U Plavom salonu Stadiona Grbavica održana je vanredna sjednica Upravnog odbora na kojoj su prisustvovali članovi Upravnog odbora, predsjednik i potpredsjednik Skupštine te članovi Nadzornog odbora.

Naime, u toku današnjeg dana Fudbalski klub Željezničar dobio je putem e-maila Odluku Drugostepene komisije za licenciranje klubova o odbijanju žalbe na prethodnu Odluku, te da nam neće biti izdata licenca za nastup u evropskim takmičenjima za sezonu 2019/2020. Upravni odbor donio je dva zaključka:

  • FK Željezničar će nastaviti pravnu borbu i uputiti žalbu prema Izvršnom odboru NS/FS BiH, potom ukoliko bude bilo potrebe i prema UEFA-i, a sve u cilju zaštite interesa Kluba, ovo ujedno ne isključuje lokalno tužbe prema odgovornim licima u NS/FS BiH u dosadašnjem procesu;
  • Na narednoj sjednici Skupštine FK Željezničar, koja će biti održana 15. juna, Upravni odbor prezentovat će članovima Skupštine izvještaj o radu za period od 1. januara 2019. godine, od kada je obezbjeđen neometan rad i funkcionisanje Kluba, te finansijsku stabilnost i ostvaren sportski rezultat. S druge strane i pored očiglednih opstrukcija i mešetarenja na koje očigledno nismo mogli uticati, UO će ponuditi mandate na raspolaganje.

Fudbalski klub Željezničar posebno izražava zabrinutost u postupanju Nogometnog/Fudbalskog Saveza Bosne i Hercegovine koji je bez zvanične obavijesti Drugostepene komisije u procesu licenciranja već dan ranije obavijestio buduće potencijalne klubove o njihovom nastupu što stavlja dodatnu mrlju na Odluku i način kako se postupalo.

Na kraju, postoje identični slučajevi gdje je UEFA donosila odluke u korist klubova poput Željezničara čak i ako se desilo kašnjenje od nekoliko dana, ukoliko bi se i tako gledalo, jer se gledalo postupanje u dobroj namjeri i pomenuto dugovanje je u potpunosti izmireno.

Ne bismo željeli prejudicirati kakva će biti odluka NS/FS BiH ili posebno UEFA na kraju procesa, ali ćemo svakako tražiti da se poveća regularnost takmičenja i utvrde odgovornosti.