Danas Stari travnjak Stadiona Grbavica odlazi u historiju, zamijeniće ga novi moderni, kojim će Dolina ćupova zasjati još jačim sjajem i prometnuti se među stadione sa najboljim terenom u cijeloj regiji.

Stari travnjak postavljen je 1976. godine i tada je dao pečat posebnosti Grbavici, jer uklanjanjem atletske staze, Dolina postaje jedan od rijetkih „engleskih“ stadiona na Balkanu. Stari travnjak je danas na izdisaju, nakon što je na njemu pretrčano na hiljade i hiljade kilometara i odigrano preko 600 prvenstvenih utakmica, a prodefilovalo na hiljade fudbalera.

Igrali su na njemu i igrači iz one prve šampionske generacije iz 1972. godine, Janjuš, Jelušić, Sprečo, Janković, Bratić, Saračević. Legendarni Sula Rebac je na ovom terenu izborio povratak iz Druge u Prvu saveznu ligu u sezoni 1977/78. Već sljedeće sezone vođeni stručnim štabom Osim, Bračulj, Smajlović, Bećisparhić počelo je stvaranje jedne od najboljih generacija našeg Želje, koja nije osvojila trofej, ali imala je onu sjajnu sezonu u Kupu UEFA, kada su na ovom terenu pobijeđeni Sliven sa 5:1 a „Fićo“ Bahtić postigao hat-trick,  Sion sa 2:1 kada je „Fićo“ bio dvostruki strijelac, Universitateae sa 4:0, a strijelci su bili Škoro, Samardžija, Mihajlović i Nikić. Te sjajne sezone na starom travnjaku ostvarili smo još dvije pobjede, u četvrtfinalu protiv Dinamo Minska sa 2:0 golovima Baždarevića i Samardžije i Videotona sa 2:1 kada je Csuhai srušio naše snove o finalu protiv Real Madrida.

Krajem 80-ih na starom travnjaku je odrasla još jedna nova generacija koja je kasnije ostavila dubok trag u istoriji kluba, Škrba, Viteškić, Pavlović, Gutalj, Kapetanović, Katana, Krunić, Ninković, Osim, Slišković, Stanić, Vazda, Bogdanović, Štilić, Hadžialagić, koju je sa klupe predvodio legendarni Mišo Smajlović.

Na ovom terenu na kojem će danas biti odigran 115. derbi protiv najvećeg rivala, odrasle su i igrale i sve poslijeratne generacije FK Željezničar, na njemu su osvajani bodovi na putu ka prvenstvenim titulama i pobjeđivani protivnici na putu ka osvajanju naslova u Kupu BiH, jednostavno stari teren je dio ovog kluba pune 42 godine u kojima je odigrana većina najvažnijih utakmica u klupskoj historiji. Stari teren je „preživio“ i ratna zbivanja gdje je bio na prvoj liniji i direktna meta agresora, bio miniran, zarastao u korov, ali se kao naš Željo, poput Feniksa izdigao iz pepela, da bi danas izgledao ljepši nego ikad.  Danas kada završi 115. Vječiti derbi, Stari teren Stadiona Grbavica će sa sobom u historiju odnijeti bezbroj najljepših sjećanja, radosti i tugovanja, pobjeda i razočarenja, driblinga, uklizavanja, litre i litre prolivenog znoja, odnijeće sa sobom dio nas jer smo uz taj teren zavoljeli našeg Želju.

I zaista, danas Stari teren izgleda zelenije, ljepši nego ikad, kao da se nije morao ni mijenjati, kao da u tom svom posljednjem dahu želi još jednom da pruži savršen ugođaj igračima a da najvjernijim navijačima samo još jednom poruči: „Zbog mene je Dolina ćupova to što jeste“!