Željezničar, koji će se nalaziti u sklopu kompleksa Stadiona Grbavica.

U povodu 50 godina od osvajanja Trofeja šampiona SFRJ bit će izrađeni artikli, koji će biti prodavani u Shopu FK Željezničar, kao što su: majice i replika šampionskog dresa iz 1972. godine. Trofej će biti predstavljen na press konferenciji, koja će biti održana 11. juna 2022. godine u Plavom salonu  na Stadionu Grbavica, a tokom kojeg će se medijima obratiti svi ključni učesnici zaslužni za dolazak Trofeja u Sarajevo. U periodu trajanja projekta, sve do 10. jula 2022. godine, bit će realizirana velika promotivna kampanja, kako kroz tradicionalne, tako i kroz digitalne komunikacijske kanale.

Trofej šampiona SFRJ bit će izložen u Plavom salonu na Stadionu Grbavica i svi zainteresirani će se od 12. juna do 10. jula 2022. godine moći fotografisati sa ovim jedinstvenim i dragocjenim eksponatom, neprocjenjivim dijelom historije FK Željezničar. Radno vrijeme Plavog salona pratit će radno vrijeme Shopa FK Željezničar, u kojem će ulaznice biti prodavane. Cijena ulaznice u Plavi salon bit će 10 KM za posjetitelje koji nisu članovi, odnosno 5 KM za članove FK Željezničar. Ulaznice će se prodavati u Shopu FK Željezničar, uz izdavanje fiskalnog računa. Ulaznica će istovremeno služiti i kao vaučer za ostvarivanje 20% prilikom kupovine artikala posvećenih obilježavanju 50 godina od Željinog osvajanja Trofeja šampiona SFRJ. Kupovinom ulaznice posjetitelji će steći pravo ne samo da dobiju fotografiju sa Trofejom snimljenu od strane profesionalnog fotografa, koju će narednog dana moći preuzeti u Shopu FK Željezničar, već i da se sami fotografišu sa Trofejom.

WhatsApp Image 2022 06 07 at 13.14.50 (1)

Foto: