Nakon sjednice Skupštine FK Željezničar održana je konferencija za medije na kojoj su se obratili Edin Cernica, predsjednik Skupštine, Edis Kovačević, član Nadzornog odbora i Nihad Odobašić, delegat u Skupštini i član Radne grupe za izradu strategije.

Prvo se obratio Edin Cernica koji je potvrdio da je usvojena nova strategija FK Željezničar za naredni period, te je govorio o ponudama eventualnih strateških partnera.

– Željo je prošao puno teže faze, tako da će Željo iz ovoga izaći samo jači. Naš uslov za partnera je da se izmire ove obaveze, prvo poreske obaveze, pa onda prema igračima i dobavljačima. Ulaganje u stadion, dvije tribine koje moramo završiti i onda sve što ide dalje. Imovina je 1/1 Željina, učinićemo sve da je zaštitimo i da je stavimo kao zalog za budućnost. Vjerujemo da će ovaj model omogućiti da se još više zainteresovanih ljudi javi kako bi bili partneri Kluba. Partner dobija pravo upravljanja kKlubom u određenom priodu, nakon tog perioda kojeg zajedno usaglasimo, sve što je uloženo vraća se Klubu, te klub neće vrijediti kasnije 25 nego 125 miliona. To je neka strategija koju mi pravimo. Klub je izašao sa prvim ponuđačem, gospodinom Diglišićem, imamo još dvije ponude, potpisali smo ugovor o povjerljivosti i ne možemo dati te podatke. Treća firma koja je dala ponudu prije desetak dana aktivno pregovara sa nama, kazao je Edin Cernica, predsjednik Skupštine.

O novoj strategiji Kluba govorio je Nihad Odobašić, koji je u proteklom periodu, zajedno s kolegama iz grupe, pripremio strategiju koja je kompletirana nakon razgovora sa aktuelnim rukovodstvom kluba, bivšim zvaničnicima, aktuelnim i bivšim trenerima, navijačima i s nekoliko privrednika.

– Model razvijanja kluba u periodu od 2022. do 2026. godine je usvojen, od sportskih, upravljačkih i administrativnih funkcija. Klub je iskazao poziv za strateško partnerstvo, ono što je važno iz perspektive kluba je da od danas imamo model preko kojeg možemo ići ka partnerima, svi partneri sa kojima klub razgovora idu u dobrom pravcu. Klub je zaprimio službeno tri prijave za strateško partnerstvo. Zauzeli smo strateški cilj, a to je da nema privatizacije kluba. Ono što ima jeste strateško partnerstvo, postoje tri nivoa organizacije kluba, jedan od njih je njemački model, a naš je zasnovan upravo na tome. Aktiviranje potencijala kluba kako bi se ostvarilo profesionalno ostvarenje kluba, na tom modelu smo zasnovali osnove, sve dalje će biti saopšteno kasnije, nadamo se da će biti u najboljem redu. Ne želimo da zbog toga što smo u žurbi, napravimio pogrešku. Model koji smo usvojili je opredjeljenje Skupštine kluba. Imovina ostaje na klubu, to je postulat djelovanja, ne postoji privatizacija FK Željezničar, samo uspostava partnerstva gdje obje strane imaju benefite. Model je takav i razgovor sa partnerima će biti takav da oni koji imaju neku drugu želju, da se okoriste o klub, ova ponuda im neće biti primamljiva, poručio je Nihad Odobašić, delegat u Skupštini.

IMG 5199

Foto: Adem Ćatić, www.fkz.ba

O aktuelnim dešavanjima u FK Željezničar govorio je Edis Kovačević, član Nadzornog odbora.

– Hvala navijačima prije svega na akcijama i kampanjama, pokazali su da su najjači segment ovog kluba, te da su najveći investitori i sponzori. Ja im se kao član Nadzornog odbora, a prije svega kao čovjek – zahvaljujem. Iz poštovanja prema njima, objavili smo saopštenje gdje smo prezentirali stanje u klubu, ne želimo ništa kriti, sve je transparentno, ima dugovanja. Iza svakog dugovanja stoji neki ugovor, a iza ugovora potpis. Iza ugovora stoje organi kluba i ko je donio tu odluku. Zatekli smo katastofalno stanje u klubu i protiv odgovarajućih lica ćemo podnijeti prijave. Mi nećemo ništa sakriti, izašli smo sa brutalnom slikom u javnost, i neka smo, navijači trebaju sve da znaju, nemamo luksuz ništa da krijemo, javnost će biti informisana o svemu, tako smo obećali. Vidjeli ste, sedam miliona je dug, imamo potencijalno još nekog duga koji nije pravosnažan. Akcija koju su pokrenuli navijači će nam pomoći da uz Božiju pomoć osiguramo licencu, da nastavimo takmičenje i tražiti izlaznu dugoročnu strategiju njegove finansijske održivosti. On sada nije finansijski održiv, zato nam treba partner tako da ova struktura kluba će novac koji prikupimo od navijača objaviti transparentno zašto je utrošen, prije svega za licenciranje, a vi znate da su UEFA-ini propisi jako oštri. Sve kapacitete ćemo dati da taj postupak završimo i naravno objaviti koliko je prikupljeno sredstava, nemate sumnje da to neće biti na našim stranicama jer mi to dugujemo našim navijačima, rekao je Edis Kovačević.

IMG 5225

Foto: Adem Ćatić, www.fkz.ba