Bivši fudbaler Željezničara, Josip Zemko, iznenada je preminuo u Subotici u 71. godini života.

Josip Zemko je rođen 13. marta 1946. godine u Subotici. Karijeru je počeo u Bačkoj iz rodnog grada, odakle je otišao u Spartak. Kao još vrlo mlad stiže u Željezničar za koji će igrati od 1963. do 1966. godine.

Postao je jedan od najvažnijih igrača tima koji je gradio stabilno mjesto u prvoligaškom društvu zajedno sa Osimom, Smajlovićem, Radovićem, Matićem i drugim nadolazećim zvijezdama tima. Bio je važna karika u veznom redu, a u današnje vrijeme bi se vjerovatno okarakterisao kao izuzetan radnik i igrač poželjan za poziciju defanzivnog veznog fudbalera.

Dospio je i do reprezentacije Jugoslavije za koju je debitovao 1965. godine. Odigrao je samo tri utakmice, čemu je kumovao lom noge koju je 1965. godine zadobio u duelu s igračem Partizana Rašovićem. Nakon višemjesečnog oporavka se vratio na teren, ali nije ostvario visine koje su mu se predviđale. Ubrzo nakon povratka je prešao u Vojvodinu u kojoj će postati standardni prvotimac. Na kraju karijere je još nastupao za Majdanpek i svoju Bačku.

Odmah nakon igračke karijere se posvetio trenerskom pozivu vodeći mnoge vojvođanske klubove. U vrijeme smrti je bio trener mlađih kategorija u Bačkoj. Za Žaljezničar je ukupno odigrao 74 utakmice.

FK Željezničar porodici i svim prijateljima koji su ga poznavali izražava duboko saučešće. Neka mu je vječna slava!