Fudbalski klub Željezničar je na današnji dan prije 74 godine savladao banjalučki Borac i tako osvojio Prvenstvo NRBiH, te ostvario plasman u Prvu saveznu ligu Jugoslavije.

Plavi su do svog prvog trofeja stigli tako što su osvojili prvo mjesto Prvenstva grada Sarajeva, bili su bolji od Slobode i Udarnika. Potom je uslijedilo odigravanje Prvenstva NRBiH, a naš tim je završio na prvom mjestu ispred Borca i Veleža. Za Želju su nastupali: Nail Kantardžić, Muhamed Bajrić, Veljko Bajagić, Safet Begić, Vojislav Marjanović, Nikola Marks, Anto Martinović, Zdravko Pavlić, Milan Rajlić, Hilmija Porča, Safet Alajbegović, Anto Mateta, Branko Šalipur, Rajko Pašanski, Mustafa Mamić, Miroslav Šilić. Trener: Zdravko Pavlić, Milan Rajlić.

FK Željezničar i dalje čeka na priznavanje osvojene titule na zelenom terenu iz 1946. godine. Podsjetimo, Klub je uputio zvanični zahtjev NS/FS BiH za priznavanje pomenute titule, ali još uvijek nije dostavljen odgovor. Nacionalni savezi u Hrvatskoj i Srbiji su priznali osvojene titule prvenstava iz 1946. godine, a koja su se igrala u istom formatu.