U 73. godini života preminuo je Edin Sprečo, legendarni fudbaler FK Željezničar.

Edin Sprečo je rođen 19. aprila 1947. godine u Sarajevu. Fudbalom se aktivno počeo baviti nakon upisa u pionire Željezničara. Za prvi tim je debitovao 1965. godine i za Klub će nastupati punih 12 sezona. Između ostalog, bio je standardni član ekipe koja je došla do prvog šampionskog naslova 1972. godine.

Poslije Želje, otišao je u Holandiju gdje će nastupati za NAC Bredu. Ponovo je odigrao jednu sezonu za Željezničar, da bi posljednje sezone igračke karijere proveo igrajući za Rennes, Rudar Velenje i Iskru iz Bugojna.

Za Željezničar je odigrao ukupno 234 zvanične utakmice, pri čemu je postigao 75 golova. Osim toga, bio je i povremeni reprezentativac Jugoslavije za koju je ubilježio tri nastupa, uz dva postignuta gola. Sprečo se isticao svojom suptilnošću. Uobičajeni član ofanzivne linije u timu i jedan od najboljih strijelaca u historiji kluba zahvaljujući odličnom šutu. Nerijetko je postizao važne golove. Međutim, vrlo je bitno istaći i da se često javljao kao asistent. Više godina je bio zaposlen u Omladinskoj školi.

Preminuo je u svom Sarajevu u 73. godini života.

FK Željezničar izražava najiskrenije saučešće svim ožalošćenima. Sepi, neka ti je laka zemlja bosanska!