Udruženje “Plavi fond”  osnovano je sredinom 2021. godine, simbolično, u godini kada Klub obilježava 100 godina postojanja. Prvo je udruženje osnovano od navijača nekog sportskog kolektiva u državi, čija je osnovna svrha humanitarni rad.

Vođeni motom “Od Željinih navijača, srcem za zajednicu”, svojim radom, želimo objediniti altruizam u svakom pojedincu, u zajedničko djelovanje za opšte dobro društva u kojem boravimo. Aktivnosti udruženja odnosit će se na pomaganje socijalno ugroženom stanovništvu, interventnu pomoć u slučaju nesreća, stipendiranje učenika i studenata i dr.

Udruženje će se baviti sljedećim aktivnostima:

  • Podrška ugroženim ljudima na području cijele Bosne i Hercegovine u zadovoljavanju osnovnih ljudskih potreba iznemoglim licima, samohranim majkama i socijalno ugroženima
  • Pružanje materijalne pomoći, pomoći u hrani, lijekovima, higijenskim proizvodima, obući, odjeći, namještaju, bijeloj tehnici i drugim potrepštinama
  • Učešće u sredstvima informisanja, radio i TV emisijama
  • Saradnja sa institucijama, preduzećima, ustanovama i udruženjima.

Udruženje Plavo fond u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH, FK Željezničar Sarajevo i UN FKŽ, organizuju akciju dobrovoljnog davanja krvi.

Akcija dobrovoljnog davanja krvi održat će se 10. septembra 2021. godine (petak) u vremenu od 11 do 18 sati, u prostorijama Plavog salona na Stadionu Grbavica.