Željezničar je u svojoj skoro stoljetnoj historiji odigrao na stotine utakmica, a na današnji dan je igrao sedam susreta.

Prvu utakmicu u historiji na današnji dan Plavi su igrali u okviru Kupa Jugoslavije 1956. godine kada su poraženi od Zenice sa 3:1. Za naš tim su igrali: Slavko Vrebac, Josip Babić, Vjekoslav Krajnc, Dušan Kočan, Dušan Ubović, Marko Vrebac, Asim Imamović, Ahmet Dizdarević, Ćazim Kusturica, Mehmed Handžić, Muhamed Paćuka, Risto Bukvić, Ilijas Pašić, Hamid Sofrandžija, Fahrudin Fazlagić, Dragoljub Basara, Kasim Kokot, Vladimir Radojčić, Mile Bjelogrlić, Ahmet Ibrahimpašić, Nusret Trbić, Milan Ribar, Ratislav Matić, Ibrahim Hadžialagić, Tomislav Radonjić. Trener: Miroslav Brozović. Najbolji strijelac tima je bio Ilijas Pašić sa 17 golova na 25 utakmica.

Željezničar je odigrao i dvije prijateljske utakmice na današnji dan. Prvu 1972. godine kada je u Novom Sadu deklasirao Vojvodinu sa 4:0. Drugi prijateljski susret je igran 1975. godine, a tada je naš tim poražen od Vrbasa sa 1:0.

Godine 1984. Željo predvođen Ivicom Osimom je igrao ponajljepši fudbal u Jugoslaviji, a na današnji dan su remizirali sa Slobodom 1:1. Utakmica se igrala u Tuzli u okviru Prve savezne lige Jugoslavije.

Sutra će Plavi odmjeriti snage sa banjalučkim Borcem, a 1990. godine su ova dva rivala igrala susret na Grbavici koji je završen 1:1, a naš tim je slavio 6:5 nakon jedanaesteraca.

U sezoni 2000/2001 Željezničar je osvojio titulu prvaka BiH, a na današnji dan 2000. godine je ubilježio težak poraz od bugojanske Iskre 3:0.

Još jednu utakmicu sa Borcem su Plavi igrali na današnji dan. Bilo je to 2006. godine kada je Borac slavio u Banjaluci sa 2:1. Sezonu 2006/2007 naš tim je završio na petom mjestu.