Javnost u i oko FK Željezničar je zabrinuta zbog ključnih odluka donesenih na četiri utakmice proljetnog dijela sezone. Kulminacija je doživljena nakon više spornih situacija za vrijeme odigravanja jučerašnje utakmice 22. kola m:tel Premijer lige BiH između FK Željezničar i FK Olimpik.

U prve tri utakmice desilo se više spornih situacija u kojima smatramo da smo direktno oštećeni i da je tim „greškama“ FK Željezničar pretrpio nepravdu, što zasigurno nije cilj suđenja, te su greške dramatično utjecale na naš bodovni saldo, plasman na tabeli i drastično smanjile šanse da se borimo za trofeje. O spornim momentima na prve tri utakmice Klub se nije oglašavao smatrajući ih sudijskim greškama koje se jednostavno dese.

Ali nakon utakmice protiv FK Olimpik i suđenja Matea Muse, koji nije dosudio dva očita kaznena udarca te poništio regularan gol (još uvijek nam nije jasno šta je dotični vidio), smatramo da ljudi iz Komiteta za sudije i suđenje moraju da reaguju i izreknu drakonsku kaznu pomenutom sudiji. Ovakvo suđenje postavlja pitanje ko se bori za bodove, igrači ili sudije? Borba za evropska takmičenja mora da se odvija na zelenom terenu između igrača, a ne da o tome odlučuju sudije kao što je Mateo Musa. Smatramo da ovakvom sudiji nije mjesto u fudbalu, a pogotovo ne u najvišem natjecanju u Bosni i Hercegovini.

AH2A9537

Foto: Damir Hajdarbašić, www.fkz.ba

Postavlja se pitanje da li je ovo boljitak bh. fudbala koji je najavljivan? Dovedeni smo u situaciju da zbog TV prava javnost ne može vidjeti sporne situacije, ali ni kompletne video izvještaje s utakmica. Gdje su po uzoru na velike svjetske lige pregledi prvenstva, emisije i dio za sporne situacije, mišljenja stručnjaka? Javnost nije informisana o dešavanjima s utakmica, pogotovo je to apsurdno u vremenu kada se fudbal igra bez prisustva publike i s ograničenim brojem predstavnika medija. Smatramo da bi se prenosi utakmica trebali organizovati sa više kamera te da ukoliko organizator nije u mogućnosti da organizuje prijenos dopusti klubovima da organizuju prijenos ili snimanje utakmica.

FK Željezničar traži od Komiteta za sudije i suđenje trajnu suspenziju Matea Muse u m:tel Premijer ligi BiH.

FK Željezničar – Sto godina ponosa i slave!