Željezničar je u svojoj skoro stoljetnoj historiji odigrao na stotine utakmica, a na današnji dan je igrao šest susreta.

Prvu utakmicu na današnji dan Plavi su igrali davne 1948. godine na stadionu 6. april, a naš tim je u okviru Republičke lige NRBiH savladao Jedinstvo iz Brčkog sa 7:0.

Naredna utakmica odigrana je samo godinu dana kasnije, a u prijateljskom susretu Dinamo Zagreb je slavio u Sarajevu sa 5:3. U sezoni 1954/1955 na Grbavici su Plavi savladali Radnički iz Beograda sa 2:1. Utakmica se igrala u okviru Prve savezne lige.

Još jednu uspješnu utakmicu na današnji dan je Željo igrao 1965. godine kada je na Grbavici u okviru Prve savezne lige savladao splitski Hajduk sa 1:0.U šampionskoj sezoni 1971/1972 na peti novembar su Plavi u Banjaluci savladali Borac sa 3:2.

Posljednju utakmicu na današnji dan Željezničar je igrao 1982. godine kada je u Novom Sadu poražen od Vojvodine sa 2:1.

Na današnji dan prije 30 godina rođen je bivši defanzivac Plavih, sadašnji A reprezentativac, Edin Cocalić. Edin je rođen u Sarajevu, a prošao je nekoliko selekcija naše Omladinske škole. Za prvi tim je odigrao 105 utakmica i postigao šest golova. Sa Grbavice je otišao u grčki Panionis, a potom u Maccabi Haifa. Trenutno igra u belgijskom Mechelenu. Za A reprezentaciju BiH igrao je devet utakmica. Edine, sretan rođendan!