Dokumentarni film “Škija”, u produkciji Federalne televizije, autora Muhameda Bikića, govori o legendarnom fudbaleru Željezničara, Josipu Katalinskom, koji je po mnogo čemu ostao upisan zlatnim slovima u analima tadašnjeg jugoslovenskog fudbala.

– Škijin historijski gol protiv Španije 1974., godinama se vrtio na špicama sportskih emisija u bivšoj državi, a te godine je proglašen i za najboljeg fudbalera Jugoslavije i bio je dobitnik Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva. Katalinski je također član prve šampionske generacije Željezničara 1971/72 godine u kojoj je ostavio neizbrisivi trag. Bio je jedan od osnivača Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine i dugogodišnji koordinator za omladinski fudbal. Upravo, bh. nogometna kuća svake godine organizira međunarodni turnir u znak sjećanja na legendarnog Škiju, kao i Akademija na Ilidži koja nosi njegovo ime. Kratko rečeno, riječ je o jednom velikanu koji je ostao upamćen za sva vremena na našim prostorima, kaže autor Bikić.

Film Škija, u režiji Amera Kulovca, sniman je na autentičnim lokacijama, gdje je Škija rođen i odrastao na Ilidži, stanovao u Hrasnom, igrao fudbal na Grbavici i Koševu, na groblju gdje je ukopan na Stupu, gdje danas egzistira Akademija fudbala Josip Katalinski. U filmu učestvuju Škijini savremenici, saigrači, protivnici na terenu, kao i porodica i prijatelji.

Premijera filma prikazat će se u ponedjeljak, 6. aprila u 21 sat.