Bivši fudbaler tuzlanske Slobode, Zajko Zeba, potpisao je danas u Plavom salonu Stadiona Grbavica jednoipogodišnji ugovor sa FK Željezničar. Zvanično predstavljanje Zajka Zebe održat će se početkom naredne sedmice.

– Sretni smo što smo danas nakon relativno kratkih pregovora potpisali ugovor sa Zajkom Zebom. Vjerujemo da će on svojim ljudskim i igračkim osobinama donijeti jedan novi kvalitet u našu ekipu. Detalje ugovora smo dogovorili u najkraćem mogućem roku i ovim putem se Zajki zahvaljujem na korektnosti. Zaista je pokazao veliku želju da ponovo zaigra u plavom dresu. U ime cijelog kolektiva FK Željezničar, Zajki želim dobrodošlicu u Klub i vjerujem da ćemo zajedno imati dosta uspjeha, istakao je glavni skaut FK Željezničar, Aldin Čenan te dodao da će se Zeba treninzima ekipe priključiti već u ponedjeljak.

– Osjećam se kao da prvi put dolazim u Klub, a zapravo se samo vraćam u svoj dom. U proteklih nekoliko dana imao sam zaista veliki broj poziva i veliku podršku i navijača i prijatelja da se vratim kući, te ovu priliku koristim da im se zahvalim na tome. Vjerujem da zaista mogu dosta pomoći ekipi na terenu i mislim da ću se idealno uklopiti u plavu priču. Hvala kompletnom rukovodstvu Kluba na maksimalnoj korektnosti i nadam se da ću kroz nekoliko godina karijeru završiti u svom Klubu i svom dresu, naveo je nakon potpisa ugovora, Zajko Zeba.

Zajko Zeba je rođen 22. maja 1983. godine u Sarajevu. Prošao je nekoliko omladinskih selekcija FK Željezničar, a po isteku juniorskog staža odlazi u Olimpic. Nakon toga odlazi u Brotnjo, a poslije zapaženih nastupa ponovo se vraća na Grbavicu. Iz Želje odlazi u mostarski Zrinjski sa kojim osvaja titulu prvaka Bosne i Hercegovine. Potom je uslijedila inostrana karijera. Prvo je igrao u Sloveniji za Maribor, zatim ruske klubove Kamaz i Alaniu, da bi se u sezoni 2010/2011 Zeba ponovo vratio u Želju i osvojio titulu prvaka BiH i dva Kupa. U januaru 2013. godine odlazi u hrvatski Split gdje je igrao pola godine do odlaska u Olimpiju iz Ljubljane. Zeba je u julu 2014. godine otišao u Makedoniju gdje je sa dosta uspjeha nosio dres Shkendije, a posljednji klub za koji je lucidni veznjak igrao bila je tuzlanska Sloboda.

U dresu Željezničara Zeba je odigrao 111 utakmica, a postigao 35 golova i ubilježio više od 30 asistencija. Debitovao je 12. decembra 2000. godine na utakmici između Želje i Ljubuškog. Zajko je sakupio i pet nastupa za A reprezentaciju BiH, te sedam nastupa za mladu reprezentaciju gdje je postigao i jedan pogodak. U protekloj sezoni je u dresu Slobode odigrao 34 utakmice. Postigao je 12 golova, ubilježio četiri asistencije te je na kraju sezone proglašen za najboljeg igrača lige.

Kolektiv FK Željezničar želi dobrodošlicu Zajki Zebi, te mnogo uspjeha u plavom dresu.

Mi smo Željini, Željo je naš!