Predsjednik Nadzornog odbora FK Željezničar, Senad Misimović i član Upravnog odbora FK Željezničar, Dejan Nikolić, dogovorili su dolazak trećeg igračkog pojačanja za sezonu 2016/2017, a radi se o rođenom Špancu, Javier Hervásu.

Javier Hervás je rođen u Córdobi 9. juna 1989 godine. Igrao za mlade selekcije Córdoba CF, a za seniore je debitirao u niželigašu Montilla CF kao posuđen igrač. Za Córdobu debituje 4. juna 2011. godine u posljednjoj utakmici sezone protiv Girona FC u drugoj ligi Španije.

Hervás je 11. januara 2012. godine potpisao petogodišnji ugovor sa FC Sevilla iako je prethodno potpisao predugovor sa Real Madridom u posljednjem momentu se odlučio za Sevillu koja je dozvolila da ostane u ekipi Córdobe do kraja sezone. U sezoni 2012/2013 Javier je prvi put igrao u La Ligi, prvoj ligi Španije, a debitovao je 18. avgusta 2012. godine, kada je ušao u igru umjesto Piotra Trochowskog u pobjedi nad Getafeom 2:1.

Dolaskom novog menadžera u Sevillu, Unai Emerya, Hervás je pozajmljen klubovima u drugu ligu Španije, prvo u Hércules CF pa onda u Sabadell FC. Kao slobodan igrač 2015. godine ide u inostranstvo, po prvi put u karijeri, u australijsku A-League u Brisbane Roar FC. Nakon sedam mjeseci Hervas raskida ugovor i 5. maja 2016. godine potpisuje za FK Željezničar, a ugovor će ga za Grbavicu vezati naredne dvije godine.

Javier je za Córdobu odigrao 39 utakmica i postigao tri gola. Za ekipu Sabadella je nastupao na 24 susreta na kojima je postigao dva pogotka. U dresu Hérculesa je odigrao 21 utakmicu, a u australijskom Brisbane Roaru 17. Za španskog velikana Sevillu je igrao 12 puta. Dvadesetšestogodišnji Španac igra na poziciji veznog fudbalera.

Ovo je jedan od najvećih transfera u historiji FK Željezničar i prvi španski državljanin koji će nastupati za FK Željezničar. Akvizicije FK Željezničar u igračkom i stručnom segmentu su na liniji vizije Kluba koja podrazumijeva model evropskog Željezničara.

Za evropsku Grbavicu. Mi smo Željini, Željo je naš!

https://www.youtube.com/watch?v=dnkiKHHutg4&feature=youtu.be