FK Željezničar kao najorganizovaniji i najtrofejniji klub u BiH ima pravo i obavezu oglasiti se povodom dešavanja na utakmici u Bijeljini, a sve u interesu zaštite sporta i regularnosti takmičenja u Premijer ligi BiH. Ovo saopštenje nije alibi za slabe igre u posljednjih nekoliko utakmica, nego ukazivanje na očigledne nepravilnosti i propuste koji se dešavaju.

Nevjerovatno je da se pitanje državnog prvaka rješava jednom nepoštenom sudijskom odlukom u korist HŠK Zrinjski u 94. minuti utakmice. Ono što sigurno očekuje sportska javnost u BiH je da adekvatno reaguju odgovorni u NFSBiH, ali smatramo da o svemu trebaju biti upoznate i institucije UEFA-e, pa ćemo se zbog toga direktno obratiti krovnoj evropskoj asocijaciji. U tom kontekstu nemoguće je ignorisati činjenicu da se u slučaju sudijskih grešaka na utakmicama našeg tima djelovalo ekspresno. I nije ovo prvi put da se dešavaju ovakve stvari, dovoljno se sjetiti 2014. godine i načina na koji je tada HŠK Zrinjski stigao do presudne pobjede u duelu protiv Olimpica i na kraju osvojio titulu, a neke stvari isplivale na površinu u „aferi cener“.

Osim toga, kako to da fudbaleri Zrinjskog već slave titulu prvaka BiH, da li to znači da je i ishod utakmice u Mostaru Zrinjski – Sloboda već poznat? Po nama, nema unaprijed dobijenih utakmica, neovisno o kvalitetu protivnika. Stoga želimo da vjerujemo da će se u posljednjem kolu na fer i sportski način riješiti pitanje novog prvaka BiH te da će ekipa uvijek rječitog trenera Vlade Jagodića na travnjaku stadiona Pod Bijelim Brijegom odbraniti sopstveno dostojanstvo i boriti se časno i pošteno.

FK Željezničar se zalaže za jednake uslove poslovanja i takmičenja svih klubova u BiH jer samo na taj način možemo ostvariti napredak i napraviti značajniji iskorak u evropskim takmičenjima i zbog toga ćemo cijeli slučaj prijaviti institucijama NFSBiH i UEFA, ali i pozvati nadležne državne organe da ispitaju sva ova dešavanja.