Miroslav Kružik je dres Željezničara nosio u sedam sezona, a sakupio je 137 utakmica. S Kružikom smo razgovarali o vremenu provedenom na Grbavici.

Miroslav Kružik je rođen 3. marta 1977. godine u Sarajevu, a ponikao je u omladinskim selekcijama Želje. Iz makarskog Zmaja na Grbavicu je stigao u sezoni 1997/1998 i ostao do 2004. godine.

– Trenutno sam tu u Sarajevu, van sporta. Bavim se sigurnosti, rukovodim sektorom sigurnosti u JP Elektroprivreda BiH, kazao je na početku razgovora Kružik, a potom se prisjetio kako je došlo do dolaska u prvi tim Želje.

– Ja sam Željino dijete, iz ratnog Sarajeva sam izašao kao maloljetnik 1994. godine i otišao u Makarsku. Posredstvom Željine legende i klupskog doktora, Brace Jurišića, vratio sam se 1997. godine u Želju. Što se tiče karijere, zadovoljan sam, osvojili smo sve što se može osvojiti, igrali pretkola Lige prvaka, stvarno je bilo lijepih trenutaka. Mislim da je današnjim igračima lakše napraviti inostranu karijeru. U vrijeme moga igranja mi smo bili ta poslijeratna generacija koja je igrala i trenirala u teškim trenucima, minimalnim uslovima iz ljubavi prema klubu i navijačima.

Pitali smo bivšeg golmana Plavih o najdražim trenucima u karijeri.

– Najdraža utakmica mi je derbi iz 2001. godine kada smo slavili na Koševu sa 3:0. Te godine smo osvojili prvenstvo. A najdraža je odbrana s iste utakmice, odbranio sam slobodnjak Šašivareviću, a potom odbranio udarac glavom Osmanhodžića, rekao je Kružik.

Odbrane Kružika na videu od 1:41

Sarađivao je s mnogim kvalitetnim trenerima, ali je izdvojio nekoliko njih.

– Amar je od početka imao svoju filozofiju vođenja ekipe, povlačio je lucidne i hrabre poteze, definitivno najbolji trener. Što se tiče trenera golmana, temelj moje karijere je udario pokojni Vasilije Čiko Radović, a kroz rad s prvim timom izdvojio bih Esu Ibrahimovića, kazao je Miroslav, a zatim je izdvojio jednog igrača koji je uvijek bio zadužen za dobru atmosferu.

– U osam godina provedenih na Grbavici kroz svlačionicu je prošao veliki broj igrača, a definitivno Senad Žerić je bio najbolji za dobru atmosferu, s njim je bilo non stop anegdota.

Kako je već istakao, Kružik živi i radi u Sarajevu, a rijetko prođe utakmica Plavih koju ne pogleda.

– Pratim Želju naravno, odem na utakmicu, malo se nasekiram. U kontaktu sam s bivšim igračima, Alihodžićem, Zubanovićem, Mulaosmanovićem i drugim. 

Za kraj je Miroslav Kružik govorio o navijačima i odabrao 11 najboljih igrača za period poslije rata.

– S navijačima sam uvijek imao dobar odnos, Željini navijači su najbolji, Željo je navijačima dio života, oni ne navijaju za Želju, oni vole Želju. A najboljih 11 igrača, ovako Kružik, Mulaosmanović, Adžem, Mulalić, Alihodžić, Biščević, M. Bešlija, Gredić, Muratović, Muharemović i Zubanović.