Septembar je mjesec u kojem šesnaestinom finala tradicionalno počinje završni dio takmičenja u okviru Kupa BiH. Tridesetdvije ekipe su razvrstane u šesnaest parova i igra se samo jedna utakmica na terenu prvoizvučenog kluba. Žrijebom je odlučeno da se Željezničar sastane sa Krupom iz Krupe na Vrbasu, članom Prve lige RS.

Željezničar je u posljednjem odigranom kolu Premijer lige, također na Grbavici, zabilježio tešku pobjedu nad Drinom. Pobjeda je bila teška kada se pogleda konačan rezultat, mada su naši prvotimci tokom susreta promašili veliki broj izglednih prilika. Ipak, na kraju je najvažnija pobjeda zahvaljujući kojoj ponovo počinjemo hvatati priključak za vrhom tabele. Trenutno se nalazimo na sedmom mjestu, ali uprkos lošim igrama, skor od četiri pobjede, dva remija i jednog poraza u posljednjih sedam utakmica navijačima daje nadu da će do kraja jesenjeg dijela prvenstva biti bolje.

Naš protivnik je FK Krupa iz Krupe na Vrbasu, mjesta u okviru opštine Banja Luka, na pola puta između tog grada i Mrkonjić Grada u kojem smo u prethodnim godinama nekoliko puta gostovali. Klub je osnovan tek 1983. godine i do početka rata je bio član lokalnih liga i bez nekih zapaženijih rezultata. Nakon što su prekinute ratne aktivnosti, rad kluba je nastavljen 1996. godine, s tim da seniorski tim najčešće nije postojao. Tek je 2009. godine rukovodstvo odlučilo trajno uspostaviti prvi tim koji se od sezone 2009/2010 uključio u područnu ligu Banja Luka. Od tada do danas su se dva puta penjali u hijerarhiji fudbalskih takmičenja u BiH. Od sezone 2014/2015 su članovi Prve lige RS u kojoj su na kraju zauzeli odlično drugo mjesto. Inače, posebno je zanimljivo da svoje domaće utakmice igraju na terenu sa vještačkom travom.

U sedam kola nove sezone su zabilježili četiri pobjede i tri poraza. Proteklog vikenda su sa 1:0 poraženi na gostovanju kod Kozare tako da trenutno zauzimaju četvrto mjesto na tabeli. Kada je u pitanju igrački kadar, nekoliko važnih igrača iz prošle sezone više nije tu. Za Krupu igra nekoliko broj igrača koji su prošlu omladinsku školu Borca, što je i logično s obzirom na blizinu dva mjesta. Radi se o prilično mladom timu, a samo su tri igrača imala maksimalnu minutažu u novoj sezoni, i to Nebojša Stjepanović, Dragan Vuković i Srđan Milanović. Od igrača sa premijerligaškim stažem, tu su Nemanja Damjanović, koji je ranije nastupao za Borac i Kozaru, Nikola Dujaković (Borac), mladi golman Mladen Ilić (Borac), a najzvučnije ime u timu je ofanzivac Marko Mazalica koji je u prošlosti igrao za Slobodu iz Bosanskog Novog, Kozaru, Borac, Laktaše, Rad i Donji Srem. Najbolji napadač u tekućoj sezoni, ali i najbolji strijelac Prve lige RS u dosadašnjem dijelu sezone sa šest golova je Stefan Stojanov koji je ovog ljeta stigao iz Srbije. Tim sa klupe vodi Slobodan Starčević kojeg se najbolje sjećamo kao šefa stručnog štaba Borca.

Naš stručni štab vjerovatno neće kalkulisati u ovoj utakmici. Kup takmičenje je jednako važno, a protivnika treba poštovati. Prema tome, vjerovatno će započeti sastav koji je igrao i protiv Drine, s tim što pravo nastupa u ovoj utakmici ima i Zoran Kokot. Ostaje samo da se vidi hoće li Vlado Čapljić izvršiti rokadu na lijevoj strani pa da Kokot zaigra od prve minute, a da Tiago iščekuje priliku sa klupe.

Treba reći da će ovo biti prvi zvanični susret ova dva kluba u nekom takmičenju. Do sada smo igrali samo jednu prijateljsku utakmicu. Bilo je to u aprilu prošle godine kada smo na Grbavici pobijedili 3:0, a strijelci su bili Damir Sadiković, Riad Bajić i Emrah Hasanhodžić.

Utakmica se igra u srijedu sa početkom u 16 sati.